27. května 2009 • 13:50

Hlaváč se dohodl v Linköpingu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útočník Jan Hlaváč se dohodl s vedením švédského Linköpingu na nové smlouvě a bude i v příštím ročníku hrát pod vedením českého kouče Slavomíra Lenera.



Hlaváčův kontrakt je s ohledem na švédské daňové zákony pouze šestiměsíční, existuje tedy možnost, že by dvaatřicetiletý forvard začal sezonu v české extralize.

Dohoda mezi oběma stranami byla prý velmi snadná. "Za klub má hlavní slovo samozřejmě manažer spolu s trenérem. Já můžu mít přání, ale manažer na to musí mít stejný pohled a hlavně pak také najít nějaký peníz v peněžence. Tady to bylo jednoduché, oba jsme o Honzu moc stáli a i on chtěl v klubu pokračovat," řekl ČTK Lener. "Ať on nebo Jarda Hlinka, který bude za Linköping hrát také i v příští sezoně, jsou hráči, s nimiž se mi skvěle pracuje," pochvaloval si Lener.

Na to, než však zapojí střelce se zkušenostmi z NHL do sestavy, si bude muset kvůli daňovým zákonům ve Švédsku zkraje nového ročníku počkat. "Byť si myslím, že jsme jedním z ekonomicky nejsilnějších týmů ve Švédsku, tak ta situace dolehla i na nás a hledají se možné úspory. Proto se k nám Honza připojí až někdy zhruba v půlce října," nastínil Lener.

Do té doby by mohl Hlaváč hrát jinde. Jako možný se jeví krátkodobý návrat do pražské Sparty, za kterou rodák z hlavního města hrál a dvakrát v průběhu kariéry se do ní následně vrátil. "Existuje několik variant, kde by mohl Honza začít sezonu. Něco je z Čech, něco z ciziny. Momentálně to řešíme, jasno by mohlo být příští týden," řekl hráčův zástupce Vladimír Vůjtek serveru hokej.cz.

Trenér Linköpingu Slavomír Lener. Trenér Linköpingu Slavomír Lener.Foto ČTK

Hlaváč měl podle něho po povedené sezoně, v níž v 54 utkáních základní části zaznamenal 48 bodů díky 25 brankám a 23 asistencím, na výběr hned několik možností. "O Honzu byl po sezoně zájem i v jiných klubech. Objevily se varianty ze Švédska, Švýcarska, něco z Ruska. Ale Honza upřednostňoval nadále Linköping, byl tam spokojený," vysvětlil Vůjtek.

Je také možné, že Hlaváč v předním švédském klubu zakotví na delší čas. "Pokud je o hráče zájem, tak se předběžně domlouvá další spolupráce už třeba někdy v průběhu prosince. Jedna stránka věci je pak samozřejmě hráčova výkonnost, ta druhá pak finanční pokrytí, neboť Linköping operuje pouze s penězi, které má skutečně na účtu, a ne s těmi, které tam snad třeba bude někdy mít," připomněl Lener strategii klubu.

Před nedávnem posílil Linköping také zkušený zadák a olympijský vítěz Niclas Hävelid. "To se podařilo skrze osobní kontakty našeho manažera. Pocházejí ze stejného městečka nedaleko Stockholmu a navíc mým asistentem je Niclasův bratr. Potřebovali jsme nějakého hodně zkušeného zadáka, takže já z pozice trenéra jsem rád, že to takhle dopadlo," uvedl Lener.

Vstoupit do diskuse
0