23. dubna 2012 • 18:33

Hemský má hlad po úspěchu: Na MS se jezdí vyhrát!

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velký hlad po úspěchu má hokejový útočník Aleš Hemský z Edmontonu, který se dnes připojil po Tomáši Plekancovi z Montrealu jako další velká posila z NHL pro mistrovství světa do přípravy národního týmu. S Oilers končil šikovný útočník a mistr světa z roku 2005 v posledních sezonách pravidelně na chvostu soutěže a teď je rád, že po zdravotních problémech z minulých ročníků konečně po třech letech obleče reprezentační dres.



"Chuť je veliká. Když se jede na mistrovství světa, tak člověk tam jede vyhrát, ne si zahrát. Pamatuju si Vídeň, když se vyhrálo, to je nádherný pocit. Jen kvůli tomu to chce člověk zopakovat. Ale není to jednoduché. Nedá se o tom jen mluvit," řekl novinářům Hemský.

Zlato slavil v roce 2005 při výluce v NHL jak s Pardubicemi v extralize, tak na světovém šampionátu. Na olympijských hrách v Turíně o rok později získal bronz a zahrál si s Edmontonem finále Stanleyova poháru, teď doufá, že si na šampionátu opět zahraje o nejvyšší posty.

Účast přislíbil už při inspekční cestě kouče Aloise Hadamczika v zámoří před dvěma měsíci. "Řekl jsem mu, že když budu zdravý a pustí mě klub, tak bych rád na šampionát opět jel. V klubu mi nedělali žádné problémy," doplnil Hemský, který v listopadu a prosinci vynechal 11 zápasů NHL se zraněním ramena. "Posledního půldruhého měsíce už to bylo docela dobré. Snad bude vše v pořádku."

Jeho spoluhráč, obránce Ladislav Šmíd, naopak reprezentaci posílit nemohl. "Podstoupil operaci s krkem. Destička, kterou mu lékaři voperovali, tlačila na nerv. Báli se, aby nemusel jít na novou operaci," popsal Hemský potíže parťáka z týmu Oilers.

Hemský se v Edmontonu udržoval po sezoně fit s kondičním trenérem. Ví ale, že více než s mankem na ledě se bude muset vyrovnat s přechodem na širší kluziště. "Je to vždycky problém, je to o nezvyku, o timingu. Chce to pár tréninků, máme i přípravné zápasy. Doufám, že si zvyknu. Ale musíte se zeptat až po přípravných zápasech," odvětil Hemský.

Po sezoně se cítí odpočatý a připravený. "Poslední tři měsíce v NHL jsou náročné, hraje se každý druhý den. Tělo je trochu rozbité, ale měli jsme asi měsíc do začátku mistrovství světa. Tělo by se mělo dát dohromady, všechno by mělo být v klidu," navázal Hemský. Za klíčovou postavu týmu se sám nepovažuje. "Uvidíme, třeba ještě nějací kluci vypadnou a ještě se to změní, někdo přijede. Je to na trenérovi."

Edmontonu sezona v NHL opět nevyšla. "Nevím, co týmu chybělo. Měli jsme mladý kádr, ale určitě jsme neměli tým na to, abychom byli až na devětadvacátém místě," ohlédl se za ročníkem Hemský, který v únoru podepsal s Oilers novou dvouletou smlouvu.

"Do budoucna tento tým vypadá velmi dobře. Má i letos jedničku draftu. Mladí kluci jsou dobří. Potřebujeme kádr doplnit dalšími hráči," řekl Hemský. "Pittsburgh nebo Chicago, když budovaly nový tým, tak jim to také trvalo. Pittsburghu dokonce deset let. Když chcete budovat celek z jedniček draftu, tak musíte mít trpělivost," konstatoval Hemský.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud