18. května 2008 • 11:36

Rusové po patnácti letech mistry

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Ruska se po patnácti letech radují ze zlata na mistrovství světa.



Sborná sice dnes prohrávala ve finále šampionátu v Québeku s domácí Kanadou po dvou třetinách 2:4, ale nakonec se nad obhájci titulu radovala z výhry 5:4 v prodloužení.

 

O triumfu týmu kouče Vjačeslava Bykova rozhodl v 63. minutě při vyloučení Ricka Nashe Ilja Kovalčuk, který ukončil až ve finále svůj střelecký půst na turnaji. Svou první trefou předtím kanonýr Atlanty vynutil prodloužení.

Rusko, pokračovatel Sovětského svazu, se tak v souboji dvou největších hokejových mocností historie při oslavách sta let Mezinárodní hokejové federace vyrovnalo Kanadě s 24. titulem na světových šampionátech.

 

Čekání pořádajících zemí na triumf tak dál trvá, naposledy se radoval před domácím publikem Sovětský svaz v roce 1986 v Moskvě.

 

Finále začalo v ostrém tempu a už po 83 vteřinách se Rusové radovali z vedení. Fjodorov vybojoval útočné pásmo, Ovečkin zpoza branky přihrál před brankoviště najíždějícímu Sjominovi, který nekompromisně otevřel skóre. Vzápětí putoval na trestnou lavici Proškin, Rusové však i po nebezpečné Burnsově ráně od modré čáry ještě odolali.

 

Ale jen třináct sekund po skončení početní výhody zadák Minnesoty střelou zápěstím z podobné pozice využil toho, že měl Nabokov zakrytý výhled, a vyrovnal.

 

Ruský gólman tak inkasoval na turnaji po dlouhých 125 minutách. V 7. minutě si St. Louis narazil puk s Kunitzem a před poloodkrytou brankou trefil jen pravou tyč.

 

V polovině úvodního dějství pomohlo domácím do vedení zaváhání Sušinského, který ztratil kotouč ve středním pásmu, a Kunitz zakončil únik přesnou střelou k levé tyči. Odpovědět mohl Zinovjev, Warda však nepřekonal. Při následném Zinovjevově pobytu na trestné lavici se sborná ubránila.

 

Po vyloučení Fjodorova za vyhození puku do hlediště a trestu pro Proškina na dvě plus dvě minuty za vysokou hůl se ale naskytla Kanadě na minutu a půl výhoda pěti proti třem a už za 28 sekund ji využil po St. Louisově přihrávce svou druhou trefou v utkání Burns.

 

Po svých pěti proviněních se ale Rusové po přestávce znovu dostali Kanaďanům na kontakt. Osm vteřin před vypršením Sharpova trestu po Kornějevově střele dorážel úspěšně opět Sjomin.

 

Tým kouče Bykova sahal po vyrovnání po průnicích Ovečkina a Morozova, jenže v 30. minutě udeřil nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec turnaje Heatley. Svou dvanáctou trefou zaokrouhlil svou bilanci na turnaji na dvacet bodů.

 

Vykřesat naději pro Rusko mohli Zinovjev s Morozovem, ale Warda nepřekonali. V 37. minutě rozhodil kanadského brankáře ránou z pravé strany Kovalčuk, ale Andrej Markov zleva minul odkrytou branku.

 

V závěrečné třetině se Rusové tlačili do náporu ve snaze o obrat. Kovalčuk při Sharpově vyloučení Warda ještě nepřekonal, ale Těreščenko v 49. minutě prostřelil z dorážky kanadského gólmana mezi betony. Předtím na druhé straně na Nabokova nevyzráli Roy a Doan.

 

Vyrovnání nepřineslo Getzlafovo vyloučení, protože sborné se početní výhoda nepodařila, ale v 55. minutě už Kanada kapitulovala. Kovalčuk z levé strany překvapil brankáře Caroliny a v pravou chvíli protrhl své střelecké trápení na turnaji. Konec základní hrací doby rozuzlení nepřinesl a následovalo tak prodloužení.

 

Po 155 vteřinách nastavení putoval na trestnou lavici za vyhození puku na střídačku Nash a v čase 62:42 mohlo Rusko díky Kovalčukově trefě z mezikruží zahájit mistrovské oslavy.

 

Kanada poznala na světovém šampionátu hořkost porážky po sedmnácti výhrách za sebou a na domácí půdě se musela spokojit se stříbrem.


Výsledek - finále:

Kanada - Rusko 4:5 v prodl. (3:1, 1:1, 0:2 - 0:1)
Branky a nahrávky: 4. Burns (Roy, Green), 10. Kunitz, 15. Burns (St. Louis, Heatley), 30. Heatley (Getzlaf) - 2. Sjomin (Ovečkin, S. Fjodorov), 22. Sjomin (Kornějev, A. Markov), 49. Těreščenko (Sjomin, Tjutin), 55. Kovalčuk (Proškin, Radulov), 63. Kovalčuk (S. Fjodorov, Ovečkin). Rozhodčí: Lärking, Vinnerborg (oba Švéd.) - Feola (USA), Fonselius (Fin.). Vyloučení: 4:6. Využití: 1:2. Diváci: 13.339.

 

Sestavy:
Kanada:
Ward - Staios, Jovanovski, Bouwmeester, Hamhuis, Green, Burns, Keith -St. Louis, E. Staal, Kunitz - Heatley, Getzlaf, Nash - Sharp, Spezza, Chimera - Doan, Toews, D. Roy - Mayers. Trenér: Ken Hitchcock.
Rusko: Nabokov - I. Nikulin, A. Markov, Kornějev, Grebeškov, Proškin, Tjutin, D. Markov, Kalinin - Morozov, Zinovjev, Kovalčuk - Sjomin, S. Fjodorov, Ovečkin - Sušinskij, Gorovikov, Zaripov - Afinogenov, Těreščenko, Radulov. Trenér: Vjačeslav Bykov.

 

Konečné pořadí mistrovství světa v Kanadě:
1. Rusko, 2. Kanada, 3. Finsko, 4. Švédsko, 5. Česká republika, 6. USA, 7. Švýcarsko, 8. Norsko, 9. Bělorusko, 10. Německo, 11. Lotyšsko, 12. Dánsko, 13. Slovensko, 14. Francie, 15. Slovinsko (sestup), 16. Itálie (sestup).

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud