František Suchan
24. června 2009 • 17:06

Co bude s Heatleym?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trh s volnými hráči se v NHL otevře až za týden. Jedno jméno ale zaměstnává generální manažery v lize už teď. A vůbec nevadí, že jde o zboží pod smlouvou.



Dany Heatley, nejlépe placený hokejista minulé sezony, už nechce hrát v Ottawě. Kluby potichu větří možnosti, jak ofenzivní hvězdu přivést k sobě.


Heatley, Spezza, Alfredsson. Tihle tři to spolu před dvěma lety dotáhli do finále Stanley Cupu. A i když to v poslední době už nebylo tak úplně slavné, pořád to byla jejich kouzla, co bavilo ottawské fanoušky v uplynulém bezútěšném ročníku.

Nejen proto přišla ta zpráva ze začátku června překvapivě. Dany Heatley po sezoně informoval vedení Senators o své touze zamířit do jiného týmu. Nevyhovuje mu kouč Cory Clouston. Tečka.

A co teď? Osmadvacetiletý útočník je pod smlouvu (a pořádnou, 45 milionů dolarů na 6 let), navíc v ní má zakotvenou klauzuli o nemožnosti výměny bez vlastního souhlasu. Nic jiného než trejd tedy nepřichází v úvahu, vykoupit tak tučnou smlouvu by se totiž chtělo málokomu. Zároveň ale zase nemůžete trucovitého hráče poslat, kam se vám hodí.

Senators se nejdřív k možnému odchodu jedné ze svých ikon stavěli odmítavě. Jenže museli povolit.

Heatley prý už vedení předal seznam klubů, kam by byl případně ochotný přestoupit. Podle listu Ottawa Sun mezi nimi mají být Los Angeles, NY Rangers, San Jose, Detroit, Chicago, Vancouver a Boston. Pak je tu nezastíraný zájem ze strany Edmontonu, Colorada, St. Louis a Minnesoty.

V jejich případě by ani neměl být problém vejít se do platového stropu jako u některých celků, které navrhl sám hráč. Generální manažer Bryan Murray se tak pustil do vyjednávání. Nic jiného mu sice nezbývá, zase se ale nechce špičkového, byť uraženého hráče zbavit jen tak.

„Jestli někdo chce přidat do svého mužstva tak velkou porci talentu, musí znát cenu,“ vysvětlil GM televizní stanici TSN. „Já se snažím získat výměnou co nejlepšího hráče.“

Rozhovory s kolegy z NHL už probíhají, naplno se podle všeho rozjedou na víkendovém draftu v Montrealu. Není vyloučené, že právě tam se Heatleyho přesun dotáhne.

Je to vlastně spíš skoro jisté. Pokud totiž útočník, který v Ottawě dokázal dvakrát nastřílet 50 gólů za sezonu, bude stále patřit Senators i 1. července, dostane od klubu 4 miliony dolarů jako bonus. Tak to má ve smlouvě. A jestli něco chtějí majitelé Ottawy nejmíň, pak je to platit takové peníze někomu, kdo za jejich tým už nehodlá hrát.

„Když mu bonus budeme muset zaplatit, žádný trejd se určitě neuskuteční,“ vysvětlil Murray.

Co by to znamenalo? Spory, co jiného. A to by si přál málokdo. Heatleyho pohoda je totiž kanadským národním zájmem. Na únorové olympiádě ve Vancouveru má být on jednou z hlavních zbraní domácí reprezentace. Tak jako tradičně na mistrovstvích světa.

Ideální je tedy přesun z Ottawy někam, kde bourák s patnáctkou na zádech opět začne ukazovat, co umí. A že toho je dost.

Kam by také mohl jít Heatley?

EDMONTON Oilers údajně nejsou na seznamu týmů, které by k přesunu akceptoval. Ale jen si to představte. Výtečný střelec v útoku s českým géniem Hemským. Po něčem takovém edmontonští fanoušci léta touží. A klub má dost mladíků, které může Ottawě nabídnout. TAMPA BAY Byl by to trejd, který posadí okolí na zadek. Luxusní jedenáctiletá smlouva kapitána Lecavaliera začne platit až 1. července, do té doby může být vyměněn. GM Lightning tvrdí, že jej nepošle pryč. Ale zase oživení strádajícího klubu v podobě Heatleyho… NY RANGERS Rangers se sice snaží o koncepční budování týmu a už nesázejí jen na štědře placená velká jména, jenže

bezbarvý projev týmu z minulé sezony by mohl příchodem hvězdného křídla ožít. Navíc, když skončil Markus Näslund, chybí na křídle typický zakončovatel. MINNESOTA Z Wild podle všeho určitě odejde Marián Gáborík. A kdo tu teď bude dávat góly? Taky vás nikdo nenapadá? Nové vedení chce tradičnímu defenzivnímu týmu vtisknout novou tvář, Heatley by byl ideálním prvkem. K výměně může posloužit solidní brankář Harding. ST. LOUIS Blues se v minulé sezoně překvapivě protlačili do play off, kdysi silný klub doufá, že je zase na vzestupu. K dotažení přerodu ale potřebuje hvězdu v nejlepších letech, to Tkachuk a Kariya už nejsou. Výměnou za Heatleyho by mohl jít i mladý český bek Polák.


Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud