8. června 2018 • 12:23

Eliáš, Židlický a spol. budou asistenty u mládežnických reprezentací

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Reprezentačním hokejovým týmům v mládežnických kategoriích budou nově vypomáhat velké osobnosti českého hokeje jako Patrik Eliáš, Marek Židlický, Radek Bělohlav či Libor Procházka. Zapojí se v rolích asistentů hlavních koučů u mužstev od 17 do 20 let. Ve všech případech jde o postavy, které ještě v nedávné minulosti aktivně hrály.



Dvaačtyřicetiletý bývalý vynikající útočník a dvojnásobný vítěz Stanley Cupu Eliáš bude společně s Alešem Krátoškou k ruce kouči juniorského týmu Václavu Varaďovi, který byl i jedním ze tří uchazečů ve finálovém výběru na post hlavního trenéra A-mužstva. Rovněž o rok mladší Židlický má za sebou skvělou kariéru nejen v NHL, ale i na mezinárodní scéně.

Zatímco Eliáš má ve sbírce bronz z olympijských her v Turíně 2006 a světových šampionátů v letech 1998 a 2011, Židlický stihl vedle olympijského bronzu z Turína i MS 2011 dobýt také titul mistra světa v roce 2005.

Židlický bude spolu se světovým šampionem z roku 1996 a trojnásobným vítězem extraligy osmačtyřicetiletým Radkem Bělohlavem zastávat post asistenta u reprezentačního výběru hráčů do 18 let, který povede Alois Hadamczik , bývalý kouč seniorského národního týmu.

Rovněž Bělohlav si v reprezentaci zahrál s Eliášem na úspěšném turnaji při MS 1998.

Čtyřiačtyřicetiletý Procházka byl členem zlatého olympijského týmu v Naganu 1998 a po dvou bronzech z MS v letech 1997 a 1998 se stal o rok později v Norsku i světovým šampionem. Procházka bude spolupracovat s trenérem Karlem Beranem a dalším asistentem Radimem Skuhrovcem u reprezentační sedmnáctky.

"Dlouhodobě se snažíme o co nejširší zapojení bývalých vynikajících hokejistů u mládeže a jsem rád, že se nám koncepci daří naplňovat," uvedl v tiskové zprávě šéftrenér hokejového svazu Slavomír Lener .

"Někteří z nich nastupovali donedávna v NHL, odkud si přinesli řadu zkušeností, pro juniorské reprezentanty jsou vzorem a spoustu věcí jim mohou předvést přímo na ledě. Velmi přínosné jsou pro nás také jejich poznatky, které se týkají výchovy mladých hokejistů," doplnil Lener.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud