František Suchan
1. listopadu 2010 • 05:00

Pavelec: Zažil jsem hrozné chvíle, ale jsem zpět

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na první pohled obyčejný zápas. Večer, jakých v NHL zažijete spoustu. Atlanta proti St. Louis během sobotní nálože čtrnácti utkání ligy. Ale pro brankáře Ondřeje Pavelce to byl stejně výjimečný zážitek. Den, na který bude vzpomínat. Co na tom, že jeho tým prohrál po nájezdech 3:4. On se vrátil. Zase chytal za Thrashers. Poprvé od toho děsivého zážitku, kdy omdlel přímo na ledě.



Předvedl dvaatřicet zásahů. Několik z nich výtečných, zlomových. Zastavil 24 z prvních 25 střel, které na něj v tomto ročníku mířily. Dovolil hattrick domácímu pracantovi McClementovi. Přelstili ho oba střelci Blues v rozstřelu.
Ale to nebyl ten hlavní důvod, proč Ondřej Pavelec budil po zápase pozornost.

Ondřej Pavelec těsně po zkolabování leží na ledě v bezvědomí.Foto ČTK/AP


Každý se ptal: „Jaké to bylo, vrátit se. Po tom, co se vám stalo…“

„Byl jsem na ten zápas úplně natěšený, nemohl jsem se dočkat,“ spustil třiadvacetiletý brankář v rozhovoru s reportérem listu Atlanta Journal. Minulou středu už si zachytal za farmářské mužstvo. Otestoval si, že je v pořádku a zvládne zátěž. Teď se do toho zase opřel naplno. Na té nejvyšší úrovni. V lize, kam patří.

„Snažil jsem se soustředit na to, co je moje práce. Stačilo prvních pár střel a cítil jsem se výborně,“ odhaloval svoje pocity letošní mistr světa. „Nakonec to nebylo zase nic tak speciálního, chytal jsem prostě zápas jako už tolikrát předtím. Ale to neznamená, že si neuvědomuju, jak těžkými chvílemi jsem si prošel.“



Pavelec nezmínil žádnou prázdnou frázi. V jeho životě se opravdu stalo něco, co by se normálně dít nemělo. Osmého října, na začátku úvodní partie sezony proti Washingtonu, nepochopitelně zkolaboval. Mimo akci, při přerušení. Z ničeho nic.

VIDEO: Děsivé chvíle pro českého gólmana.

Český gólman Atlanty Ondřej Pavelec zkolaboval během zápasu
Video se připravuje ...


V nemocnici pak podstoupil všechna vyšetření, která se dala projít. Výsledek? Srdce v pořádku. Hlava v pořádku. Tělo funguje bez potíží. O to víc jej děsilo, proč sebou praštil. V jednu chvíli mu probleskly i myšlenky na úplný konec kariéry. To proto, že nevěděl, co s ním je. Přiznal to, když se Sportem promlouval druhý den po kolapsu z nemocničního pokoje. Ale rychle zase začal myslet pozitivně.

A lékaři, kteří jej od začátku uklidňovali, mu za pár dní dali zelenou k návratu. Dočasná ztráta vědomí způsobená při dlouhém stání vinou kriticky nízkého průtoku krve mozkem. Tak znělo vysvětlení nešťastné události, při níž si nárazem o led způsobil i otřes mozku.



Zamířil zpátky do tréninku, na zápas za rezervu v Chicagu. A teď zase, po 22 dnech, se v dresu Atlanty postavil proti soupeři z NHL. Bez potíží. A podle všeho i ve formě. „Tři týdny po té nehodě jsem strávil jinak, než jak jsem ve svém životě zvyklý. Bylo to těžké. Ale nejednalo se o nic vážného a já zase můžu hrát hokej,“ popsal Pavelec.

Ondřej Pavelec je odvážen z leduFoto ČTK/AP


Jeho návrat přivítali i v klubu. Jsou rádi, že jejich klíčovému chlapíkovi zase slouží zdraví. A zároveň věří, že s ním v brance na tom bude tým lépe. Kolega Chris Mason si nevedl úplně hrozně. Deset zápasů v řadě, v mužstvu, kde obrana nepatří k těm nejsilnějším devízám, to na něj ale bylo dost. To Pavelec už je zvyklý.

„A konečně zase může válet,“ pochvaloval si kouč Craig Ramsay. „Všichni se ho už přestanou ptát na to, co se mu stalo. Protože on už chytal. Nejen to. Ukázal se, přesvědčil, že je připravený. Pro nás to jsou samé dobré zprávy.“
Stejně tak pro Ondřeje Pavelce. Má to za sebou. Zase se bude potkávat s hvězdnými útočníky, ne s lékařskými přístroji…

CO SE PAVELCOVI STALO
- v úvodním zápase sezony Atlanty proti Washingtonu 8. října se Pavelec v čase 2:25 zhroutil u svojí branky

-  zrovna se nehrálo, chystalo se vhazování na opačné straně, Pavelec si v dosavadním průběhu utkání nepřipsal ani jeden zákrok

-  dvacet minut pomáhal tým lékařů nehybnému gólmanovi z ledu, ten se probral z bezvědomí až v sanitce

- n vyšetření v nemocnici neukázala poškození organismu, příčina kolapsu byla vysvětlena jako dočasná ztráta vědomí způsobená při dlouhém stání vinou kriticky nízkého průtoku krve mozkem

Chcete mít sportovní informace jako první? Objednejte si SMS a MMS zpravodajství iSport.cz »




Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud