Miroslav Horák
19. června 2009 • 02:59

Hudler myslí na 80 milionů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři úplné sezony v barvách Detroitu a hlavně tu poslední tuze vydařenou chce proměnit v exkluzivní kontrakt. Útočník Jiří Hudler má před sebou lákavé vyhlídky na miliony dolarů ročně. Jenže to nebude jen tak… A kde si na ně sáhne?



V Detroitu je to našlapané hvězdami stejně jako boháči. Štědře placená švédská osa v čele s Zetterbergem, Franzénem, Lidströmem a Rusem Dacjukem zabírá velkou část mzdového rozpočtu Red Wings. A do toho případ Hossa…

Suverénní smolař číslo 1 letošního Stanley Cupu je bez angažmá, jež by si v Hockeytownu rád prodloužil o další roky. Ale s obdobou dosluhující výplaty 7,5 milionu dolarů by se do nového platového rozvrhu nemusel vůbec vejít.

Jiří Hudler Jiří HudlerFoto ČTK

Šéfy Detroitu čeká usilovné přemýšlení na téma hledání priorit. Hudlerova budoucnost u Red Wings je s osudem Hossy úzce spjatá. Pokud generální manažer Ken Holland Hossovi přece jen lukrativní nabídku předloží, český šikula může být první na ráně, kdo špičkovou hokejovou adresu opustí.

Platový strop je omezen, v minulé sezoně činil 59 milionů dolarů na tým. A stále není jasné, kolik bude činit pro příště. Může být krapet vyšší, ovšem i nižší. Záleží, jak si NHL jako celek obchodně vedla.

A kolik činí Hudlerova cena? Olomoucký rodák si na základě výkonnosti může klidně říci o sezonní gáži 4 miliony dolarů, asi 80 milionů korun.

Schyluje se k jednání v Montrealu. Na jedné straně Ken Holland, na druhé hráčův agent Petr Svoboda. „Nejprve se budou bavit o dlouhodobé smlouvě,“ má zprávy Pavel Maršoun, kolega zlatého naganského střelce. „Pokud se nedomluví, Red Wings mohou Jirku vyměnit, anebo dojde na arbitráž.“

Na výrok nezávislého soudce prý Detroit nechce čekat. Protože pak už není odvolání a stanovená mzda je hráči přiklepnuta. „U arbitráže by Jirkovi zaručeně přiklepli velké peníze. A jde o to, zda to bude Detroit akceptovat. Spíš si myslím, že klub to nebude chtít k arbitráži dohnat,“ domnívá se Maršoun. „Jirkova cena u arbitráže bude okolo 4 milionů dolarů. A v Red Wings to vědí, je to pro ně dost.“

Co je tedy nejpravděpodobnější? Asi varianta kompromisu.

Detroit si Hudlera piplal dost dlouhou dobu na to, aby se jej zbavil v době, kdy hráč naplno prodává svůj um a tým z toho evidentně těží. V zájmu finalisty Stanley Cupu je připoutat Hudlera ke klubu na dlouhou dobu. To je ostatně i přání českého borce. Na druhou stranu Holland bude jistě požadovat, aby se Hudler ve svých nárocích (byť spravedlivých) uskromnil.

To by nemusel být problém. „Jirka by šel s penězi níž, aby mohl zůstat v Detroitu, ale logicky chce dlouhodobější kontrakt. Na pět nebo šest let,“ potvrzuje Maršoun.

Stále platí, že Red Wings chtějí nejprve dořešit Hossu, který se jinak 1. července stává volným hráčem a může odejít kamkoliv.

A třeba kouč Mike Babcock o Slováka nechce přijít. „Velmi bych uvítal, kdyby mezi námi zůstal. Byl jsem velmi překvapen tím, nakolik je to pro tým užitečný hráč. Jeho odpovědnost a obětavost nám hodně pomohly,“ prohlásil trenér.

Hudlerovi nezbývá než čekat. „Ukáže se, kolik Detroitu zůstane prostředků pod platovým stropem. Jirka se posléze rozhodne, zda nabídku klubu akceptuje, či ne,“ dodává Hudlerův zástupce.

Vyloučena samozřejmě není výměna. Detroit by za Hudlera dostal náhradu. Za týden se bude vědět víc.

deník Sport V pátečním deníku Sport najdete:
» více o přestupech

O čem mluví:
» Kterým hráčům končí smlouva?
» Jak vidí svou pozici v Buffalu Jaroslav Špaček?
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud