14. dubna 2009 • 17:29

Jedničku nemáme, přiznal Růžička

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bez jasné brankářské jedničky odcestují příští týden čeští hokejisté na mistrovství světa ve Švýcarsku. Trenér Vladimír Růžička to po omluvence Tomáše Vokouna z Floridy bere jako fakt a trojici pro šampionát bude vybírat z pěti kandidátů.



Jsou jimi Martin Prusek, Miroslav Kopřiva, Lukáš Mensator, Alexandr Salák a Jakub Štěpánek, kteří se všichni objeví v Liberci, kde ve čtvrtek začne závěrečný turnaj seriálu Euro Hockey Tour.

"Pro nás všechny to bude oříšek. Teď je situace taková, že momentálně nemáme brankáře číslo jedna. To si musíme přiznat. Jsme v nové situaci, se kterou se ale nedá nic dělat. Beru to tak," řekl Růžička novinářům na dnešním srazu národního týmu na severu Čech.

Zároveň přiznal, že zřejmě ani po turnaji nebude jasné, kdo bude na šampionátu v Klotenu a Bernu gólmanem číslo jedna. Že se bude muset obejít bez Vokounovy pomoci, jej napadlo již v závěru března, kdy s brankářem Floridy mluvil.

"Z toho rozhovoru mi to trochu vyplývalo. Tajně jsem věřil, že pojede, ale cítil jsem, že asi ne," uvedl Růžička, jenž se k reprezentaci připojil osobně po skončení finále extraligy až dnes.



V minulých dnech se Vokounovi pokoušel ještě párkrát volat, spojili se ale až v pondělí, kdy se od plánované jedničky pro MS dozvěděl definitivní "ne". Složitě ale Vokouna nepřemlouval.

"Musel bych skočit do letadla a letět za ním a na to jsem ale bohužel neměl čas. Tak jak jsem s ním mluvil, tak nemá chuť. To pak nemá cenu... Musíme jet s jinými brankáři," řekl smířeně.

Vedle Vokouna se ze zdravotních důvodů omluvil i Ondřej Pavelec, druhý český brankář působící v zámoří. Podle Růžičky ale není nutné, aby za národní tým chytal gólman zpoza Atlantiku.

"Nemusíme mít brankáře z NHL, ani jich tam moc nemáme. Budeme hrát s brankářem odsud. Myslím si, že jsou dost dobří. Máme mladé brankáře a jediný problém je v tom, že teď tři roky nikdo takový na mistrovství nebyl. Teď to tak vyšlo," uvedl Růžička.

Lukáš Mensator Lukáš MensatorFoto Sport - Michal Beránek


Právě mezinárodní nezkušenost současné pětice je hlavní problém. Pouze Prusek byl totiž na dvou světových šampionátech - v roce 1998 a 1999. V obou případech však jako trojka, která nezasáhla ani do jednoho utkání.

Navíc v současnosti má opora Dinama Riga zdravotní problémy. V přípravném zápase proti Slovensku si Prusek poranil třísla.

"A z toho mám trošku obavu. Tříslo je u gólmana vždy problém. Stačí jeden špatný pohyb a je po mistrovství. Je ale pravda, že jednoho zkušeného brankáře bych v nominaci chtěl, to je jasné," naznačil Růžička, že pokud bude Prusek fit, měl by mít místo v týmu jisté.

Samotný hráč dnes absolvoval vyšetření u fyzioterapeuta Pavla Koláře a měl by být v pořádku. Přijel i do Liberce, ale s týmem by měl trénovat až ve středu, nebo ve čtvrtek.

Roman Kukumberg (v bielom) strieľa na bránu českého brankára Martina Pruseka. Roman Kukumberg (v bielom) strieľa na bránu českého brankára Martina Pruseka.Foto čtk


Každopádně Růžička počítá s tím, že by se v průběhu libereckého turnaje objevili v české brance pouze dva gólmani. Kteří, to nechtěl prozradit.

"Nějakou představu máme, ale musíme si o tom ještě promluvit," uvedl pouze. Šanci podle všeho nedostane Mensator z mistrovských Karlových Varů, který do Liberce přijede v pátek, nebo v sobotu.

Podobně jako s brankáři je na tom Růžička i s obránci. Na dlouhém seznamu vytipovaných hráčů mu zůstal jen Marek Židlický. Jako poslední se z reprezentace omluvil Radek Martínek, kterého nepustil na MS klubový lékař New York Islanders.

"Nedá se nic dělat. Čtyři obránce nám nepustili doktoři, další tři řekli, že něco mají, nebo nechtějí jet," pokrčil rameny Růžička. Vedení národního týmu ale bude čekat na výsledky prvního kola Stanleyova poháru a chce další posily získat z vyřazených týmů.

V hledáčku jsou Jan Hejda a Rostislav Klesla z Columbusu, Michal Rozsíval z New York Rangers, Roman Hamrlík z Montrealu a Roman Polák ze St. Louis.

"Alespoň tři obránce z NHL chceme," naznačil Růžička, že by byl spokojený, pokud by alespoň dva z této pětice do Švýcarska přiletěli. Podle generálního manažera Martina Urbana je navíc ještě malá šance, že by se k mužstvu připojil Lukáš Krajíček z Tampy, pro něhož sezona skončila.

Stříbrný medailista z mistrovství světa v Lotyšsku 2006 měl ale také v závěru NHL zdravotní problémy. Zatím čtyři hráče si Růžička vybral v zámoří do útoku.

Aleš Hemský s Alešem Kotalíkem z Edmontonu se k mužstvu připojí až na závěrečném srazu před MS, Rostislav Olesz a Michael Frolík budou hrát už v Liberci. Oba by však také neměli v konečné nominaci chybět.

"Na rovinu řeknu, že mají velkou šanci. Jsou to hráči, které jsem viděl hrát v NHL a hráli velice dobře," řekl hlavní kouč jasně. I s definitivním složením útoků ale hodlá Růžička počkat na skončení prvního kola play off v zámoří.

Předběžně mu start, v případě, že jejich celky vypadnou, potvrdili Martin Havlát z Chicaga a Patrik Eliáš z New Jersey. Růžička má ale zájem například i o Milana Michálka ze San Jose, Jiřího Hudlera z Detroitu a zřejmě i o Davida Krejčího z Bostonu.

"Očekávám ale, že New Jersey, Detroit i Boston postoupí dále. Je to ale hokej, stát se může všechno," uvedl Růžička.
Bez ohledu na všechny omluvenky a problémy při tvorbě konečné nominace se ale Růžička nadcházejícího mistrovství nebojí.

"Budeme se snažit postavit co nejsilnější mužstvo. Jestli nedovolí hráčům hrát doktoři z NHL, tak to musíme respektovat. Navíc plno hráčů hraje se zraněním a chtějí se dát dohromady na příští sezonu. Pojedeme s tím, co máme, a já se toho v žádném případě nebojím," dodal.

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud