8. května 2011 • 18:05

Rusy probudil řeznický pes, Češi se báli o kanonýra

Autor: kub, jon
Vstoupit do diskuse
37
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dalo se čekat, že suverénní jízdu Čechů neskousnou. Zvlášť když s nimi Rusové po první třetině prohrávali 0:2. Z letargie je probral až hrubý atak na Milana Michálka. Nejlepšího českého střelce na turnaji nevybíravě skolil Jevgenij Arťuchin.



Byla to další báječná jízda týmu Aloise Hadamczika. Nejprve se trefil Jakub Voráček, pak se krásně prosadil Jaromír Jágr. Češi vedli nad odvěkým rivalem 2:0 a jako by se po ledě vznášeli, kdežto Rusové byli všude o krok nazpět. Jejich kouč Vjačeslav Bykov se kabonil a nezdálo se, že ví, jak nepříznivě se vyvíjející zápas otočit.

Pohodu party kolem Jaromíra Jágra narušil až Jevgenij Arťuchin. Chlapík se zlověstnou přezdívkou Řeznický pes začal létat po hřišti jako bowlingová koule a protihráče srážel jako kuželky. Nebezpečnými fauly vyřadil během druhé třetiny hned dva důležité muže soupeřovy sestavy.

Nejprve odnesl řádění útočníka Petrohradu Milan Michálek. Arťuchin se k němu přiřítil z boku a srazil ho na kluziště zakázaným hitem na hlavu.

Michálek se jen těžko zvedal na nohy a když se mu to konečně povedlo, ihned zamířil s lékařem do kabiny. Rozhodčí se však spokojili pouze s dvouminutovým trestem pro ruského agresora...



Jevgenij Arťuchin nebezpečně sráží Milana Michálka, který pak zápas s Ruskem nedohrálFoto Pavel Mazáč (Sport)
"Arťuchin je v tomhle výjimečný, už na Českých hrách zrichtoval tři Finy. Rusové to museli řezat, pokud chtěli uspět. Hokejově jsme totiž byli jasně lepší," hodnotil hokejový expert Robert Kysela, který utkání komentoval pro iSport.cz.

Čechy (snad dočasná) ztráta parťáka viditelně vykolejila a soupeř toho hned využil ke snížení na 1:2.

Arťuchinovi to však nestačilo. O chvíli později si počkal na Karla Rachůnka a sejmul ho v momentě, kdy český bek zrovna vystřelil. Rachůnek náraz nečekal, takže se složil na záda. Při pádu navíc přišel o helmu a dopadl na led holou lebkou, z které mu okamžitě začala crčet krev.



"Rachůnek už neměl puk, bylo to od Arťuchina jasné napadení a měl dostat trest. Hlavu si rozbil až o led, neměl pořádně připevněnou helmu. Proto je těžké říct, jestli měl Arťuchin dostat do konce utkání," popsal Kysela nebezpečně vypadající zákrok.

„Arťuchin předvedl dva likvidační zákroky. Připadá mi, že zapomněl, že je na ledě kvůli hokeji,“ kroutil hlavou expert ČT Miroslav Hlinka.

Pointa? Za zranění Rachůnka rozhodčí neudělili běsnícímu Rusovi s číslem 49 vůbec žádný trest!

Michálek ani Rachůnek utkání nedohráli, ve třetí třetině už se na ledě neobjevili. "Rachůnek má natržené ucho a rozbitou hlavu, Michálka doktoři nedali dohromady za celou třetinu. Bojím se, že se do příštího zápasu nestihnou dát dohromady," prohlásil v pozápasovém rozhovoru pro Českou televizi kouč Alois Hadamczik.

Zprávy od českých doktorů jsou naštěstí příznivější. "Na čtvrtfinále by oba měli být v pořádku, na zápas s Německem se ještě dohodneme," uvedl po utkání lékař národního týmu Radomír Holibka.

Jevgenij Arťuchin nebezpečně sráží Karla Rachůnka
Jevgenij Arťuchin nebezpečně sráží Karla Rachůnka

Vstoupit do diskuse
37

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud