František Suchan
17. srpna 2010 • 09:26

Trápení Kaberleho pokračuje. Jak dlouho?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to špatně pro něj i pro klub. Tomáše Kaberleho čeká zase to samé, co doteď. Natáhnout modrobílý dres přes hlavu, přečíst si, proč (ne)být vyměněný, posbírat pár bodů, přežít nějaké to bučení fanoušků. Rutina. Šeď. Postupné vadnutí. České eso zůstává v zakletém Torontu, z něhož přes zájem ostatních klubů neodešlo ani během posledního přestupového okna ve své smlouvě.



Ani sám Tomáš Kaberle už si možná nepamatuje, kdy v klidu vyrazil na zápas, aniž by se ho kdokoliv ptal na to, co by říkal výměně a kam by případně chtěl jít. To není klid na práci, který byste si představovali při snaze dosáhnout něčeho velkého. Jenže v Torontu Kaberle stejně na nic velkého nedosáhne tak jako tak...

„Mám to tady rád, chci tu zůstat a být součástí přeměny v konkurenceschopný tým. Ale když o mě nebude zájem, nebudu dělat potíže,“ v tomhle smyslu se elitní bek vyjadřuje už nějaký ten pátek. Pořád dokola. Svědčí to o jeho oceňované bezkonfliktnosti. Ale taky o neschopnosti si dupnout a vynutit si zásadní zlom ve své pomalu vadnoucí kariéře.

Jistě, vadnoucí. Kaberle totiž sbírá body, což o to. Patří k nejproduktivnějším obráncům ligy, mívá utkání, kdy je čirá radost jej sledovat. Jenže zároveň přesilovka, kterou diriguje, byla v minulé sezoně nejhorší v NHL.


Navíc nezapomeňte, že v tradiční baště hokeje se hrálo play off naposledy na jaře 2004. A že rok od roku narůstá účet minusových bodů na kontě dvaatřicetiletého zadáka. V obranném pásmu odjakživa nepatří k neprostupným drsňákům, to se ví.

A v příšerném mužstvu vždycky vyniknou spíš hokejistovy nedostatky než přednosti. Kaberle bude v příšerném mužstvu dál. Změnu sám vyloženě nechce, i když už se jí nebrání tak zarytě jako kdysi, kdy třeba před dvěma roky využil klauzule v kontraktu a zatrhnul svůj trejd za Jeff a Cartera do Philadelphie. Dál se točí kolotoč podivných paradoxů. Český olympionik v říjnu začne svou dvanáctou sezonu v podprůměrném celku, jehož vedení o něj v podstatě nestojí.

Bude dál tiše válčit s neoblíbeným koučem Ronem Wilsonem, podivínem k pohledání. Bude dál mrhat svým talentem v klubu, který už pěkných pár let není schopný ulovit na trhu volných hráčů žádnou hvězdu přesto, že díky fantastické divácké podpoře pravidelně vydělává nejlépe v NHL.

Tomáš Kaberle se raduje z branky.Foto ČTK foto


Bude se trápit v klubu, kam snad žádný hráč s budoucností nechce „Několik celků předložilo své nabídky, ale žádná neodráží Tomášův význam pro náš tým,“ prohlásil Brian Burke, generální manažer Maple Leafs, po nedělním uzavření přestupového okna v Kaberleho smlouvě. To umožňovalo beka vytrejdovat bez jeho souhlasu.

Jenže Burke chce za Kaberleho získat špičkového útočníka. Potřebuje někoho, kdo probudí zoufalou ofenzivu mužstva a po kom budou šílet tribuny. Malone z Tampy Bay nebo Ribeiro z Dallasu mu byli málo. Savarda z Bostonu se bojí vzít, protože má vrtkavé zdraví. Columbus ani San Jose se s nabízeným zbožím nepřetrhly. A New Jersey s Los Angeles mají plné kalkulačky práce s lanařením Ilji Kovalčuka.


Burke zkrátka nenašel nikoho, kdo by za Kaberleho nabídl prvotřídní superhvězdu. A přitom pomalu staví defenzivu svého týmu na úplně jiných jménech. Phaneufovi, Komisarekovi, Schennovi. Počítá s tím, že Kaberle stejně odejde. Buď až mu po sezoně vyprší smlouva, nebo před jarní uzávěrkou přestupů.

Ostatně už v minulé sezoně obránce předložil vedení klubu seznam destinací, kam by byl ochotný zamířit. Tentokrát by to znamenalo, že Maple Leafs získají zpátky aspoň něco od týmu, shánějícího vytříbeného technika na modrou čáru před plánovanou jízdou v play off . Jenže aby vůbec takový tým hledal v Torontu...

Protože Tomáš Kaberle může mít nejšikovnější ruce ze všech beků na světě, zahrabaný v prokletém klubu je ale nemůže naplno ukázat. Rok od roku riskuje, že začne přicházet o vydobyté renomé.

Aby zkrátka už na konci nadcházející sezony nebylo na změnu pozdě...

Kaberle v Maple Leafs
11 sezon (od 1998, celou kariéru v NHL)

6x play off (naposledy 2004, druhé kolo)

Celkem 482 bodů (80+402)

V minulé sezoně se 49 body 10. nejproduktivnější bek NHL

Prvních 8 let bilance účasti na ledě
celkem +59

Poslední 3 roky bilance účasti na ledě
celkem -32

Lee Stempniak (vlevo) gratuluje Tomáši Kaberlemu ke gólu proti Anaheimu
Lee Stempniak (vlevo) gratuluje Tomáši Kaberlemu ke gólu proti Anaheimu



Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud