29. dubna 2018 • 14:51

Česko – Švédsko 2:5. Sen o medaili se rozplynul, mladíci končí čtvrtí

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve čtvrtek překvapili celý hokejový svět čtvrtfinálovým skalpem Kanady. Na medaili ovšem česká hokejová osmnáctka na mistrovství světa nakonec nedosáhla. V sobotu Češi nezvládli semifinále proti USA (1:4), v nedělním utkání o bronz prohráli se Švédy 2:5. O české góly se postarali Karel Plášek a Michal Teplý.



Čeští hokejisté do 18 let na mistrovství světa v Rusku na medaili nedosáhli. V utkání o třetí místo podlehli Švédům 2:5. Svěřencům kouče Davida Bruka nevyšel v souboji o bronz začátek a již v deváté minutě prohrávali 0:2. Seveřané získali devátou medaili, při pěti stříbrech a čtyřech bronzech ale dál čekají na titul.

„Měli jsme příležitost dosáhnout na medaili a chybělo opravdu málo. Jsme z toho zklamaní. Moc zápasů jsme nevyhráli, přesto jsme dosáhli na čtvrté místo, což je úspěch,“ prohlásil útočník Michal Kvasnica.

Švédové šli do vedení v páté minutě, kdy se precizní tečí prosadil Bäck a brankář Dvořák neměl nejmenší šanci zareagovat. V osmé minutě šel na trestnou lavici Jeník a soupeř nemilosrdně trestal - do odkryté branky zakončil Pasic. Jeník vzápětí pykal znovu, byla z toho ale naopak příležitost českých mladíků, v níž Kropáček ze sóla minul branku.

Nedlouho poté si hru v početní výhodě zkusili i Češi a před brankářem Lindbomem operující Plášek po Zábranského nahození snížil. Kropáčkův faul však pomohl Seveřanům k tomu, aby znovu získali klid. Johanssonův pokus ještě zastavila tyč, ale pak nechala česká obrana dorážet Westfälta a bylo to 1:3. „Naše oslabení nějak nefungovala. Dostali jsme v nich strašně moc gólů,“ řekl obránce Martin Haš.

V úvodu druhého dějství trefil Johansson opět tyč a v 26. minutě oživil české naděje důrazný Teplý. Před polovinou utkání se ale proti pravidlům provinil Adámek a Švédové opět získali dvoubrankové vedení, když se mezi střelce konečně zapsal i smolař předchozího průběhu duelu Johansson.

Smůla jako kdyby se v tu chvíli přestěhovala na hole českých hráčů: Gajarský neproměnil samostatný únik, Plášek rozezvučel tyč a pouze na brankové konstrukci skončil i Hašův pokus. Když se místo snížení prosadil v 46. minutě Ginning, bylo jasné, že Brukův výběr už nenajde síly na zvrat.

„Určitě jsem mohl kluky více podržet a inkasovat o nějakou branku méně,“ mrzelo gólmana Daniela Dvořáka. „Obětavost jsme měli, ale moc nám nepřálo štěstí při zakončení. Před turnajem bychom čtvrté místo brali, ale bezprostředně po zápase nás to mrzí,“ dodal posmutněle Dvořák.

„Po utkání mám pocit, že Švédsko mělo hru pod kontrolou více než USA. Myslím si, že s Amerikou jsme měli větší šanci,“ připomněl trenér Bruk sobotní semifinále. „S umístěním můžeme být spokojeni, ovšem představovali jsme si, že na šampionátu vyhrajeme více zápasů,“ nezastíral Bruk, jehož svěřenci vyhráli jen dvakrát ze sedmi vystoupení.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let v Čeljabinsku - o 3. místo:

ČR - Švédsko 2:5 (1:3, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 14. Plášek (Zábranský, Haš), 26. Teplý (Kropáček, Pytlík) - 5. Bäck (Ginning, Andersson), 9. Pasic (Gustafsson, Berggren), 17. Westfält (Gustafsson, Pasic), 31. Johansson (Fagemo, Olofsson), 46. Ginning (Andersson, Gustafsson). Rozhodčí: Alarie (Kan.), Anderson (USA) - Kovacs (Švýc.), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 6:7. Využití: 1:3. Diváci: 5813.

Sestava ČR: Dvořák - Zábranský, Haš, Malík, Klejna, Doktor, Adámek - Lauko, Jeník, Kvasnica - Pekař, Čajka, Blümel - Plášek, Gajarský, Střondala - Sklenář, Kropáček, Pytlík - Teplý. Trenéři: Bruk, T. Martinec a Studnička.

Góly

Domácí: 04:48. Bäck, 08:17. Pašić, 16:17. Westfält, 30:57. Johansson, 45:31. Ginning

Hosté: 13:42. Plášek ml., 25:57. Teplý

Sestavy

Domácí: Lindbom (Eliasson) – Andersson, Ginning (C), Björnfot, Lundkvist, Granberg, Johansson – D. Gustafsson, Berggren, Pašić – Fagemo, Olofsson (A), Grewe – Bäck, Wernblom (A), Jakobsson – Lilja, Hoglander, Nässén – Westfält.

Hosté: Dvořák (Kolář) – Zábranský (C), Haš, Malík, Klejna, Doktor, Adámek – Lauko (A), Jeník, Kvasnica (A) – Pekař, Blümel, Čajka – Gajarský, Plášek ml., Střondala – Sklenář, Pytlík, Kropáček – Teplý.

Rozhodčí

Alarie (CAN), Anderson (USA) – Kovacs (SUI), Shishlo (RUS)

Stadion

Návštěva

5813 diváků

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud