Květoslav Šimek
6. června 2013 • 07:42

Mrázek je ve finále! Čeká jej bitva s Palátem, Gudasem a Šustrem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brankář Petr Mrázek (21 let) si hned ve své premiérové sezoně v AHL zahraje o prestižní Calder Cup. Grand Rapids Griffins v sedmém finále Západní konference porazili Oklahamu City Barons 5:4, český gólman pochytal 35 střel. Vítězný gól vstřelil slovenský útočník Tomáš Jurčo, první hvězda duelu.



Griffins vyhráli sérii 4:3 na zápasy (2:1, 2:4, 1:4, 4:0, 3:0, 3:4, 5:4) a ve finále se utkají se Syracuse Crunch. Ty se také výrazně opírají o služby českých borců – útočníka Ondřeje Paláta (5+15, lídr kanadského bodování play off) a obránců Radko Gudase (2+1) s Andrejem Šustrem (0+5).

I Slovensko bude mít ve finále početné zastoupení. Za Syracuse hraje útočník Richard Pánik (4+4), oporami Grand Rapids jsou útočníci Tomáš Tatar (11+5) a Tomáš Jurčo (7+6). První finále se hraje už v sobotu v Syracuse.

„Mají hodně kvalitní tým, s řadou hráčů, kteří před rokem vyhráli Calder Cup, ale my hrajeme v play off taky dobře,“ řekl trenér Jeff Blashill těsně po postupu pro klubový web.

Slovenský hrdina Tomáš Jurčo, který se 54. minutě parádně protáhl přes celé hřiště a zavěsil vítězný gól na 5:4, toho moc říct nestihnul. Jen to, že měl štěstí a rychlost. Pak mu hned do obličeje přistál ručník napuštěný hromadou pěny na holení.

Brankář Mrázek byl v klíčovém duelu v Oklahomě tradičně oporou týmu. Pochytal 35 střel. V play off si připsal už jedenácté vítězství (z 18 zápasů) a vytvořil tím nový klubový rekord Griffins v play off. Doposud nejdelší sérii výher drželi Marc Lamothe (2003) a Jani Hurme (2000). Oba si s Grand Rapids připsali deset vítězství.

„Finále je sen,“ říkal ještě v průběhu play off pro iSport Petr Mrázek. Pikantní pro něj bude bitva o Calder Cup i tím, že nejproduktivnějšího hráče play off Ondřeje Paláta dobře zná. V dorostu a juniorce spolu hráli ve Vítkovicích. „Trenér bude muset vymyslet velké věci, protože Syracuse hrají skvěle.“

Vstoupit do diskuse
0