7. května 2014 • 07:15

ONLINE nominace na MS: Jaké hvězdy uvidíte? Švédsko bere sedm šampionů

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejové mistrovství světa už se kvapem blíží a národní mužstva finalizují soupisky. Český tým oznámil ústy trenéra Vladimíra Růžičky seznam vyvolených v neděli večer, svou volbu už ale prezentovali také trenéři Finska či Švýcarska. Prohlédněte si, jak vypadá seznam všech zatím nominovaných jmen.



AKTUALIZOVAT

Německo

Hokejisté Německa mají v konečné nominaci šest krajánků, z toho tři z nižší zámořské AHL. Útočník Marcel Noebels působí na farmě Philadelphie v Adirondacku, další forvard Tobias Rieder v záložním týmu Phoenixu v Portlandu a brankář Philipp Grubauer na farmě Washingtonu v Hershey. Grubauer se jako jediný z celého tria objevil i v NHL, v této sezoně odchytal 17 zápasů a v předešlé dva.

Brankáři: Danny Aus den Birken (Kolín nad Rýnem), Rob Zepp (Eisbären Berlín), Philipp Grubauer (Hershey/AHL),

obránci: Constantin Braun, Frank Hördler (oba Eisbären Berlín), Moritz Müller, Torsten Ankert (oba Kolín nad Rýnem), Denis Reul (Mannheim), Sinan Akdag (Krefeld), Benedikt Kohl (Wolfsburg), Justin Kreueger (Bern/Švýc.),

útočníci: Kai Hospelt, Marcus Kink, Frank Mauer, Matthias Plachta (všichni Mannheim), Alexander Barta, Yannic Seidenberg (oba Mnichov), Yasin Ehliz (Norimberk), Thomas Oppenheimer (Hamburk), Daniel Pietta (Krefeld), Alexander Weiss (Kolín nad Rýnem), Dominik Kahun (Sudbury/OHL), Leon Draisaitl (Prince Albert/WHL), Marcel Noebels (Adirondack/AHL), Tobias Rieder (Portland/AHL), Felix Schütz (Vladivostok/KHL).


Bělorusko

Hokejisté Běloruska mají v nominaci i útočníka Michaila Grabovského z Washingtonu, který jako jediný zástupce své země nastupoval v uplynulé sezoně pravidelně v NHL. Další trojice hráčů působila na farmách v nižší AHL. Obránce Kirill Gotovec nastupoval v Milwaukee, Roman Graborenko v Albany a Dmitri Korobov v Syracuse. Korobov sehrál i tři utkání v NHL za Tampu Bay a zaznamenal jednu asistenci.

Brankáři: Andrej Mezin (Omsk/KHL), Vitalij Koval (Nižnij Novgorod/KHL), Kevin Lalande (Dinamo Minsk/KHL),

obránci: Andrej Karev (Junosť Minsk), Ivan Usenko (Dinamo Minsk/KHL), Vladimir Denisov (Nižnij Novgorod/KHL), Kirill Gotovec (Milwaukee/AHL), Roman Graborenko (Albany/AHL), Dmitrij Korobov (Syracuse/AHL), Oleg Jevenko (University of Massachusetts/NCAA), Nikolaj Stasenko (Čerepovec/KHL),

útočníci: Alexej Jefimenko, Alexej Kaljužnyj, Andrej Stals, Alexandr Kitarov (Dinamo Minsk/KHL), Nikita Osipov (Žlobin), Arťom Volkov (Junosť Minsk), Michail Grabovskij (Washington/NHL), Konstantin Kolcov (Atlant Mytišči/KHL), Andrej Kosticyn (Čeljabinsk/KHL), Sergej Kosticyn (Omsk/KHL), Jevgenij Kovyršin (Čerepovec/KHL), Geoff Platt (Jaroslavl/KHL), Andrej Stepanov (Chabarovsk/KHL), Alexej Ugarov (Vladivostok/KHL).


Itálie

Hokejisté Itálie mají v nominaci jednoho krajánka ze zámoří. Třiadvacetiletý obránce Thomas Larkin působil na farmách Columbusu ve Springfieldu v AHL a v Evansville v ECHL. V týmu kouče Toma Pokela je i syn bývalého československého reprezentanta Petera Ihnačáka Brian, který působil naposledy ve švédském druholigovém Malmö. Itálie, nováček mezi elitou, bude jedním ze soupeřů českého týmu v základní skupině A.

Brankáři: Alex Caffi (Neumarkt/Egna), Daniel Bellissimo (Västeras/Švéd.), Anton Bernard (KooKoo/Fin.),

obránci: Alex Egger, Davide Nicoletti (oba Bolzano/EBEL), Christian Borgatello, Armin Hofer (oba Val Pusteria), Trevor Johnson (Valpellice), Dan Sullivan (Asiago), Alex Trivellato (Eisbaren Berlín/Něm.), Thomas Larkin (Springfield/AHL),

útočníci: Anton Bernard, Marco Insam, Markus Gander (všichni HC Bolzano/EBEL), Patrick Bona, Giulio Scandella (oba Val Pusteria), Nicola Fontanive (Milán Rossoblu), Luca Felicetti (Cortina), Dave Borrelli (Asiago), Dan Tudin (SV Renon Ritten Sport), Diego Kostner (Lugano/Švýc.), Joachim Ramoser (Salcburk/MHL), Nate DiCasmirro (Sheffield/Brit.), Vince Rocco (Troja-Ljungby/Švéd.), Brian Ihnacak (Malmö/Švéd.).


Dánsko

Hokejisté Dánska budou spoléhat i na čtyři posily z NHL. Švédský trenér Dánů Jan Karlsson má ve čtyřiadvacetičlenném kádru útočníky Jannika Hansena, Nicklase Jensena z Vancouveru, Mikkela Boedkera z Phoenixu a obránce Philipa Larsena z Edmontonu. Dánové budou soupeřem českých hokejistů v základní skupině A.

Brankáři: Sebastian Dahm (Roedovre), Patrick Galbraith (Karlskrona/Švéd.), Simon Nielsen (Lukko Rauma/Fin.),

obránci: Phillip Bruggisser (Kristianstad/Švéd.), Jesper B. Jensen (Rögle/Švéd.), Emil Kristensen (Oskarshamn/Švéd.), Philip Larsen (Edmonton/NHL), Stefan Lassen (Štýrský Hradec/EBEL), Markus Lauridsen (Lake Erie/AHL), Oliver Lauridsen (Adirondack/AHL),

útočníci: Jannik Hansen, Nicklas Jensen (oba Vancouver/NHL), Julian Jakobsen, Morten Madsen (oba Hamburk/Něm.), Anders Poulsen (Herning), Thomas Spelling (SoenderjyskE), Patrick Bjorkstrand (Záhřeb/KHL), Mikkel Boedker (Phoenix/NHL), Morten Green (Schwenningen/Něm.), Mads Christensen (Eisbären Berlín/Něm.), Jesper Jensen (Karlskrona/Švéd.), Morten Poulsen (Oskarshamn/Švéd.), Kim Staal (Rosenheim/Něm.), Frederik Storm (Malmö/Švéd.)


Švédsko:

Sedm mistrů světa z loňska ze Stockholmu je v pětadvacetičlenné nominaci hokejistů Švédska na světový šampionát v Minsku. Mezi nimi je i útočník Jimmie Ericsson ze Skelleftey, který nechyběl u zisku stříbra na únorových olympijských hrách v Soči. Pod pěti kruhy se představil ze současného kádru trenéra Pära Martse také forvard Gustav Nyquist z Detroitu. Výběr Tří korunek bude v neděli druhým soupeřem Česka v základní skupině A.

Brankáři: Linus Ullmark (MODO Hockey), Joacim Eriksson (Vancouver/NHL), Anders Nilsson (NY Islanders/NHL),

obránci: Jonas Ahnelöv (Frölunda), Johan Fransson (Lulea), Magnus Nygren (Färjestad), Daniel Rahimi (Linköping), Niclas Andersén (Čerepovec/KHL), Mattias Ekholm (Nashville/NHL), Erik Gustafsson (Philadelphia/NHL), Tim Erixon (Columbus/NHL),

útočníci: Joakim Lindström, Jimmie Ericsson, Oskar Möller (všichni Skelleftea), Simon Hjalmarsson, Mattias Sjögren (oba Linköping), Dick Axelsson, Joel Lundqvist (oba Frölunda), Linus Klasen (Lulea), Dennis Rasmussen (Växjö), Andreas Thuresson (Brynäs), Nicklas Danielsson (Rapperswil-Jona/Švýc.), Mikael Backlund (Calgary/NHL), Gustav Nyquist (Detroit/NHL), Calle Järnkrok (Nashville/NHL).


Švýcarsko:

Hokejisté Švýcarska mají v šestadvacetičlenné nominaci šest posil, které v této sezoně hrály NHL. K již dříve avizovaným obráncům Romanu Josimu z Nashvillu, Yannicku Weberovi z Vancouveru a útočníkovi Damienu Brunnerovi z New Jersey přibyl nově brankář Reto Berra z Colorada a útočníci Sven Bärtschi z Calgary a Simon Moser z Nashvillu, kteří převážně působili v nižší AHL.

Brankáři: Leonardo Genoni (Davos), Reto Berra (Colorado/NHL), Robert Mayer (Hamilton/AHL),

obránci: Eric Blum (Kloten), Robin Grossmann (Davos), Jérémie Kamerzin (Fribourg-Gottéron), Tim Ramholt (Zug), Dominik Schlumpf (Lugano), Mathias Seger (Curych), Roman Josi (Nashville/NHL), Dean Kukan (Lulea/Švéd.), Yannick Weber (Vancouver/NHL),

útočníci: Denis Hollenstein, Kevin Romy (oba Ženeva), Simon Bodenmann, Victor Stancescu (oba Kloten), Luca Cunti, Reto Schäppi (oba Curych), Etienne Froidevaux (Lausanne), Benjamin Plüss (Fribourg-Gottéron), Andres Ambühl (Davos), Thomas Rüfenacht (Lugano), Reto Suri (Zug), Damien Brunner (New Jersey/NHL), Sven Bärtschi (Abbotsford/AHL), Simon Moser (Milwaukee/AHL).


Finsko:

Hokejisté Finska se představí se dvěma posilami z NHL a se sedmi bronzovými medailisty z únorových olympijských her v Soči. Kouč Erkka Westerlund má v kádru z prestižní zámořské soutěže jen gólmana Pekku Rinneho z Nashvillu a útočníka Olliho Jokinena z Winnipegu.

Brankáři: Juuse Saros (Hämeenlinna), Mikko Koskinen (Novosibirsk/KHL), Pekka Rinne (Nashville/NHL),

obránci: Jere Karalahti (Jokerit Helsinky), Tommi Kivistö (Ilves Tampere), Oskari Korpikari (Pelicans Lahti), Jyri Marttinen (Ässät Pori), Atte Ohtamaa (Kärpät Oulu), Juuso Hietanen (Nižnij Novgorod/KHL), Ville Lajunen (Färjestad/Švéd.), Tuukka Mäntylä (Novokuzněck/KHL),

útočníci: Tommi Huhtala, Tomi Sallinen (oba Blues Espoo), Olli Palola, Pekka Jormakka (oba Tappara Tampere), Iiro Pakarinen (IFK Helsinky), Jarkko Immonen (Nižnij Novgorod/KHL), Olli Jokinen (Winnipeg/NHL), Leo Komarov (Dynamo Moskva/KHL), Petri Kontiola (Čeljabinsk/KHL), Jori Lehterä (Novosibirsk/KHL), Jere Sallinen (Örebro/Švéd.), Miikka Salomäki (Milwaukee/AHL), Veli-Matti Savinainen (Chanty-Mansijsk/KHL), Petteri Wirtanen (Doněck/KHL).

Kanada:

Nominaci hokejistů Kanady doplnila jednička loňského draftu NHL Nathan MacKinnon z Colorada a další dva útočníci Matt Read s Braydenem Schennem z Philadelphie. Z kádru úřadujících olympijských vítězů naopak vypadl forvard David Perron z Edmontonu, který si v tréninku obnovil dřívější zranění. Kvůli zranění se nezúčastní ani obránce Marc Methot z Ottawy, nahradí ho Braydon Coburn z Philadelphie. Kanada má aktuálně ve výběru 23 hráčů a generální manažer Rob Blake může ještě vybrat dva hráče do pole.

Brankář: Ben Scrivens (Edmonton/NHL), Justin Peters (Carolina/NHL), James Reimer (Toronto/NHL),

obránci: Kevin Bieksa (Vancouver/NHL), Ryan Ellis (Nashville/NHL), Jason Garrison (Vancouver/NHL), Erik Gudbranson (Florida/NHL), Braydon Coburn (Philadelphia/NHL), Tyler Myers (Buffalo/NHL), Morgan Rielly (Toronto/NHL),

útočníci: Troy Brouwer, Jason Chimera, Joel Ward (všichni Washington/NHL), Matt Read, Brayden Schenn (oba Philadelphia/NHL), Alexandre Burrows (Vancouver/NHL), Cody Hodgson (Buffalo/NHL), Jonathan Huberdeau (Florida/NHL), Nazem Kadri (Toronto/NHL), Nathan MacKinnon (Colorado/NHL), Sean Monahan (Calgary/NHL), Mark Scheifele (Winnipeg/NHL), Kyle Turris (Ottawa/NHL).


Česká republika:

Šest hráčů ze zámořské NHL v čele s hvězdným Jaromírem Jágrem zařadil trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička do nominace národního týmu. Nečekaně se do zatím širšího sedmadvacetičlenného kádru dostali obránce Ondřej Vitásek a útočníci Jiří Sekáč s Martinem Zaťovičem.

Brankáři: Pavel Francouz (Litvínov), Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL), Alexander Salák (Petrohrad/KHL),

obránci: Martin Ševc, Ondřej Němec (oba Lev Praha/KHL), Ondřej Vitásek (Liberec), Petr Zámorský (Zlín), Jan Kolář (Doněck/KHL), Michal Jordán (Charlotte/AHL), Jakub Kindl (Detroit/NHL), Roman Polák (St. Louis/NHL),

útočníci: Jakub Klepiš , Jiří Novotný , Jiří Sekáč (všichni Lev Praha/KHL), Tomáš Rolinek (Sparta Praha), Martin Růžička (Třinec), Martin Zaťovič (Karlovy Vary), Roman Červenka (Petrohrad/KHL), Lukáš Kašpar (Doněck/KHL), Jakub Petružálek (Kazaň/KHL), Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL), Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL), Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.), Jiří Hudler (Calgary/NHL), Jaromír Jágr (New Jersey/NHL), Tomáš Hertl (San Jose/NHL), Vladimír Sobotka (St. Louis/NHL).

Slovensko:

Slovensko má v konečné nominaci tři posily z NHL a šest hokejistů z české extraligy. Kapitánem bude útočník Miroslav Šatan ze Slovanu Bratislava, který se nevešel do nominace na únorové olympijské hry v Soči. Teď má ale mistr světa z roku 2002 a vítěz Stanleyova poháru plnit v mužstvu českého trenéra Vladimíra Vůjtka staršího roli lídra. Slováci budou v pátek 9. května prvním soupeřem českých hokejistů v základní skupině A.

Brankáři: Július Hudáček (Pardubice/ČR), Jaroslav Janus (Slovan Bratislava/KHL), Ján Laco (Doněck/KHL),

obránci: Ján Brejčák, Vladimír Mihálik (oba Slovan Bratislava/KHL), Peter Čerešňák (Trenčín), Marek Ďaloga (Pardubice/ČR), Karol Sloboda (Vítkovice/ČR), Ivan Švarný (Záhřeb/KHL), Juraj Valach (Slavia Praha/ČR), Martin Marinčin (Edmonton/NHL),

útočníci: Michel Miklík, Juraj Mikúš, Miroslav Šatan, Andrej Šťastný (všichni Slovan Bratislava/KHL), Tomáš Marcinko (Košice), Marcel Haščák (Dinamo Riga/KHL), Marek Hrivík (Hartford/AHL), Ladislav Nagy (Jokerit Helsinky/Fin.), Richard Pánik (Tampa Bay/NHL), Martin Réway (Gatineau/QMJHL), Dávid Skokan (Slavia Praha/ČR), Tomáš Tatar (Detroit/NHL), Radoslav Tybor (Pardubice/ČR), Marek Viedenský (Worcester/AHL).


USA:

Brankář Tim Thomas z Dallasu posílí hokejisty USA. Čtyřicetiletý vítěz Stanleyova poháru z roku 2011 s Bostonem se představí v reprezentaci poprvé od olympijských her ve Vancouveru v roce 2010, kde získal stříbro. Poslední dvě volná místa v kádru kádru zaujali gólman David Leggio z Hershey z nižší AHL a útočník Tommy Wingels ze San Jose.

Brankář: Tim Thomas (Dallas/NHL), David Leggio (Hershey/AHL), Connor Hellebuyck (University of Massachusetts Lowell/NCAA),

obránci: Danny DeKeyser (Detroit/NHL), Matt Donovan (NY Islanders/NHL), Jake Gardiner (Toronto/NHL), Seth Jones (Nashville/NHL), Jake McCabe (Buffalo/NHL), Connor Murphy (Phoenix/NHL), Jeff Petry (Edmonton/NHL), Jacob Trouba (Winnipeg/NHL),

útočníci: Justin Abdelkader (Detroit/NHL), Johnny Gaudreau (Calgary/NHL), Jimmy Hayes (Florida/NHL), Kevin Hayes (Boston College/HEA), Tyler Johnson (Tampa Bay/NHL), Colin McDonald (NY Islanders/NHL), Andy Miele (Phoenix/NHL), Peter Mueller (Kloten/Švýc.), Brock Nelson (NY Islanders/NHL), Drew Shore (Florida/NHL), Craig Smith (Nashville/NHL), Tim Stapleton (Kazaň/KHL), Vincent Trocheck (Florida/NHL), Tommy Wingels (San Jose/NHL).

JAK SE BUDE MS HRÁT?

78. hokejové mistrovství světa odstartuje v pátek 9. května v Minsku a čeští reprezentanti do něj vstoupí v úvodním hracím dnu od 19:45 SELČ utkáním proti Slovensku. Další zápas čeká svěřence trenéra Vladimíra Růžičky o dva dny později ve stejný čas proti Švédsku.

Češi sehrají všechny zápasy základní skupiny A v Aréně Čižovka, která má kapacitu 9600 diváků. Nastoupí tam dále proti Kanadě (12. května), Itálii (14. května), Dánsku (17. května), Norsku (18. května) a Francii (20. května).

Skupinu B tvoří Finsko, Rusko, Spojené státy americké, Švýcarsko, Německo, Lotyšsko, domácí Bělorusko a Kazachstán. Čtyři nejlepší z obou skupin postoupí do čtvrtfinále, poslední celky sestoupí do skupiny A divize I.

Čtvrtfinálové duely jsou na programu ve čtvrtek 22. května, semifinále o dva dny později a turnaj vyvrcholí v neděli 25. května. Duel o bronz se hraje od 15:30 a finále od 20:00.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud