22. května 2010 • 20:21

Dcera, pak životní gól. Rachůnek je jak v ráji

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Slavia - Baník: Jurásek krásně prostřelil Markoviče, 5:0!
SESTŘIH: Jablonec - Karviná 3:2. Obrat v závěru, rozhodl Náprstek
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokaždé, až bude jeho dcera Kateřina slavit narozeniny, si Karel Rachůnek vzpomene i na tenhle gól. Vždyť k ní tak nějak patří. Kačenka přišla na svět v pátek, zrovna když hrál její táta čtvrtfinále světového šampionátu s Finskem. A o den později to byl právě obránce Jaroslavle, kdo proti Švédům vstřelil branku nedozírné ceny. Gól, kterým Češi 7 vteřin před koncem vyrovnali na 2:2. „Největší gól kariéry,“ přitakává 30letý Rachůnek.



Těžko mohl mít někdy ze života větší radost. Obránce Rachůnek prožívá dny, na které nikdy nezapomene. Jen den po narození dcery Kateřiny rozhodl o tom, že Češi na mistrovství světa nepřišli o finálový sen. „Nečekejte ode mě nic jiného, než že tenhle gól věnuju malé,“ prohlášuje.

Už se těšíme na finále.Foto Pavel Mazáč (Sport)


Rachůnek je nečekaným sobotním hrdinou. Končila třetí třetina semifinále proti Švédsku, čeští fanoušci si nervózně okusovali nehty. Teď, nebo nikdy! Reprezentace se v semifinále natahovala po vyrovnání, mocně zatlačila soupeře před brankáře Gustavssona.



Čas ukapává jak vadný kohoutek. 10, 9, 8 vteřin do konce. V tom se puk zpoza branky odráží při české power-play mezi kruhy, kde Švédi nechali volného Rachůnka. „Byla tam pěkná silnice, vedla krásně až ke Karlově holi,“ libuje si kouč Vladimír Růžička.

Rachůnek se napřáhl a vší silou do puku prásknul. Tohle Gustavsson neměl nárok chytit. Góól, 2:2, jen 7 vteřin před koncem! Led zaplavila obrovská česká euforie, Rachůnek upaloval ke střídačce, kde se ještě z ledu objímal se spoluhráči. „Abych řekl pravdu, to si už vůbec nepamatuju. Nic z toho.“

Rachůnek slaví životní trefu.
Rachůnek slaví životní trefu.


Zářit mohl i po zápase. Tým nakonec Švédy přemohl a postoupil do nedělního finále. Pro Rachůnka osobně je to velká odměna za všechno, co tomuhle turnaji obětoval. Vždyť zatímco jeho manželka doma ve Zlíně rodila, on v pátek bojoval o postup mezi nejlepší čtyři.



„Klukům jsem to ani neříkal. Až po čtvrtfinále,“ svěřuje se obránce se zkušenostmi z NHL. V kabině se o radostné události nevědělo i kvůli tomu, že Rachůnkovi čekali narození dcery až o tři týdny později. Sám hokejista byl z té rychlosti překvapený.

Jaromír Jágr a Petr Vampola měli důvody k úsměvům.Foto Pavel Mazáč (Sport)


A že u toho nebyl? Do porodnice by to z Německa nestihnul. Kromě toho nechtěl nechat ve štychu spoluhráče.

Teď nelituje. Je samý úsměv, kamarádi v kabině ho plácají po ramenou, jaký je pašák. Coby čerstvý finalista mistrovství světa do dalekého Zlína vzkazuje: „Jsem hrdý na svoji rodinu, Na manželku, že to zvládla. Těším se na vás.“

VIDEO: Jak slavili čeští fanoušci vítězství na Václavském náměstí.

Václavské náměstí
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud