Martin Molčík
29. prosince 2023 • 23:05

Proč dvacítka trápila Američany až do konce? Odvaha, Hrabal i diváci

Vstoupit do diskuse
0
  • Dvacítce nechyběla odvaha, podržel i brankář HrabalDvacítce nechyběla odvaha, podržel i brankář HrabalFOTO: koláž iSport.cz

    PŘÍMO ZE ŠVÉDSKA | Český hokejový tým do dvaceti let sahal proti Američanům na mistrovství světa juniorů ve Švédsku po senzaci. Nakonec padl 3:4 po samostatných nájezdech, které rozhodl v sedmé sérii Isaac Howard. I tak se ale jednalo o dosud nejlepší výkon týmu Patrika Augusty na turnaji. Jaké byly jeho příčiny?

  • Odvaha

    I když čeští hráči vstoupili do zápasu s respektem, postupně ho odhodili. Především sebevědomí bylo klíčovým pro podání skvělého výkonu. Od druhé třetiny byl výběr trenéra Augusty silný na kotoučích, nezbavoval se jich lacino a dokázal Američany uzamknout v obranném pásmu.

    Jakub Štancl slaví branku, kterou na konci první třetiny vyrovnal na 1:1 Jakub Štancl slaví branku, kterou na konci první třetiny vyrovnal na 1:1Foto IIHF

  • Skvělý brankář

    Michael Hrabal podal proti Spojeným státům perfektní výkon a dodal potřebnou jistotu, která týmu pomohla. Hráči se na něj mohli stoprocentně spolehnout. Výhodou mohlo být, že většinu protihráčů znal z americké univerzitní ligy NCAA. Skvěle si vedl i v samostatných nájezdech, kde byl český mančaft kousíček od senzačního vítězství.

    Michael Hrabal v permanenci během zápasu s Američany Michael Hrabal v permanenci během zápasu s AmeričanyFoto IIHF

  • Bez faulů

    Zbytečná vyloučení byla jedním z největších problémů českých mladíků jak v úvodním duelu se Slováky, tak i následně s Norskem. Proti Spojeným státům se ale dokázali nešvaru zbavit. Bylo to především díky skvělému pohybu. Se soupeřem stíhali bruslit a dostávali se do soubojů včas. Nakonec šli na trestnou lavici za 65 minut hry pouze třikrát.

    Adam Bareš zakončil přesně pod víko Adam Bareš zakončil přesně pod víkoFoto IIHF

  • Dobré oslabení

    Když už přeci jen k vyloučení došlo, bylo oslabení perfektně ubráněné. A i když Spojené státy zatlačily, dobrým vykrýváním prostoru jim český tým nedal možnost skórovat. Nejkrušnější chvíle nastala v prodloužení, kdy po vyloučení Matyáše Melovského dostali Američané přesilovou hru čtyř proti třem. Ani tu jim ale junioři nedovolili využít.

    Gavin Brindley v souboji s českými obránci Gavin Brindley v souboji s českými obránciFoto IIHF

  • Atmosféra

    Zápasy v göteborské Frölundaborg aréně nebyly doposud hojně navštěvované. Na souboj českého týmu s USA ale už přišla návštěva hodná mistrovství světa. Čeští fandové byli slyšet. Snažili se povzbuzovat a předat hráčům energii. I to mohlo mít vliv na nejlepší výkon dvacítky v turnaji.

    Tvrdý střet Marka Alschera s americkým hráčem Tvrdý střet Marka Alschera s americkým hráčemFoto IIHF

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud