24. dubna 2009 • 18:13

Odmaturoval a pak se přiznal k vraždě

Autor: pd
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Policisté už dopadli toho, kdo stojí za smrtí kontroverzního hokejového rozhodčího Marka Liptaje. Ke krvavému zločinu se přiznal Ladislav Ščurko, útočník Košic. A co je nejvíce absurdní? Vraždu rok tajil, v úterý úspěšně odmaturoval...

 



Šokující je především provedení hrůzného činu. Ščurko své oběti zasadil patnáct bodných ran zatím nezjištěným předmětem do zad a do hrudi!

Podle sdělení policie k vraždě došlo před rokem v lednu na výpadovce nedaleko Košic. Třiadvacetiletý útočník následně naložil tělo do auta a odvezl jej do lesa nedaleko Velké Lomnice v okrese Poprad. Na sklonku loňského roku pak bylo tělo objeveno.

„Nepřísluší mi to v tomto momentě komentovat,“ prohlásil pro deník Plus jeden deň Juraj Bakoš, generální manažer košického klubu.

Trochu sdílnější byli v reakcích Ščurkovi spoluhráči a trenéři. Jen pár týdnů po hlučných oslavách titulu prožili těžký úder. „Šokovalo nás to,“ přiznal kapitán Juraj Faith. „Přesto věříme, že to není pravda, že se to nějak vysvětlí. Nechce se mi tomu věřit.“

Veřejnost na Slovensku zaskočila nejen brutalita, ale také následné Ščurkovo jednání. Více než rok se úspěšně přetvařoval. Byl samý úsměv. O tom svědčí i jeho nedávné mediální „představení“ na Střední průmyslové škole strojnické.

Zavražděný rozhodčí
Zavražděný rozhodčí

V úterý zde úspěšně složil maturitní zkoušky, po kterých pózoval fotografům společně s tamním ředitelem školy a hrdě ukazoval mistrovskou medaili.

„Jsme hrdí, že máme takové studenty,“ prohlásil ředitel Michal Baľo pro Plus jeden deň. Když se poté dozvěděl, koho vychvaloval, málem omdlel. „Je to pro mě obrovský šok,“ dostal jen ze sebe.

Co člena mistrovské kádru Košic k tak šílenému kroku vedlo, není zcela jasné. Slovenská média spekulují, že k vraždě došlo po prudké hádce o peníze. Sudí Lipták už měl několik problémů s policií a údajně se topil v dluzích.

A právě Ščurko patřil k těm, kteří arbitrovi také půjčili nemalou finanční částku. Policie tuto verzi však odmítla. Na včerejší tiskové konferenci Karol Kropáš z krajského policejního ředitelství v Prešově uvedl, že Ščurko vraždil pravděpodobně impulzivně, čin tedy neplánoval.

Případ vyřešili kriminalisté během několika měsíců. Sudí Liptaj sice byl nezvěstný od loňského ledna, ovšem nebýt prosincového náhodného nálezu ostatků na místě činu, vraha by jen těžko dopadli.

Na slibnou hokejovou kariéru teď může Ščurko zapomenout. A přitom vypadala slibně. Zahrál si na světových šampionátech osmnáctiletých i dvacetiletých, zkoušel štěstí v zámoří a s Košicemi slavil titul. Další úspěchy jej ale nečekají.

Vstoupit do diskuse
0