Zdeněk Janda
18. května 2011 • 18:20

Bude mu 42 let. Ale Jágr se na olympiádu hodí!

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Termín: únor 2014. Místo: Soči. Olympijský hokejový turnaj. Největší česká hvězda: Jaromír Jágr. Jeho věk: 42 let. Jen bláznivá představa? Ne! Nestárnoucí útočník na bronzovém šampionátu dokázal, že může být tahounem i při hokejovém svátku, který se v Rusku koná za necelé tři roky. Deník Sport nabízí svůj pohled, jak by na téhle akci mohla vypadat česká sestava.



Jen si to uvědomte. Totálně pobláznil poslední mistrovství světa, dostal se do All Star výběru podle novinářů, byl vyhlášený i nejlepším útočníkem podle direktoriátu. Ve čtvrtfi -nále sestřelil Američany hattrickem, umem udivoval i v bitvě o bronz proti Rusům. A to všechno, prosím, v devětatřiceti letech. Jaromír Jágr je pořád hráčem světové extratřídy.

Tak proč by za necelé tři roky nemohl být součástí mužstva i na Hrách v Soči? „O tom není pochyb. Když bude chtít hrát, bude na to mít úplně v klidu,“ souhlasí i jeho velký kamarád Martin Straka, jenž s Jágrem válel v reprezentaci i předtím v Pittsburghu a Rangers.


I podle deníku Sport by Jágr v mužstvu neměl chybět. A to i přesto, že mu bude dvaačtyřicet. A v tu dobu už bude hrát „jenom“ extraligu za Kladno.

Jenže faktor Jágr prostě bude fungovat, i kdyby na ledě neměl dát ani jeden gól. Je logické, že dravcům Crosbymu nebo Ovečkinovi stačit nebude. Ale jeho přínos je jiný. Zeptejte se jakéhokoliv českého hráče z posledních dvou světových šampionátů, kteří vám hned potvrdí: Už jen Jágrova přítomnost v kabině posouvá tým do jiné dimenze.

Proč mít Jágra v týmu?
OSOBNOST. Mužstvo s Jágrem v sestavě je už kvůli jeho jménu a přínosu v kabině mnohem silnější. O tom není pochyb.

RESPEKT. Ať už bude útočník hrát jakkoliv, tak i přesto si na něj budou dávat soupeři velký pozor, z čehož budou profi tovat ostatní.

VÝKONNOST. I když mu bude už 42 let, tak vzhledem k tomu, jak se umí připravit, tak i hokejově bude stačit. I když nebude dominovat.

TOUHA. On je hokejem posedlý, svou vítěznou touhou dokáže nakazit i ostatní. Když uvidí veterána, zblázní se i oni.

Tedy „nového“ Jágra, vyspělého, jenž se proměnil ve skutečnou osobnost a největší autoritu v kabině. Ne „starého“ Jágra, jenž zamlada myslel hlavně na sebe.

„Tohle se těžko vypráví někomu, kdo to nezažil. To se ani nedá popsat, ale i kdyby za celý turnaj nezískal ani bod, tak už jenom jeho přítomnost na ledě nebo v kabině je neocenitelná,“ popisuje to útočník Petr Vampola, který zažil loňské zlato i poslední bronz. A v obou případech u toho byl i nepostradatelný muž s číslem 68.

Jágr by v Soči neměl chybět. A to i přesto, že ve dvaačtyřiceti letech (narozeniny oslaví právě v únoru při Hrách) nebude už takovou ofenzivní kometou. Měl by plnit roli mentora. Někoho podobného, jako byl uctívaný Wayne Gretzky při olympiádě v Naganu, tehdy mu bylo 37 let. Nedostal se do elitní formace, přesto o jeho nominaci nikdo nepochyboval. Ani o jeho přínosu.

Ze stejných důvodů deník Sport navrhuje, aby v sestavě nechyběl ani Patrik Eliáš. Bude mu sice sedmatřicet, navíc už po tomto mistrovství naznačoval, že neví, jestli najde dost sil na další reprezentační akce. Ale věřme, že ano. A proč by to vytoužené zlato nemohlo přijít právě v Soči?

Eliáš naposledy v Bratislavě potvrdil, že i on vyrostl v lídra. Na loňské olympiádě ve Vancouveru 2010 to z jeho strany nebylo až tak slavné, v roli kapitána mužstvo pořádně nevyburcoval. Ale pozice na mistrovství mu sedla, ukázalo se, že v týmové hierarchii s hlavním šéfem Jágrem si vůbec nepřekážejí.

Jaromír Jágr na MS 2011 zazářil, ukáže se i v Soči?
Jaromír Jágr na MS 2011 zazářil, ukáže se i v Soči?

Budoucí útok je doplněný i mládím. Tedy relativním mládím... NHL v současnosti nenabízí dostatečný počet českých „zelenáčů“ okolo dvaceti let, kteří v sobě mají tak velký potenciál, že by z nich mohl budoucí kouč vybírat. Proto střední generaci zastupují třeba Frolík, jemuž bude během Soči už šestadvacet, nebo Voráček (24).

Nejstarší a nejlepší...
Kteří nejlepší útočníci na mistrovstvích světa za posledních deset let byli nejstarší?

2011 Jaromír Jágr (ČESKO) 39 let
2003 Mats Sundin (Švédsko) 32 let
2005 Alexej Kovaljov (Rusko) 32 let
2010 Pavel Dacjuk (Rusko) 31 let

Pokud jde o pozici prvního brankáře, po báječných výkonech z Bratislavy si o ni řekl Ondřej Pavelec. I sám ostřílenější Tomáš Vokoun v minulosti několikrát tvrdil, že je čas pro mladší, jemu bude v době olympiády už sedmatřicet.

Ale pokud by samozřejmě Pavelec nebyl k dispozici nebo ztratil formu, i Vokoun je rovněž jasná volba číslo jedna...

Anebo to může být ještě úplně jinak. Stále není jasné, jestli v Soči budou moct startovat i hvězdy z NHL. Mezinárodní hokejová federace vyvíjí veškeré diplomatické úsilí, aby to tak dopadlo, jenže zámoří je zatím stále velmi chladné. Pokud by NHL vydala stopku, zásadním způsobem by se musela změnit sestava. Náš pohled na soupisku pochopitelně zahrnuje i zámořské hráče.

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud