2. května 2012 • 18:32

Rusko bere na MS sedm hráčů z NHL včetně Malkina, Švédi čtrnáct

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

NOMINACE NA MS | Sedm posil z NHL včetně hvězd Jevgenije Malkina z Pittsburghu a Pavla Dacjuka z Detroitu má zatím trenér hokejistů Ruska Zinetula Biljaletdinov v širším sedmadvacetičlenném výběru pro mistrovství světa ve Švédsku a Finsku. Zatímco letošní vítěz Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části NHL Malkin se k týmu připojil už začátkem týdne v Moskvě, Dacjuk dorazí až do Stockholmu.



Další hráče z NHL už měla sborná k dispozici v přípravě. Na turnaji Kajotbet Hockey Games v Petrohradu a Brně se představili obránci Nikita Nikitin z Columbusu a Alexej Jemelin z Montrealu, útočníci Alexandr Burmistrov z Winnipegu, Nikolaj Kuljomin z Toronta a gólman Semjon Varlamov z Colorada.

Během turnaje se zranil útočník Viktor Tichonov z Petrohradu a následně přišel Biljaletdinov i o forvarda Danise Zaripova z Kazaně.

Kádr nově doplnili tři útočníci z řad finalistů KHL - Alexandr Popov a Alexandr Pěrežogin z Omsku a Denis Kokarev z mistrovského Dynama Moskva.

Před odletem do Stockholmu se pak do výběru nevešli zadák Ivan Višněvskij z Atlantu Mytišči a útočníci Jevgenij Bodrov z Kazaně a Anton Burdasov z Čeljabinsku.

Rusové mají za sebou v přípravě šest utkání v Euro Hockey Challenge. V Německu si připsali porážku 3:4 a výhru 3:2 po samostatných nájezdech, doma v Jaroslavli dvakrát zdolali Slovensko (2:1 po samostatných nájezdech a 3:2) a v Lotyšsku nejdříve zvítězili 2:1 a pak podlehli 0:1.

Na Euro Hockey Tour si připsali v Petrohradu prohru s Finskem 0:2, potom v Brně porazili Švédsko 4:2 a nakonec podlehli České republice 1:2.

Do šampionátu vstoupí sborná v sobotu proti Lotyšsku, v dalších duelech v základní skupině ve Stockholmu narazí na Norsko, Německo, Dánsko, Švédsko, v neděli 13. května se utká s Českou republikou a na závěr ji čeká Itálie.

Hokejisté Švédska mají v konečné nominaci 14 hráčů z NHL

Čtrnáct posil z NHL mají v konečné nominaci na mistrovství světa ve Stockholmu a Helsinkách hokejisté Švédska. Vedení Tří korunek ještě lákalo útočníka Mikaela Samuelssona z Floridy, ale pětatřicetiletý olympijský vítěz z Turína z roku 2006 se nakonec omluvil.

Po úterním přípravném utkání v Gävle (2:3) se Spojenými státy americkým opustili kádr obránci Jonas Frögren, Jonas Ahnelöv a Daniel Fernholm a útočníci Niklas Olausson, Jesper Fasth a Daniel Bang.

Mezi posilami z NHL jsou hvězdy jako Henrik Zetterberg s Johanem Franzénem či Niklas Kronwall z Detroitu, Daniel Alfredsson a nejproduktivnější bek NHL Erik Karlsson z Ottawy, Loui Eriksson z Dallasu či kandidát na nejlepšího nováčka Gabriel Landeskog z Colorada.

Lotyši mají v nominaci i Daugavinše z Ottawy

Útočník Kaspars Daugavinš z Ottawy nechybí v nominaci hokejistů Lotyšska na mistrovství světa ve Švédsku a Finsku. V kádru je i bek Oskars Bartulis, který působil na farmě Philadelphie v Adirondacku v nižší AHL a dostal povolení ke startu, přestože Flyers nadále bojují o Stanleyův pohár.

Lotyši budou v základní skupině ve Stockholmu jedním ze soupeřů české reprezentace.

Třiadvacetiletý Daugavinš je jedním ze tří Lotyšů, kteří se objevili v uplynulé sezoně NHL, v 65 zápasech nasbíral 11 bodů za pět branek a šest asistencí. V jednom utkání play off nebodoval.

Švýcary potáhne obránce Islanders Mark Streit

Tři posily z NHL mají v zatím sedmadvacetičlenném kádru pro mistrovství světa ve Finsku hokejisté Švýcarska. Mezi nimi je největší hvězdou čtyřiatřicetiletý obránce Mark Streit z New Yorku Islanders, který se chystá na svůj dvanáctý start na světovém šampionátu a třikrát reprezentoval i na olympijských hrách.

V útoku se představí jeho klubový spoluhráč Nino Niederreiter, devatenáctiletý talent, který startoval už na MS v roce 2010. O tři roky starší zadák Luca Sbisa z Anaheimu byl v kádru už loni na šampionátu na Slovensku a před dvěma roky se představil na olympijských hrách ve Vancouveru.

Účast naopak odřekli gólman Jonas Hiller z Anaheimu a obránci Raphael Diaz a Yannick Weber z Montrealu. Obránce Roman Josi pokračuje v druhém kole play off s Nashvillem, který prohrává s Phoenixem 0:2 na zápasy. Jediným dalším krajánkem v týmu je vedle tria hráčů z NHL obránce Patrick Von Gunten ze švédské Frölundy.

Kazaši se musejí na MS obejít bez Antropova

Útočník Nikolaj Antropov z Winnipegu nepomůže hokejistům Kazachstánu na mistrovství světa v Helsinkách. Aktuálně jediný zástupce nováčka elitní kategorie v NHL se z účasti na šampionátu omluvil.

Kouč Andrej Šajanov bude spoléhat hlavně na sehranost hráčů z kazašského týmu KHL Barysu Astana, který má v širším sedmadvacetičlenném kádru 15 zástupců.

Nominace hokejistů Ruska na MS ve Švédsku a Finsku (4.-20. května):
Brankáři: Konstantin Barulin (Atlant Mytišči), Michail Birjukov (Chanty-Mansijsk), Semjon Varlamov (Colorado/NHL),
obránci: Konstantin Kornějev, Jevgenij Medveděv, Ilja Nikulin (všichni Kazaň), Denis Denisov, Dmitrij Kalinin (oba Petrohrad), Jevgenij Birjukov (Magnitogorsk), Jevgenij Rjasenskij (CSKA Moskva), Nikita Nikitin (Columbus/NHL), Alexej Jemelin (Montreal/NHL),
útočníci: Jevgenij Ketov, Vadim Šipačov (oba Čerepovec), Alexandr Popov, Alexandr Pěrežogin (oba Omsk), Alexej Těreščenko (Kazaň), Vladimir Tarasenko (Petrohrad), Jevgenij Kuzněcov (Čeljabinsk), Alexandr Svitov (Ufa), Sergej Širokov (CSKA Moskva), Denis Kokarev (Dynamo Moskva), Nikolaj Žerděv (Atlant Mytišči), Alexandr Burmistrov (Winnipeg/NHL), Nikolaj Kuljomin (Toronto/NHL), Jevgenij Malkin (Pittsburgh/NHL), Pavel Dacjuk (Detroit/NHL).

Nominace Švédska:
Brankáři: Viktor Fasth (AIK Stockholm), Cristopher Nihlstorp (Färjestad), Jhonas Enroth (Buffalo/NHL),
obránci: Jonathan Ericsson, Niklas Kronwall (oba Detroit/NHL), Jonas Brodin (Färjestad), Mattias Ekholm (Brynäs), Staffan Kronwall (Čerepovec/KHL), Victor Hedman (Tampa Bay/NHL), Niklas Hjalmarsson (Chicago/NHL), Erik Karlsson (Ottawa/NHL),
útočníci: Johan Larsson, Calle Järnkrok (oba Brynäs), Fredrik Pettersson, Joel Lundqvist (oba Frölunda), Jacob Silfverberg, Daniel Alfredsson (oba Ottawa/NHL), Johan Franzén, Henrik Zetterberg (oba Detroit/NHL), Viktor Stralberg, Marcus Krüger (oba Chicago/NHL), Patrik Zackrisson (Atlant Mytišči/KHL), Niklas Persson (CSKA Moskva/KHL), Gabriel Landeskog (Colorado/NHL), Loui Eriksson (Dallas/NHL).

Nominace Lotyšska:
Brankáři: Edgars Masalskis (Chanty-Mansijsk/KHL), Maris Jučers (Dinamo Riga/KHL), Ervins Muštukovs (Odense/Dán.),
obránci: Rodrigo Lavinš, Janis Andersons, Kristaps Sotnieks, Oskars Cibulskis, Guntis Galvinš, Krišjanis Redlihs (všichni Dinamo Riga/KHL), Georgijs Pujacs (Omsk/KHL), Oskars Bartulis (Adirondack/AHL),
útočníci: Gints Meija, Martinš Cipulis, Mikelis Redlihs, Roberts Bukarts, Juris Štals, Andris Džerinš, Janis Sprukts (všichni Dinamo Riga/KHL), Aleksejs Širokovs, Koba Jass (oba Kazzinc-Torpedo Usť-Kamenogorsk/Kaz.), Miks Indrašis (HK Riga), Armands Berzinš (Junosť Minsk/Běl.), Kaspars Saulietis (Něman Grodno/Běl.), Ronalds Keninš (Curych/Švýc.), Kaspars Daugavinš (Ottawa/NHL).
Trenér: Ted Nolan. Asistenti: Artis Abols a Viktors Ignatěvs.

Nominace Švýcarska:
Brankáři: Reto Berra (Biel), Lukas Flüeler (Curych), Tobias Stephan (Ženeva),
obránci: Severin Blindenbacher, Mathias Seger (oba Curych), Goran Bezina (Ženeva), Félicien Du Bois (Kloten), Philippe Furrer (Bern), Robin Grossmann (Davos), Patrick Von Gunten (Frölunda/Švéd.), Luca Sbisa (Anaheim/NHL), Mark Streit (NY Islanders/NHL),
útočníci: Matthias Bieber, Denis Hollenstein, Michael Liniger, Roman Wick (všichni Kloten), Daniel Rubin, Morris Trachsler (oba Ženeva), Benjamin Plüss, Julien Sprunger (oba Fribourg-Gottéron), Andres Ambühl, Thibaut Monnet (oba Curych), Damien Brunner (Zug), Simon Moser (Langnau), Kevin Romy (Lugano), Ivo Rüthemann (Bern), Nino Niederreiter (NY Islanders/NHL).
Trenér: Sean Simpson. Asistenti: Manuele Celio a Colin Muller.

Nominace Kazachstánu:
Brankáři: Vitalij Jeremejev, Alexej Ivanov (oba Barys Astana/KHL), Vitalij Kolesnik (Ufa/KHL), Pavel Polujektov (Sněžní Barysi/MHL),
obránci: Jevgenij Fadějev, Alexej Litviněnko, Vitalij Novopašin, Roman Savčenko (všichni Barys Astana/KHL), Vladimir Kolesnikov, Andrej Korabejnikov, Denis Šemelin (všichni Usť-Kamenogorsk), Alexej Troščinskij (Viťaz Čechov/KHL), Sergej Jakovenko (Karaganda),
útočníci: Jevgenij Bumagin, Andrej Gavrilin, Vadim Krasnoslobodcev, Fjoror Poliščuk, Konstantin Puškarev, Konstantin Romanov, Jevgenij Rymarev, Roman Starčenko, Talgat Žajlajov (všichni Barys Astana/KHL), Dmitrij Dudarev, Konstantin Savenkov (oba Usť-Kamenogorsk), Andrej Spiridinov, Alexej Voroncov (oba HK Astana), Dmitrij Upper (Atlant Mytišči/KHL).
Trenér: Andrej Šajanov.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud