15. května 2008 • 12:19

Konec medailových nadějí

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Statečně, přesto marně se bil národní tým ve čtvrfinále mistrovství světa. Po porážce se Švédy 2:3 v prodloužení odjíždí domů bez medaile.



V Québeku dnes svěřenci trenéra Aloise Hadamczika podlehli Švédsku 2:3 v prodloužení, v němž rozhodl po závaru před brankou Mattias Weinhandl. Čeští hokejisté sice vedli díky trefě Radima Vrbaty z trestného střílení 2:1, ale v 57. minutě poslal zápas do prodloužení Marcus Nilson.

 

Švédové, kteří vyhráli i nedělní vzájemný duel na závěr osmifinálové skupiny 5:3, postoupili do semifinále mistrovství světa poosmé za sebou. V pátek narazí na vítěze utkání Kanada - Norsko.

Češi nastoupili se čtyřmi útoky a pouze se šesti obránci. Do sestavy se zařadil Čáslava místo Hejdy, který zůstal jen na lavičce. V opatrném úvodu vyzkoušel Hniličku Hörnqvist, na druhé straně čelil Lundqvist Kotalíkově pokusu. Ve třetí minutě putoval na trestnou lavici na dvě plus deset minut za krosček na Anderssona Kohn, ale Švédové ve výhodě nic nevymysleli, navíc po Weinhandlově faulu se síly na ledě vyrovnaly.

 

První velkou šanci měl v 9. minutě Ledin, který nejdříve vystřelil a potom ještě dorážel tak, že puk jen těsně minul českou branku. Vzápětí pykali Gustafssonovi svěřenci za příliš mnoho hráčů na ledě, ale Češi se před dobře bránícího soupeře k šanci nedostali. V plném počtu hráčů na ledě po brejku vystřelil Bäckström a Hnilička zasáhl lapačkou.

 

Ani v další početní výhodě český tým svou úspěšnou bilanci v přesilovkách na turnaji nepotvrdil, Eliášova dorážka Lundqvista nepřekvapila. V 18. minutě se vyznamenal Hnilička, když se mezi kruhy ocitl úplně osamocený Hörnqvist, ale střelu útočníka Djurgaardenu český gólman skvěle vykryl.


Na začátku druhého dějství byli aktivnější Švédové a ve 24. minutě se mohli dostat do vedení. Johansson přešel přes Kubu i Hlinku, předložil puk volnému Fabriciusovi, který však minul. Vzápětí uvolnil Eliáš zpoza branky Erata, ale Lundqvist byl u levé tyče včas. Více nebezpečných akcí měli Švédové, Fabricius však v koncovce neuspěl.

 

Při Michálkově vyloučení v 28. minutě se už výběr Tří korunek prosadil. Hörnqvist zůstal před Hniličkou sám a pohodlně dorazil po Stralmanově střele. Za necelé tři minuty bylo vyrovnáno. Po rychlé akci druhého útoku rozhodil Lundqvista tvrdý pokusem Kotalík a Rolinek pohotově poslal puk pod ležícího gólmana New York Rangers.

 

Na druhé straně zahrozil opět Bäckström, ale při Michálkově trestu za zdržování hry Češi soupeře k ničemu nepustili. Naopak po kombinaci s Eratem prověřil Lundqvistovu lapačku Kaberle. Další pokus vyslal Erat, ale na nerozhodném stavu se po dvou třetinách nic nezměnilo.

 

Na začátku třetí třetiny po Kotalíkově přihrávce minul z dobré pozice na pravém kruhu branku Plekanec, na druhé straně vystřelil nepřesně nekrytý Bäckström. Kouč Hadamczik zamíchal sestavou. Do třetího útoku se posunul místo Hanzala Novotný a do čtvrté formace se vrátil Kohn. Češi zvýšili střeleckou aktivitu, s pokusy Kotalíka, Vrbaty a Eliáše si švédský gólman poradil.

 

Další okamžiky patřily Vrbatovi. Nejdříve v 48. minutě nadvakrát Lundqvista neprostřelil, ale za čtyři minuty unikl útočník Phoenixu do sóla a při pokusu o zakončení byl faulován Frögrenem. Nařízené trestné střílení sám Vrbata blafákem do bekhendu proměnil. Švédové z náporu vyrovnali v 57. minutě, kdy po ataku Rickarda Wallina Hnilička upadl, než se stačil pořádně vrátit do správného postavení, prostřelil jej Nilson.

 

V nastavení fauloval unikajícího Weinhandla Erat, Hadamczikův tým sice v oslabení tří proti čtyřem i díky nepřesné Hörnqvistově koncovce odolal, v čase 63:15 ale rozhodl v závaru Weinhandl.

 


Česko - Švédsko 2:3 v prodl. (0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 31. Rolinek (Kotalík, Plekanec), 53. Vrbata z trestného střílení - 28. Hörnqvist (Stralman, Bäckström), 57. Nilson (Johansson, R. Wallin), 64. Weinhandl (Stralman, Nilson). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Rönn - Fonselius (oba Fin.), de Haan (Kan.). Vyloučení: 5:4, navíc Kohn (ČR) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 9787.

Česko: Hnilička - Židlický, T. Kaberle, Rozsíval, Kuba, Z. Michálek, Čáslava - Erat, Hlinka, Eliáš - Kotalík, Plekanec, Rolinek - Vrbata, Hanzal (41. Kohn), Fleischmann - Irgl, Novotný, Kohn (7. Skuhravý). Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.

Švédsko: H. Lundqvist - Stralman, K. Jönsson, Edler, Murray, Magnus Johansson, Frögren, N. Wallin - Hörnqvist, Bäckström, Nilsson - Nilson, R. Wallin, Ekman - Weinhandl, Martensson, Ledin - Warg, Andersson, Fabricius. Trenéři: Bengt-Ake Gustafsson, Jan Karlsson a Anders Eldebrink.


Hlasy po utkání:

Podruhé za sebou prožívá kouč Alois Hadamczik zklamání v podobě vyřazení ve čtvrtfinále mistrovství světa. Po bronzu z olympiády v Turíně v roce 2006 a stříbru na světovém šampionátu v Rize v dalších dvou sezonách svého tříletého působení u národního týmu hranici čtvrtfinále nepřekonal.

 

Osudovým soupeřem se mu stali Švédové, kteří zabránili českým hokejistům i před dvěma lety v dosažení ještě vyšších met. Na velkém turnaji výběr Tří korunek ani v jednom ze čtyř utkání nedokázal zdolat a symbolicky dvěma porážkami právě se Švédskem v Québeku se Hadamczik rozloučil s reprezentací. "Kdybych si mohl vybírat nějakého soupeře, Švédové by to nikdy nebyli. Máme na ně peška," uvedl kouč, který s tímto soupeřem prohrál patnáct z osmnácti duelů.

 

S týmem měl ambice v Québeku na nejvyšší pozice, ale po dnešní porážce bude české mužstvo podruhé za sebou na světovém šampionátu bez medaile. "Je to velké zklamání. Hráči odvedli maximum a celý turnaj předváděli velmi dobré výkony, ale bohužel se soupeři ze silnější skupiny jsme se neprosazovali střelecky. Dávali jsme málo gólů. Dnes jsme dali jeden ze hry a to je málo," řekl Hadamczik. "Byla tady velice dobrá parta, předváděla velice dobrý hokej, ale to ještě není základem úspěchu. Na to, jak se hrálo na turnaji, se zapomíná. Rozhodující jsou výsledky a my nejsme úspěšní, protože jsme to nedotáhli do konce."

 

Hadamczik si nechtěl stěžovat na výkon rozhodčích, přestože před druhým švédským gólem byl atakován brankář Milan Hnilička. "K tomu se nebudu vyjadřovat. Stejně si nepomůžu. Celou dobu to prý viděl, bylo to před brankovištěm. Franta Musil mu to říkal, ale rozhodčí říkal, že se nechce podívat," prohlásil kouč. "Prohráli jsme tam předtím vhazování v obranném pásmu, jejich hráč pak vystřelil a trefil to přesně do víka. Nejvíc člověka mrzí, že tři a půl minuty do konce jsme ten výsledek neudrželi."

 

Hadamczik litoval hlavně toho, že jeho tým vůbec ve čtvrtfinále na Švédsko narazil. "Spíše hledám důvody, proč jsme hráli se Švédy. Měli jsme hrát čtvrtfinále se Švýcarskem, protože jsme měli turnaj rozehraný velmi dobře. Měli jsme dát o gól více Bělorusku, nebo zvládnout předchozí zápas se Švédskem a šli bychom na někoho úplně jiného," posteskl si kouč, že český tým nešel na papírově nejslabšího čtvrtfinalistu z osmifinálové skupiny E.

 

Po špatných statistikách kritizovaný Hnilička jej v posledním utkání turnaje nezklamal. "Kdyby nezachytal ve čtvrtfinále, mohl bych ho kritizovat. Ale Hnilda nás určitě nezklamal, chytal výborně. Co mu vyčítat, když ve čtvrtfinále chytal, jak chytal," řekl Hadamczik.

 

Kouč Švédska Bengt-Ake Gustafsson mohl opět slavit postup přes český tým. "Byl to vyrovnaný zápas, zajímavý pro diváky. Jsme šťastní, že jsme postoupili a těšíme se na další zápas v pátek," prohlásil Gustafsson. Zatímco český tým měl před mistrovstvím světa potíže s obsazením gólmanského postu, Gustafssonův tým posílil v průběhu turnaje Henrik Lundqvist z New York Rangers. "Máme velmi dobrého gólmana, který je naší oporou," dodal Gustafsson.

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud