11. května 2011 • 18:28

Česko slaví! Jágrmeister zařídil semifinále

Autor: iSport.cz, ČTK, bko
Vstoupit do diskuse
75
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Čeští hokejisté si na mistrovství světa zahrají o medaile! Ve čtvrtfinále si poradili se Spojenými státy díky hattricku fantastického Jaromíra Jágra a trefě Tomáše Plekance 4:0. V semifinále se utkají v pátek od 16:15 se Švédskem, které ve druhém čtvrtfinále zdolalo Němce 5:2.



Bylo to prostě neuvěřitelné. To, co předvedl devětatřicetiletý Jaromír Jágr v klíčovém zápase celého šampionátu, nemá obdoby.

Američané sice český výběr v první třetině drtili, a Češi mohli děkovat skvělému Pavelcovi, který pochytal několik gólovek, ale veteránovi s číslem 68 na hrudi stačilo jednou ujet a česká reprezentace vedla 1:0.

Druhá část už byla ze strany české obrany soustředěnější, v útoku se pak opakovala stejná pohádka - Jaromír Jágr v přesilovce propasíroval puk za záda Ty Conklina.

Devět minut před koncem se krásně trefil i Tomáš Plekanec a bylo prakticky rozhodnuto. Když pak po nádherné akci právě s Plekancem završil Jaromír Jágr hattrick, svůj první v reprezentaci, vyprodaná aréna prožívala čistou českou euforii.

Jaromír Jágr posílá Česko do vedení ve čtvrtfinále s USA
Jaromír Jágr posílá Česko do vedení ve čtvrtfinále s USA

Český tým nastoupil do klíčového zápasu turnaje bez zraněného Havláta, jehož místo ve druhé formaci zaujal Frolík. Od první minuty bylo ale jasné, že Američané se na favorizovaného soupeře dobře připravili. Jejich aktivní hra, důraz a napadání české rozehrávky slavilo úspěch a v obranném pásmu národního týmu bylo často hodně rušno.

Už ve 4. minutě byli zámořští hokejisté blízko vedení, Pavelce zachránila tyč. Otevřít skóre mohl v přesilové hře Smith, ale stejně jako další američtí hráči svůj souboj s českým gólmanem prohrál.

Jedinou útočnou formací, která dokázala držet se soupeřem krok, byli Jágr, Plekanec a Červenka a ti se také postarali i první český gól. V 19. minutě překonal Conklina Jágr, netradičně z brejku.

Americký tlak to ale příliš nepřibrzdilo. Vyrovnat mohli hráči USA v přesilových hrách na začátku druhé třetiny, kdy hráli krátce i v pěti proti třem. Gól se jim vstřelit nepodařilo.

Lepší produktivitu v početní výhodě předvedli Češi. Osmadvacet sekund dlouhou přesilovku čtyři na tři nevyužili, následnou pět na tři už ano. Kouč Hadamczik si uprostřed výhody vzal oddechový čas a pětice "vyvolených" se následně prosadila. Conklina opět překonal Jágr, jemuž pomohl tečí Komisarek.

Českému týmu se hned lépe dýchalo, mohl více myslet na útok, americký brankář byl ale pozorný. I tam měl ale více práce Pavelec, jenž předvedl řadu efektivních zákroků. V 51. minutě se poté prosadil přesnou a tvrdou střelou Plekanec a nadšení fanoušci ve vyprodané Orange aréně mohli začít slavit postup.

Američané, kteří měli na soupisce jedenáct medailistů z mistrovství světa hráčů do osmnácti a dvacet let, se snažili utkání ještě zdramatizovat, ale nepodařilo se jim to. Naopak v oslabení počtvrté inkasovali, když své skvělé představení zakončil Jágr pátým gólem na turnaji. Jediným záporem utkání byla skutečnost, že jej nedohrál útočník Eliáš.

Česká republika - USA 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky:
19. Jágr (Červenka), 25. Jágr (Plekanec, K. Rachůnek), 51. Plekanec (Frolík, Židlický), 57. Jágr (Plekanec). Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Burchell - Carlson, Murchison (všichni Kan.). Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. Diváci: 9311.
Česká republika: Pavelec - K. Rachůnek, Z. Michálek, Židlický, Škoula, Krajíček, Čáslava - Jágr, Plekanec, Červenka - Frolík, Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Průcha, Novotný, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

USA: Conklin - Komisarek, J. Johnson, Stuart, Fowler, Shattenkirk, McDonagh, Wilson - Wheeler, Stepan, Smith - Palmieri, Shannon, van Riemsdyk - Skille, Gaustad, Brown - Y. Stastny, Kreider, Stapleton - Porter. Trenér: Scott Gordon.

OHLASY PO UTKÁNÍ
Trenér Alois Hadamczik si po zápase oddychl, že jeho tým zvládl psychicky náročné utkání. Případná porážka totiž mohla smazat vše pozitivní ze šampionátu.

"Nebylo to nic jednoduchého. Američani začali velmi dobře, hráli jinak než týmy, se kterými jsme hráli ve skupině. Postupem času jsme si ale na jejich hru zvykli a v důležitých momentech se prosazovali střelecky, což byl hlavní rozdíl mezi oběma týmy," zhodnotil Hadamczik.

První čtvrtfinále mělo z českého pohledu dva hrdiny - brankáře Ondřeje
Pavelce a Jaromíra Jágra. "Oba podali mimořádný výkon. Chtěl bych ale ocenit výkon všech hráčů, celého týmu," podotkl reprezentační kouč, jehož překvapila informace, že Jágr dal první hattrick v národním týmu.

"Přišel docela pozdě, ale pro mě jako pro trenéra včas," poukázal Hadamczik s úsměvem na fakt, že Jágrovi je už 39 let.

Důležitým momentem duelu byl oddechový čas v přesilové hře pět na tři v průběhu druhé třetiny. "Bylo to relativně brzy, ale cítil jsem, že můžeme v daný moment zápas rozhodnout. Mohli jsme odskočit na 2:0 a soupeř by znervózněl, což je podařilo. Pokyny byly jednoduché. Vyhrát buly, střílet a dva hráči před brankáře," řekl.

Dalším důvodem byl fakt, že Jágr a spol. byli na ledě už delší dobu a potřebovali si oddechnout.

Zápas nedohrál útočník Patrik Eliáš, jenž doplatil na srážku s Jackem Johnsonem za americkou brankou. "V kabině po zápase říkal, že bude v pořádku. Hlava ho nebolí. Během dvou dnů ho dáme dohromady. Je to tvrdý kluk, který umí rozdat i přijmout rány. Věřím, že bude v pořádku a bude hrát," uvedl Hadamczik.

VIDEO Jágrova hattricku z utkání Česko - USA:

Vstoupit do diskuse
75

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud