3. června 2009 • 09:29

Kabina Pittsburghu: Je skvělé, že jsme zpět

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Pittsburghu udělali důležitý krok k návratu do boje o Stanleyův pohár. Snížením na 1:2 na zápasy nedovolili Detroitu mečbol a po zápase oslavovali střelce vítězné branky Sergeje Gončara.



Pětatřicetiletý ruský bek, pro něhož málem skončila sezona v druhém kole proti Washingtonu po zákroku Alexandra Ovečkina, dal snům pensylvánského klubu v repríze loňského finále na zisk slavné trofeje po sedmnácti letech znovu reálné obrysy.

Omilostněný Malkin řádil, Pittsburgh snížil

Gončar v přesilovce v 51. minutě po přihrávce Jevgenije Malkina nekompromisně prostřelil od modré čáry Chrise Osgooda, jemuž stínili Bill Guerin a Sidney Crosby.

"V té přesilovce odvedli naši hráči neuvěřitelnou práci. Udrželi puk a dali Gonchovi (Gončarovi) šanci k zakončení," řekl trenér Penguins Dan Bylsma. Malkin asistoval u prvních tří branek svého týmu a má na kontě jako lídr produktivity play off 33 bodů z 20 utkání. To je nejvíce od roku 1996, kdy Joe Sakic zaznamenal 34 bodů z 22 zápasů.

Před začátkem zápasu Pittsburgh - Detroit ve finále Stanley cupu. Před začátkem zápasu Pittsburgh - Detroit ve finále Stanley cupu.Foto ČTK/AP

Gončar, který byl jako jeden z mála hráčů na dobrovolném tréninku v pondělí, prý neustále dodává týmu sebedůvěru. Opakoval, že při shodných porážkách 1:3 v Detroitu udělal tým všechno pro úspěch. Spolu s dalším zkušeným hráčem v jinak mladém týmu Pittsburghu Guerinem odmítali statistiku, že z posledních 32 týmů, které vyhráli první dva zápasy série, jich 31 dotáhlo boj do vítězného konce.

"Je to náš uklidňující faktor. On je klidný bez ohledu na situaci," ocenil kapitán Crosby. "Takový je lídr. My jsme se se Sidem (Crosbym) o něm bavili před zápasem. Sedí naproti nám a bylo vidět v jeho očích, jak je připravený a uvolněný," doplnil Max Talbot, který se podílel na vítězství dvěma góly. "Nějaké napětí musí být, ale zároveň musí člověk zůstat bystrý a soustředit se na hru. Oni jsou dobří, a když jim dáme šanci, tak ji využijí," doplnil Gončar k síle Detroitu.

Zápas si užil i brankář Marc-Andre Fleury, který po dvou slabších vystoupeních v Detroitu byl oporou Penguins a přispěl k prvnímu úspěchu Pittsburghu ve finálovém klání 27 úspěšnými zákroky. "Je skvělé, že jsme zpátky v sérii," pochvaloval si.

Chris Osgood a jeho reakce po obdržené brance od Sergeje Gončara z Pittsburghu. Chris Osgood a jeho reakce po obdržené brance od Sergeje Gončara z Pittsburghu.Foto ČTK/AP

Detroit litoval, že nevytěžil náskok v prvních dvou třetinách, kdy měl převahu, ale na Fleuryho tentokrát hráči Red Wings nevyzráli. "Myslím, že to byl zoufalý zápas. První dvě třetiny jsme hráli sice dobře a vytvořili si řadu šancí, ale prostě jsme nedokázali dostat puk do branky," řekl švédský útočník Henrik Zetterberg, který gólem a asistencí přispěl v úvodním dějství k obratu na 2:1. Navíc opět přispěl k tomu, že se střelecky neprosadil Crosby, i když při výhodě Penguins při střídání proti němu nenastoupil tak často jako doma v Detroitu.

Ze čtvrtka na pátek je na programu další klíčový zápas. Buď Penguins vyrovnají sérii, nebo pustí Detroit do vedení 3:1. "Série je tam, kde měla být," komentoval vývoj kouč Detroitu Mike Babcock.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud