20. května 2012 • 17:09

Medaile útěchy! Češi s domácím Finskem vydolovali bronz

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté si odvezou z mistrovství světa ve Švédsku a Finsku bronzové medaile. Po zklamání ze semifinálové prohry se Slovenskem (1:3) svěřenci Aloise Hadamczika zvládli souboj s domácími Finy, když v závěru uhájili výhru 3:2. Zopakovali tak třetí místo z minulého šampionátu na Slovensku.



Češi vedli po gólu Petra Průchy ze 13. minuty, Finové pak sice rychle vyrovnali, ale Jiří Novotný hned po chvíli strhl vedení zase na českou stranu. Ještě do konce první třetiny zařídil dvougólový náskok David Krejčí.

Finové pak většinu zápasu tlačili, ale ztroskotávali na českém brankáři Jakubu Štěpánkovi, který hlavně ve třetí části zlikvidoval několik tutovek. Domácí výběr tak zvládl pouze snížit, závěrečný drtivý tlak vyrovnáním neskončil.

Český tým se v souboji "zklamaných" představil v notně pozměněné sestavě, bez zraněných útočníků Michálka a Erata. Složení formací ale upravili i Finové.

Do první šance zápasu se dostal ve 2. minutě Kapanen, ale neuspěl stejně jako Frolík na druhé straně. Po příležitostech Niskanena a Plekance bylo jasné, že duel bude od úvodu vedený ofenzivně. Finové nedokázali využít první přesilovou, když Immonen trefil jen tyč Štěpánkovy branky.

Deník Sport před šampionátem předpovídal, že Češi přivezou bronz Deník Sport před šampionátem předpovídal, že Češi přivezou bronzFoto Archiv Sport

Lepší produktivitu v početní výhodě předvedl český tým. Krajíčkovu střelu od modré usměrnil za Vehanenova záda Průcha, který dal premiérovou branku na turnaji.

V 17. minutě vyrovnal Pyörälä, jenž obešel Krajíčka a trefil se mezi Štěpánkovy betony. Češi bleskově odpověděli. O 29 sekund později překonal finského brankáře se štěstím Novotný a 53 sekund před koncem první třetiny sehráli vzorové přečíslení tři na dva, po kterém střílel Krejčí do prázdné branky.

Finové vědomi si dvougólového manka byli poté mírně aktivnější, ale vysoké tempo z první třetiny opadlo. Snížit mohl ve 28. minutě Koivu, v dobré pozici však dobře postaveného a jistě chytajícího Štěpánka nepřekonal.

Petr Nedvěd (vlevo) s Ondřejem Němcem se vrhají na brankáře Jakuba Štěpánka po zápase o bronz
Petr Nedvěd (vlevo) s Ondřejem Němcem se vrhají na brankáře Jakuba Štěpánka po zápase o bronz

Češi se do útoku příliš nehrnuli, ale ve 32. minutě zahrozili po přečíslení dva na jednoho. Krejčí tentokrát nezakončil tak jako ve 20. minutě. Na druhé straně dopadl podobně i Pihlström a na začátku třetí části Kapanen, Hietanen nebo později Kontiola s Pihlströmem.

Nakonec byl Hadamczikův výběr přece jen za pasivitu potrestaný, i když v oslabení. Nakládalova vyloučení využil Jokinen a v 50. minutě snížil na 2:3. Následně si Finové vytvořili velký tlak, i díky dalším dvěma českým vyloučením, vyrovnat se jim ale nepodařilo ani v závěrečné power play.

Finsko - Česká republika 2:3 (1:3, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 17. Pyörälä (Immonen, Järvinen), 50. J. Jokinen (Mäenpää, M. Koivu) - 13. Průcha (Krajíček, Hemský), 18. Novotný (Kašpar), 20. Krejčí (Hemský). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Kurmann (Švýc.) - Šeljanin (Rus.), Valach (SR). Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. Diváci: 12.879.
Finsko: Vehanen - Hietanen, Mäenpää, Kukkonen, Jaakola, Niskala, Salmela, Väänänen, Järvinen - J. Jokinen, M. Koivu, Filppula - Joensuu, Kontiola, Pihlström - Kiiskinen, N. Kapanen, Komarov - Immonen, Pyörälä, Mikael Granlund. Trenér: Jukka Jalonen, Petri Matikainen a Pasi Nurminen.
Česká republika: Štěpánek - Nakládal, Němec, Čáslava, Krejčík, Krajíček, Mojžíš, Blaťák - Frolík, Plekanec, Tenkrát - Hemský, Krejčí, Průcha - Vondrka, P. Nedvěd, Koukal - Petružálek, Novotný, Kašpar. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud