12. října 2010 • 16:51

Pavelec by se brzy mohl vrátit k tréninku

Autor: ČTK, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokejový brankář Ondřej Pavelec by se mohl v NHL brzy vrátit k tréninku se svým týmem Atlanta Thrashers. Lékaři po kolapsu mladého gólmana během pátečního utkání zámořské ligy dosud neobjevili žádný závažný problém, který by způsobil Pavelcův pád na led; pravděpodobnou příčinou tak stále zůstává mdloba.



Třiadvacetiletý Pavelec v těchto dnech stále podstupuje různé testy a vyšetření. "Mám tady ještě u sebe nějaký přístroj a na hlavě nějaké věci, monitoruje mi to mozek a srdce. Mám to mít tři dny na sobě po celých 72 hodin, ale dělat vše, co jsem běžně zvyklý dělat, aby se to zaznamenalo do počítače," řekl dnes ČTK v telefonickém rozhovoru Pavelec.

"Když to dobře dopadne, tak bych měl dostat zelenou," dodal.Většina z nutných vyšetření už je za ním. "Ani nevím, kolik těch vyšetření bylo, protože ty poslední tři dny, to bylo něco neuvěřitelného. Od rána do večera jsem byl v nemocnici, stále nějaké testy. Tím, že se nevědělo, co to způsobilo, tak jsem musel podstoupit testy celého těla. Bylo to nepříjemné, ale naštěstí se dá říct, že už to mám tak nějak za sebou," prohlásil Pavelec.

Český gólman Atlanty Ondřej Pavelec zkolaboval během zápasu
Video se připravuje ...


"Teď ale vypadám jak lebkoun," připomněl se smíchem současný test a zároveň tak naznačil svoji dobrou náladu.Lékaři chtějí mít jistotu, že nic nezanedbali, již během víkendu absolvoval brankář testy srdce a mozku.

"Oni mi určitě nedají zelenou bez toho, aby si byli jistí, že je to v pohodě. Z tohoto pohledu jsem klidný, protože doktoři odvádí super práci. Ještě tři dny nemohu ani řídit auto, takže mě vozí Boris Valábik," přiblížil Pavelec pomoc od slovenského spoluhráče.

Za příčinu problémů letošního mistra světa a účastníka olympijských her ve Vancouveru tak je stále uváděna takzvaná neurokardiogenní synkopa, což je dočasná ztráta vědomí vznikající při dlouhém stání vinou kritického poklesu průtoku krve mozkem. Kvůli ní upadl Pavelec nekontrolovaně na led a přivodil si otřes mozku.

"Nejsem doktor, neumím to přesně popsat, ale co jsem pochopil, tak došlo ke kritickému poklesu průtoku krve mozkem," potvrdil Pavelec. "Nemám tušení, co to způsobilo. Příčin, proč k tomu dojde, může být víc a je jich docela dost. Teď už asi někdo těžko najde, co bylo příčinou, ale naštěstí je to takhle a nejde o nic vážného," řekl s úlevou Pavelec.



Ona úleva byla veliká především z toho důvodu, že by nakonec nemělo jít o nic vážného. "Až odezní ty příznaky otřesu mozku a dokončím ten třídenní test, tak budu moct začít trénovat a vše se vrátí do normálu. Z toho důvodu velká úleva," prohlásil Pavelec.

Svůj současný stav označil jako uspokojivý. "Cítím se v pohodě, akorát mě stále pobolívá hlava, ale snad to bude dobré," věřil talentovaný gólman.Stále si však nevybavuje pasáž z úvodu zápasu proti Washingtonu, kdy se vše seběhlo.

"Je to pořád stejné, tedy jen hymna, jak se rozsvítila světla - a pak až sanitka," popsal Pavelec střípky, které mu utkvěly v paměti. "Mezitím vůbec nic. Snad se mi to vrátí, abych si taky něco pamatoval, i když ono je možná lepší, že si nic nepamatuju," doplnil kladenský rodák.Situaci zpětně viděl alespoň ze záznamu.

"Koukal jsem na to ještě tu noc ve tři hodiny ráno, když jsem nemohl spát. Určitě to byl nepříjemný pohled, ale z toho důvodu, že už jsem byl tak nějak v pohodě a vůbec mohl na tu televizi koukat, tak už tam přece jen byla jistá úleva. V tu chvíli se totiž ještě vůbec nevědělo, co to způsobilo a o jaký problém šlo," připomněl Pavelec.

"Koukal jsem na to hlavně proto, abych vůbec zjistil, co se stalo," vysvětlil.Žádný problém však před utkáním nepociťoval. "Ten den nebylo absolutně vůbec nic nezvyklého, úplně normální zápasový den. Ráno rozbruslení, potom oběd, spánek, příchod na stadion, vše jako vždycky. O to více zarážející to je," podivoval se Pavelec.

Následkem otřesu mozku ho stále ještě trochu bolí hlava. "Když udělám nějaký prudší pohyb, tak to cítím. Ale když mi za tři dny řeknou, že jsem v pohodě, tak myslím, že nic nebrání tomu, abych začal trénovat," věřil Pavelec. "Tým se vrátí v neděli ze zápasového tripu (po soupeřových kluzištích), takže doufám, že třeba už v pondělí bych se mohl zase připravovat," vyhlížel návrat k tréninkovému zatížení.

Ondřej Pavelec těsně po zkolabování leží na ledě v bezvědomí.
Ondřej Pavelec těsně po zkolabování leží na ledě v bezvědomí.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud