13. května 2013 • 13:10

CHAT: Hokejový expert deníku Sport odpovídal, jaké jsou české šance

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté mají díky pomoci Švýcarů stále šanci proklouznout do čtvrtfinále mistrovství světa. Musí ale v úterý porazit Norsko. Může to posílený Hadamczikův zvládnout? A jaké jsou pak jeho šance v případném boji o semifinále? Na vaše dotazy odpovídal přímo ze Stockholmu hokejový expert deníku Sport Zdeněk Janda. Dotazů přišlo opravdu hodně, proto budou další zodpovězeny ještě dnes večer.



Zdeněk Janda

Tomáš, 13. května 2013
Dobrý den, jaký máte pocit z týmové pohody a vůbec jejich výkonu na MS ?:)
Dobrý den. Týmová pohoda souvisí s výsledky. Takže zatím nebyla nic moc... Hráči byli pod psychickým tlakem, žádný zápas neodehráli tak nějak v klidu a v pohodě. Snad jedině proti Bělorusům hned v úvodu. Ale potom buď prohráli,nebo vítězství vydřeli jen tak tak... Samozřejmě jsem se s hráči bavil i mimo oficiální rozhovory a je na nich cítit, jak je to samotné štve. Chápou,že jsou fanoušci rozladění a sami jsou z toho smutní, nikdo z nich sem přece nepřijel, abych prohrával. Ale věřím, že se to teď zlomí. A že pro hráče vlastně až dneska začne nový turnaj. Omlouvám se, ale nestihnu odpovědět na všechny otázky, musím upalovat na rozhovory. Mějte se fajn a fanděte! Večer ještě odpovím na některé dotazy, které jsem nyní nestihl.
Tomáš, 13. května 2013
Dobrý den, myslíte, že pokud se dostaneme do čtvrtfinále nejspíše proti Švýcarsku, že je to pro nás přijatelnější soupeř než Švédsko s Kanadou?
Dobrý den. V naší konkrétní situaci si myslím, že ano. Švýcarům může dojít dech, navíc si nemyslím, že Češi dopustí, aby s tím soupeřem prohráli dvakrát na jednom turnaji.
MáraS, 13. května 2013
Dobrý den .Proč je Tomáš Hertl tak dobrý hráč a tak užitečný?
Dobrý den. Má to prostě v sobě...:) Navíc má podle mě výbornou povahu, je skromný, pracovitý. Ale zároveň u učenlivý. Neustále na sobě maká, navíc je ve Slavii pod dohledem Vladimíra Růžičky, což je pro něj mimořádná škola. On ho neustále cepuje a snaží se ho držet při zemi. Hertl kolem sebe v devatenácti letech slyší samou chválu, ale Růžička mu stále připomíná i chyby, hlavně v taktice. Je ale nesporné,že má před sebou zářivou budoucnost.
Martin, 13. května 2013
Dobrý den, s kým bude podle vás hrát Tomáš Plekanec?
Dobrý den. Podle mě s Jiřím Tlustým. A tím třetím v útoku by mohl být Tomáš Fleischmann. Ale to je můj tip, uvidíme. Trenér Hadamczik to zatím neprozradil.
sh4ke, 13. května 2013
Dobrý den pane Janda, rád bych se zeptal na to, co si myslíte o posílení našeho národního týmu o Židlického s Plekancem. Židlický jako ofenzivní obránce s výbornou přihrávkou a Plekanec jako přirozený vůdce s nespornými kvalitami, oba tyto aspekty nám tedy mohou zapadnout do skládanky. Avšak je tu otázka, jestli právě toto posílení nemůže naopak uškodit? V zápase s Kanadou se náš tým zlepšil ve všem, logicky se nabízí, že Plekanec s Židlickým by byli velmi užiteční, ale když se podíváme na formu hráčů z NHL, tak to není úplně ideální načasování. Voráček, Hudler, tady vidím potenciál a hlavně u Voráčka se mi líbí jeho dravost, kterou je pověstný. Jedinou přímou jistotu vidím v brankářích (momentálně Pavelec) Co si tedy o posílení myslíte Vy?
Dobrý den. Vím, co máte na mysli. Jestli příjezd dvou hráčů na poslední chvíli nerozbije dosavadní týmovou chemii, jak se krásně říká v zámoří...:) Ale z toho bych tentokrát vůbec strach neměl. Naopak. Tým doteď nešlapal, jak měl. Takže příjezd těch dvou může mít jedině pozitivní dopad. Něco jiného by bylo, kdyby se mužstvo během turnaje stoprocentntě sladilo, jen vyhrávalo a všechno by šlapalo. Ano, v tom případě by neustálé čekání na nějaké hráče z NHL už mohlo do týmu a mezi hráče vnést nervozitu. A nějaký necitelný zásah by mohl uškodit. A rozbořit to celé. S tím souhlasím. Ale to podle mě není tento případ. Teď to naopak pomůže, stoprocentně. Pokud jde o formu hráčů z NHL, o tom už jsem psal. Sami ví, že to není ideální. Ale i strach z toho, aby to tady celkově nedopadlo blamáží, je požene dopředu. Už proti Kanadě ukázali sílu.
fandas, 13. května 2013
Norsko, Švývarsko... Byly někdy dveře do semifinále otevřeny tak dokořán, jako nyní?
Dobrý den. Vypadá to krásně, co? Ale znáte to. Co se zdálo být jednoduché, se promění v neřešitelný problém. A naopak... Ale věřím, že národní tým tím darem, jenž mu seslali Švýcaři po výhře právě nad Nory, nepohrdne. A půjde dál.
Lukáš, 13. května 2013
Dobrý den, myslíte si, že Židlický s Plekancem nějak viditelně pomůžou týmu? Děkuju.
Dobrý den. Stoprocentně ano. Už jen to, že ostatní vidí, že se ti dva z Ameriky vydali pomoct v době, kdy ještě vůbec nebylo jasné, jestli bude o co hrát, je vyhecuje ještě k většímu odhodlání. Nikdo nemůže čekat, že Plekanec naskočí a rovnou dá hattrick, ale už jeho přítomnost v kabině pomůže. U Židlického podobně. Navíc on je typ obránce, jenž na ledě bude vždycky suverénní a mužstvu pomůže. Svým přehledem, rozehrávkou, rozvahou. A hlavně při přesilovce.
Lucka, 13. května 2013
Dobrý den. Myslíte si,že zápas s Kanadou může být to potřebné "odražení ode dna" k lepším výkonům a výsledkům?
Dobrý den. Ano, může to tak být. Z hráčů spadne ten největší stres, k týmu se připojí Tomáš Plekanec, nový lídr, navíc i obránce Marek Židlický. A na Nory vyrukuje úplně nové mužstvo.
ArtyF, 13. května 2013
dobrý den, vidíte v týmu touhu vítězit? Nedaří se proto, že je to tým namachrovaných týpků, co si přišli zahratá hokej nebo spíš kvůli tomu, že se tam něco zaseklo, třeba i v hlavách a i přesto, že se bojuje to prostě nejde?
Dobrý den. Chápu, že z tribuny nebo z televize to někdy může vypadat, že ti hráči nechtějí, je jim to jedno, nesnaží se...Ale není to tak, že by někdo z hráčů přijel šampionát jen tak odklouzat a odbruslit s tím, že je mu to všechno jedno. To ne. Ani hráči ze zámoří. Proč by to dělali? Proč by se sem hrnuli přes půl světa? Navíc v době, kdy bojují o olympiádu? Je pravda, že možná v úvodu k něčemu přistoupili o něco lehkovážněji, větší bojovnost určitě scházela, a pak se tým dostal do takové křeče, že deka dolehla na všechny. Hráči pak mluví o tom, jak jsou z toho špatní, jak se při zápasech strašně nadřou, ale je to na nic, navíc z tribuny to vypadá, jako kdyby nedělali vůbec nic...Když se zasekne hlava a je v ní strach, projeví se to i na hře. Nikomu na psychice nepřidá, když ví, že se trápí se Slovinci nebo s Dány... On se i v NHL hraje jiný styl. Takže třeba na první pohled se může zdát, že Martin Hanzal je pomalý, až líný, jenže to skutečně jen tak vypadá. On má prostě takový styl, ale při podrobném zkoumání zjistíte, kolik odvede práce při bránění a při další nedoceněné černé práci...Ale souhlasím s tím, že všichni mají mnohem na víc, než zatím předvedli. To stoprocentntě ano.
Wilson, 13. května 2013
Dobrý den, Co říkáte na výkony Hertla a jeho zařazení do první lajny?
Dobrý den. Tomáš Hertl je obrovský talent českého hokeje. A už jen pro budoucnost našeho hokeje je správné, aby dostával co největší příležitost. Takže je určitě správné, že dostává příležitost i v první lajně vedle Voráčka a Hudlera. Nebojí se, bojuje, sráží se, do všeho jde po hlavě. Koncovka u něj zatím vázne, ale to není žádná tragédie, i ti největší kanonýři nezářili hned v devatenácti na prvních šampionátech. Své stálé místo v sestavě by už teď měl mít podle mě pořád.
František Vnadný, 13. května 2013
Dobrý den, jak si myslíte, že skončíme na MS?
Dobrý den, věřím, že dojdeme do finále. Že se tým teď nakopne.
fanousek..., 13. května 2013
Nepomohlo by prestiži MS, kdyby ho vyhrál letos tým jako Švýcarsko? A ne pořád dokola Rusko, Kanada, Česko, Švédsko, sem tam Finsko, Slovensko…
Dobrý den. Těžko říct, jestli by to pomohlo prestiži, ale je jasné, že zrovna ve Švýcarsku by to vyvolalo obrovský poprask. Párkrát jsem byl na švýcarské lize a fanoušci to neuvěřitelně prožívají, jsou to ti správní blázni... Hlasití, zpívají chorály, až z toho jde mráz po zádech. Ale nevím, jestli by to pomohlo prestiži. I kdyby vyhráli Švýcaři, z hokejového šampionátu by se ani tak nestala globální zábava jako třeba fotbalové MS.
Rolo56, 13. května 2013
V prípade postupu ďalej s najväčšou pravdepodobnosťou Česi narazia na Švajčiarov, no o tích sa hovorí, že to vo vyraďovacej časti nevedia. Čo vy na to?
Dobrý den. Už jsem zmiňoval, že Švýcaři jsou pro mě zatím největší překvapením turnaje. V minulosti se stávalo, že jim, když jde do tuhého, dojde síla a šťáva. Uvídíme, jak letos. Zatím šlapají neuvěřitelně dobře, jako švýcarské hodinky...:) Ale pochopitelně si přeju, aby je český tým ve čtvrtfinále, pokud se tam dostane, vyřadil. Troufám si tvrdit, že Češi se Švýcary dvakrát na jednom turnaji neprohrajou.
Frantisek, 13. května 2013
Chci se zeptat,proč se mám ptát nějakého experta,o kterém nevím hokejově ani zbla,pochybuji,že jste vůbec kdy hrál hokej,protože jsem si za posledních 20 let nevšiml,že by jste byl v národním týmu.Takový experti jsou na h...o
Dobrý den. Ptát se přece nemusíte... Hokej jsem za národní tým skutečně nikdy nehrál, to máte pravdu. Jen rekreačně v mládí. Ale věřím, že už za sebou nějakou zkušenost mám, jsem na dvanáctém šampionátu v roli novináře. Kdyby měli o hokeji psát jenom lidé, kteří dříve hráli za reprezentaci, tak byste si toho asi moc nepřečetl, protože málokdo z nich se po kariéře chce věnovat práci novináře nebo televizního experta...
Mára_2, 13. května 2013
Nepřeháníte to někdy s těmi tweety? Nejsou občas za hranou?
Dobrý den. Co je pro někoho za hranou, je pro druhého naopak suché a málo odvážné... Takže to je na každém. Já se snažím občas něco popsat třeba i malinko odlehčeně, ale rozhodně nikoho neurážet. Celkově je Twitter spíše pro krátké glosy než nějaké vážné soudy.
rooasv, 13. května 2013
vyhrajem ms??
Dobrý den. Nic není nemožné. Kdo by si v roce 2010 v Německu myslel po porážce s Nory, že ho vyhrají zrovna Češi? Sport je nevyzpytatelný, a proto je tak krásný. Nikdy nevíte. Mužstvo teď přečkalo to nejhorší a věřím, že se nastartuje. I díky Plekancovi se Židlickým.
Ondra, 13. května 2013
Souhlasíte semnou že by měl Alois více stavět na led Petra Koukala?
Dobrý den. Petr Koukal ukázal, co je v něm. Dokáže udělat rozruch, něco vymyslet, ostatní strhnout. Je určitě dobře, že ho trenér postupně začal více využívat.
fanouš, 13. května 2013
Dobrý den, jak vnímáte pozici kouče Hadamczika, není chyba v něm? Ti hráči přeci umí hrát lépe... Díky
Dobrý den. Na dosud nevýrazných výsledcích mají podíl všichni. Hráči i trenér. Už jsem v úvodu šampionátu psal o tom, že je zarážející, že z NHL zničehonic ztratili formu všichni hráči. Což, podle mě bylo i tím, že se těžko sžívali s herním systémem, jenž po nich trenér vyžadoval. On argumentoval tím, že na minulých šampionátech to fungovalo, jenže když člověk sledoval českou hru tady, očividně to příliš nefungovalo... Někdy je třeba se přizpůsobit i hráčům, probrat to s nimi. Na druhou stranu když hráč už přímo v útočném pásmu před brankou zvolí špatné řešení, to už není ani tak otázka systému. Kouč Hadamczik hokejem žije, řeší ho neustále, stále bádá nad tím, co zlepšit. A někdy to, možná, řeší až moc... A nervozita je na něm patrná a může se přenést i na hráče. Ale už proti Kanadě se hra o dost zlepšila a jsem přesvědčený, že už to bude jen lepší. Tým přečkal to nejhořší a už to bude jenom lepší. Navíc všichni hráči vám potvrdí, že proti Kanadě se hraje líp než proti Dánům a Slovincům...
Viktor, 13. května 2013
Máme šanci porazit Norsko ? když budeme hrát velice dobře jako z Kanadou ?
Dobrý den, šanci má tým velikou. Už proti Kanadě si hráči dokázali, že jsou schopni se z těch nevýrazných výkonů probrat. Hráli dobře. A teď je ještě posílí Plekanec se Židlickým, což je další významný impuls.
Davest, 13. května 2013
Dobrý den, prosím vás jak je to s těmi Slováky?? Na koho spoléhají/koho musí porazit? Nějak se v tom už ztrácím. A ještě by mě zajímalo kdo je pro vás zatím na MS největší překvapení? Děkuji za odpověďi
Dobrý den. Mají poslední zápas ve skupině - s Amerikou. A musí uspět. A ještě k tomu čekat na výsledky Francie a Německa. Největším překvapením je pro mě Švýcarsko. Hrají organizovaný hokej, náročný na fyzičku. A zatím mě překvapuje, že to zvládají ve všech zápasech, dříve se stávalo, že Švýcarům v průběhu turnaje docházely síly a na ledě se to projevilo. Což se teď zatím vůbec neděje.
ksarton, 13. května 2013
Jaký je váš názor na výkony Petra Hubáčka ?
Dobrý den. Petr Hubáček je hráč, který pro tým odvede na ledě neuvěřitelnou porci práce. Bojovník, kolik on toho navíc odbruslí... Troufám si tvrdit, že kdyby se v hokeji, stejně jako ve fotbale, sledovalo, kolik toho kdo odbruslí, že právě on bude hráčem, jenž během turnaje najezdí nejvíce kilometrů. I ve Finsku mu říkali, že ve finské lize není hráč, který toho nabruslí víc. Na první pohled to není hvězda, ale pracant, který má pro tým mimořádná význam.
Jimmy, 13. května 2013
Vypadneme?
Věřím, že ne a tým přes čtvrtfinále přejde. Ale ještě se tam musí dostat...:) Ale i to podle mě klapne.
david, 13. května 2013
Dobrý den, v čem vidíte největší problém českého týmu na světovém šampionátu? Díky
Dobrý den. Zatím je hlavně mizerná koncovka, navíc postrádáme ofenzivního obránce, který by byl schopný lépe rozehrát a lépe podpořit útok. A pořádně vystřelit při přesilovce. Ale příjezdem Marka Židlického se i tohle určitě zlepší. Navíc si myslím, že hráčům z NHL dlouho trvalo, než si zvykli na širší led. Může to znít jako výmluva, ale i sám Jaromír Jágr tvrdí, že hrát na širším nebo užším kluzišti, že to jsou dva odlišné sporty... Navíc v NHL vedle sebě měli hráče, kteří jim dokázali připravit šance, vybojovat puk. Kdežto tady si zase museli zvykat na někoho jiného a na jiný systém.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud