Jakub Hlaváč
25. října 2010 • 05:00

Ďáblové Kovalčuka nešetří: Hvězda na lavičce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná se zbláznil, možná jen prozřel. Šokoval každopádně. John MacLean, kouč New Jersey, nemá strach z radikálních řešení. V sobotu nenominoval k utkání s Buffalem (1:6) svou největší hvězdu – Ilju Kovalčuka, muže, za jehož patnáctileté služby Devils vyplatí 102 milionů dolarů, což jsou téměř dvě miliardy korun!



Chce mít puk, pořád. Radši zkusí pět kliček, než se rozhodne jednou nahrát. Ilja Kovalčuk chce a umí rozhodovat zápasy sám. Jenže zrovna teď mu to nejde. Ztracenou pohodu musí nuceně hledat na tribuně, mezi fanoušky.

Ještě v sobotu ráno si ruský kanonýr, o kterého se v létě přetahovala půlka NHL, v pohodě bruslil na tréninku. Ještě netušil, že do večerního duelu s Buffalem už nezasáhne. Že bude nuceně pauzírovat a sledovat snahu svých spoluhráčů jen ze sedačky.

Kovalčuk v sezoně
7 zápasů
5 bodů (2+3)
-3

„Bylo to moje rozhodnutí a jsem ochotný za něj nést veškerou zodpovědnost,“ prohlásil John MacLean na adresu Kovalčukovy absence na soupisce. „Je to jen mezi ním a mnou,“ odmítl komentovat důvod, proč sedmadvacetiletá hvězda chyběla na soupisce.

Na první pohled byl jeho čin hodný svěrací kazajky. Na druhý má logiku.
Koučovy pohnutky jsou zřejmé. New Jersey je ve Východní konferenci úplně poslední, z osmi zápasů má jen dvě výhry a plánovaný tahoun si zatím do statistik zapsal pouhých pět bodů za dva góly a tři asistence.



Naopak má na kontě nespočet ztrát puků. Poněkud sobecký způsob hry už mu lehce vyčítal například Patrik Eliáš. Přesto byli hokejisté Devils na předzápasové poradě hodně udivení, že v útočných formacích jméno dvojnásobného mistra světa chybí.

„Jo, byli jsme překvapení,“ přiznal forvard Zach Parise. „Nikdo jsme o tom nevěděli, vůbec netuším, co se stalo. Ale byli jsme vskutku překvapení,“ pokračoval. „Moc rád bych vám k tomu něco řekl, ale nemám co. To není věc hráčů, ale trenéra a vedení,“ dodal kapitán Jamie Langenbrunner.

Rusové slaví další brankuFoto ČTK


Sám Kovalčuk k médiím k dispozici nebyl, svůj pohled na situaci tudíž říci nemohl. Zatím jsou však jeho výkony opravdu zklamáním. Jako by ho uštval hon, který se na něj v létě strhl. Všechny trable s podpisem smlouvy, jejím následném zrušení a opětovném podepsání ho zřejmě značně psychicky vyčerpaly.

Pravdou je, že megalomanský kontrakt dělá nezanedbatelné problémy i samotným Devils. Když jsou všechny jejich hvězdy zdravé, pojme soupiska jen patnáct jmen. Více se jich pod platový strop nevejde. A hrát s takto úzkým kádrem soutěž, která v jen základní části čítá 82 kol, je sportovní sebevražda.


„Je fakt, že se musíme obejít i bez Kovalčuka. Prohráli jsme, ale na jeho nepřítomnost na ledě to nemůžeme svalovat ani v nejmenším. Máme v týmu další dvacet chlapců, kteří musí ukázat své kvality,“ nevymlouval se Langenbrunner.

Prohra 1:6 však New Jersey zatloukla ještě hlouběji do bídy. Trpělivost došla i fanouškům, kteří nenávistně vypískali gólmana Johana Hedberga, který střídal po čtvrté inkasované brance.

602936:gallery:true:true

„Mrzí mě to. Všechny nás to mrzí. On tvrdě pracoval, aby nám pomohl, byl to jeho první start v sezoně. A my ho vůbec nepodrželi,“ smutnil americký reprezentant. „Začínám být trochu nervózní, už jsme si nechali mezi prsty projít až moc bodů. Musíme být tvrdší a lepší. Jinak bude tenhle rok hodně nepříjemný,“ přidal Parise.

Šok zatím nepomohl. Ale jasně demonstroval – nikdo není nedotknutelný. Ani muž, jehož si ceníte téměř na dvě miliardy korun.

Chcete mít sportovní informace jako první? Objednejte si SMS a MMS zpravodajství iSport.cz »






Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud