14. srpna 2022 • 09:50

Fantom Suchánek: Můj nejtěžší, ale i nejzábavnější zápas v kariéře

Autor: ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dostal pět gólů, přesto byl zvolen hvězdou zápasu. Dalších 52 kanadských střel dokázal pochytat. Brankáře české hokejové reprezentace Tomáše Suchánka chválili trenér i spoluhráči. Zápas českého týmu poprvé navštívilo více než tisíc diváků, celkem jich bylo 5135. A ti si výhru svého domácího týmu užili.



Po zápase však zatleskali i Suchánkovi, který byl zvolen nejlepším hráčem českého týmu. Sice pětkrát inkasoval, spoustu dalších potenciálních gólů však chytil. „Stály proti nám budoucí hvězdy NHL, takže jsem si to chtěl užít a chytit každý puk,“ neskrýval Suchánek respekt k soupeři.

Proti Kanadě se do branky postavil v mládežnické kariéře už popáté. Odčinit chtěl hlavně poslední vzájemný zápas, kdy střídal už po sedmi minutách a třech inkasovaných gólech. To bylo loni na mistrovství světa do 18 let v americkém Dallasu.

Za Kanadu nastoupily i její dvě největší útočné hvězdy kapitán Mason McTavish a mladík Connor Bedard. „Říkal jsem si, že alespoň jednoho z nich musím vychytat. McTavish se sice trefil dvakrát, ale aspoň Bedardovi jsem nic nepustil,“ sdělil s úsměvem Suchánek. Proti McTavishovi už nastoupil do branky dvakrát a v obou případech ho vychytal, teď tedy povedená série skončila.

Na Suchánka letělo dohromady 57 střel, z nichž inkasoval pět gólů. „Myslím, že to byl nejtěžší zápas kariéry, zrovna proti Kanadě. Ale byl to asi i můj nejzábavnější zápas,“ překvapil Suchánek, jenž vyzdvihl diváckou návštěvu.

Předtím na duel se Slovenskem přišlo 430 diváků a s Finskem přesně o sto více. Údaje o jejich počtu navíc, stejně jako u některých dalších zápasů, po dohrání chyběly a organizátoři je doplnili až později. „Mám rád, když přijde hodně lidí, celý zápas skandovali a fandili, užil jsem si to,“ popsal a poděkoval divákům za závěrečný potlesk.

Suchánek nastoupil na šampionátu poprvé. Proč nechytal Jan Bednář, který startoval v obou dosavadních zápasech, nevěděl. „Den před zápasem za mnou přišel trenér brankářů Ondřej Pavelec a řekl mi, ať se připravím. Turnaj je krátký a každý si potřebuje odpočinout,“ zamyslel se nad Bednářovou absencí.

Přerovský odchovanec má za sebou duel, na který asi nikdy nezapomene. Ale bohužel nezapomene ani na jeden z inkasovaných gólů. Konkrétně ten vítězný, kdy ho Kent Johnson překvapil lakrosovým trikem - za brankou si nabral puk na čepel a kolem tyčky hodil přes brankářovo rameno.

Kanadský útočník se tak velmi pravděpodobně postaral o nejkrásnější trefu celého mistrovství. „Chytá se to hodně těžko. V podstatě musíte doufat, že vás to trefí. Snad budu mít příště víc štěstí já," dodal Suchánek.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud