9. května 2011 • 11:59

Zákroky Arťuchina byly legální, tvrdí IIHF

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Ruský hokejista Jevgenij Arťuchin, který v nedělním utkání osmifinálové části mistrovství světa zranil útočníka Milana Michálka a obránce Karla Rachůnka, nedostane dodatečný trest od disciplinární komise Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Podle zástupců IIHF byly jeho zákroky v souladu s pravidly nebo nešlo o hrubé fauly, jak argumentuje vedení české výpravy.



Češi se snažili názor federace změnit a přesvědčili prezidenta IIHF Reneho Fasela, aby komise Arťuchinovy zákroky ještě jednou projednala. Výsledek byl ale stejný jako v noci z neděle na pondělí: ruský útočník nebude dodatečně potrestán.

Trenér reprezentace Alois Hadamczik hned po zápase, který národní tým vyhrál 3:2, avizoval, že výprava podá oficiální protest, což se ale nestalo. Podle pravidel IIHF to nejde.


"Disciplinární komise se zákroky zabývala sama, automaticky. A došla k závěru, že rozhodčí na ledě vše vyřešili správně," řekl ČTK generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban.

Vedení týmu se ale s tímto stanoviskem nespokojilo a v zákulisí se snažilo tento verdikt změnit. Jednalo s Faselem, s generálním sekretářem IIHF Davem Fitzpatrickem a zejména s Janem Akem Edvinssonem, který disciplinární komisi řídí.

"Podle nich ale bylo vše legální. Jednalo se prý o zákrok ramenem (na Michálka)," uvedl generální manažer reprezentace Slavomír Lener.

Češi se snažili upozornit na skutečnost, že Arťuchin fauloval Michálka "ze strany, do hlavy a mimo kotouč", za což měli být hráči podle úmluvy před startem turnaje tvrdě trestáni. České výpravě ale nepomohla ani skutečnost, že do "tažení proti Arťuchinovi" zapojila i finský tým.

Jaromír Jágr se sklání nad Karlem Rachůnkem, který krvácí po zásahu Jevgenije Arťuchina
Jaromír Jágr se sklání nad Karlem Rachůnkem, který krvácí po zásahu Jevgenije Arťuchina

Vstoupit do diskuse
9

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud