Adam Lacek
27. dubna 2018 • 04:45

Tahouni českého překvapení: kapitán Zábranský a synové slavných otců

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
  • V aktuálním kádru osmnáctky na MS je hned několik synů známých otců - Libor Zábranský, Zack Malík či Karel PlášekV aktuálním kádru osmnáctky na MS je hned několik synů známých otců - Libor Zábranský, Zack Malík či Karel PlášekFOTO: Koláž iSport.cz

    Čtvrtfinálovým skalpem Kanady překvapili celý hokejový svět. Po bídné skupině nebyla česká osmnáctka příliš sledovaná. Proti jasnému favoritovi se mladíci měli jen zúčastnit, nasbírat zkušenosti. Jenže vyhráli 2:1. Kdo stojí za senzačním postupem? Kapitánem týmu je Libor Zábranský, syn trenéra a majitele Komety. V týmu jsou i další synové slavných otců jako Zack Malík či Karel Plášek. Podívejte se na největší esa české osmnáctky.

  • Lukáš Dostál

    brankář
    17 let
    Kometa Brno/Třebíč

    Brankář Lukáš Dostál letos vychytal titul juniorce Komety, ve čtvrtfinále proti Kanadě zářilFoto IIHF.com

    Hlavní strůjce famózního úspěchu ve čtvrtfinále. Proti Kanadě pochytal 33 střel, inkasoval jen jednou. V 17 letech Dostál v uplynulé klubové sezoně chytal poprvé mezi dospělými, připsal si 20 startů za Třebíč ve WSM lize. Kromě toho hájil branku i  juniorky Komety, které v dubnu vychytal titul, před dvěma roky zase dorostenecký. Patří mezi největší české brankářské naděje, v žebříčcích před nadcházejícím draftem do NHL je dokonce brán jako jednička mezi brankáři působícími v Evropě.

  • Libor Zábranský

    obránce
    17 let
    Kelowna (WHL)

    Libor Zábranský je kapitánem české osmnáctky, jeho otec je v posledních dnech jednou z nejobletovanějších osob v českém sportovním prostředíFoto IIHF.com

    Kapitán týmu. Jeho otec úspěšně vládne Kometě, mladý Libor je lídrem české osmnáctky. Na turnaji se snaží hodně střílet, gól však ještě nedal. Připsal si už ale tři asistence. Do minulého ročníku působil v mateřské Kometě, v poslední sezoně už hrál v kanadské juniorské soutěži WHL za Kelownu, kde si v 72 zápasech připsal 19 bodů (2+17). Vloni v létě jako kapitán dovedl osmnáctku ke druhému místu na prestižním Memoriálu Ivana Hlinky. I jeho čeká v červnu draft do NHL, v posledním žebříčku se nacházel na 115. místě mezi hráči působícími v Severní Americe.

  • Zack Malík

    obránce
    17 let
    Sudbury (OHL)

    Zack Malík se narodil v USA, stejně jako jeho slavný otec však reprezentuje ČeskoFoto IIHF.com

    Další syn slavného otce. Zack se narodil v americkém Raleigh během působení Marka Malíka v Carolině. Stejně jako bronzový medailista z olympiády v Turíně narostl do pořádného chlapa, už v 17 letech měří 188 centimetrů. Nejde však o příliš ofenzivního beka, v turnaji si ještě nepřipsal ani bod. Navíc hned v 5. minutě úvodního duelu proti Slovensku byl vyloučen do konce utkání za vražení na hrazení. Před aktuální sezonou zamířil z Vítkovic do kanadské juniorské soutěže OHL do Sudbury.

  • Jakub Lauko

    útočník
    18 let
    Chomutov

    Jakub Lauko má za sebou už dvě sezony za extraligový Chomutov, na MS je nejproduktivnějším českým hráčemFoto IIHF.com

    Zřejmě nejzkušenější hráč z aktuálního výběru. Už v 16 letech se objevil v sestavě extraligového Chomutova, v nejvyšší české soutěži má za sebou 85 startů a šest gólů. Jako jediný hráč ročníku 2000 si zahrál už na letošním šampionátu do 20 let. Na aktuálním turnaji je nejproduktivnějším českým hráčem, v pěti zápasech si připsal šest bodů za tři góly a stejný počet asistencí. V žebříčcích před draftem do NHL se pohybuje okolo 20. místa mezi hráči působícími v Evropě.

  • Karel Plášek

    útočník
    17 let
    Kometa Brno/Přerov

    Karel Plášek mladší vstřelil na turnaji už tři góly, v aktuální sezoně si v Přerově zahrál i po boku svého otceFoto IIHF.com

    Další ze synů slavných otců. Jeho otec je legendou znojemského a přerovského hokeje. Za Zubry ještě Karel Plášek starší stále, i ve 44 letech, nastupuje. Se svým synem se dokonce potkali v jednom týmu. Mladý Plášek chytil v Přerově navíc výbornou formu, v 18 zápasech v základní části WSM ligy nasázel devět gólů. Mimoto nastupoval za juniorku Komety, které pomohl k titulu, a ve čtyřech utkáních si vyzkoušel i extraligu. Na aktuálním šampionátu vstřelil v pěti utkáních tři góly.

  • Jaromír Pytlík

    útočník
    16 let
    Žďár nad Sázavou/Vítkovice

    16letý útočník Jaromír Pytlík na letošním šampionátu do 18 let sbírá zkušenostiFoto IIHF.com

    Jasně nejmladší hráč aktuálního výběru Davida Bruka. Pytlíkovi je teprve 16 let, na draft do NHL může jít nejdříve až v roce 2020. I přes tak mladý věk si už připsal první starty za extraligové Vítkovice, vstřelil dokonce i premiérový gól. Jinak ale celou sezonu nastupoval za dorost a muže ve Žďáře nad Sázavou. Ve 22 utkáních ve třetí nejvyšší soutěži vstřelil 14 gólů, další čtyři přidal v play off. Na mistrovství se ve čtyřech zápasech zatím prosadil jednou. Letos ale sbírá zkušenosti, za rok může být silnější. Jeho kariéru bude hodně zajímavé sledovat.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud