12. května 2015 • 12:53

Už 7 let! Tak dlouho Česko na velkém turnaji neporazilo Švýcary

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
  • Českým hokejistům se proti Švýcarům v posledních letech nedaří.Českým hokejistům se proti Švýcarům v posledních letech nedaří.FOTO: Barbora Reichová (Sport)

    Poslední soupeř ve skupině dnes čeká na český tým na domácím mistrovství světa v hokeji. A tým Švýcarska rozhodně nebude hladkým protivníkem. V tabulce skupiny má sice o čtyři body méně, jenže hokejisté Česka mají s tímto protivníkem v posledních letech na velkých turnajích velmi nehezkou bilanci. Čtyři porážky v řadě! Švýcary naposledy porazili na MS v Quebecu v roce 2008.

  • Česko - Švýcarsko 0:1 (ZOH 2014)

    Gólman Jonas Hiller začaroval svou bránu, Češi neuspěli. Ani tečující Milan Michálek (na snímku)Foto Foto Sport - Barbora Reichová

    Ani jeden gól nedokázal český tým ještě pod taktovkou Aloise Hadamczika vstřelit Švýcarsku na ZOH v Soči. Zápas byl vynikající vizitkou pro oba gólmany, Jonas Hiller pochytal všech 26 střel, Ondřej Pavelec jen o jednu méně. Jedinou branku vstřelil v 15. minutě Simon Bodenmann. „Je třeba mít respekt z toho, že jsme hráli s finalistou posledního šampionátu. Takhle těsně s nimi tady hráli i Švédové, i když můžete namítat, že oni vyhráli 1:0. My jsme ten gól nedali. Ale naši kluci odvedli velmi dobrý kus práce. Věřím, že když tomu půjdou takhle naproti, góly přijdou. Máme na to hráče,“ vykládal tehdy po utkání Hadamczik.

  • Česko - Švýcarsko 1:2 (MS 2013)

    Ani Jakub Voráček ve velké šanci neuspělFoto Barbora Reichová (Sport)

    Po hladké prohře ve skupině přišla facka i ve čtvrtfinále. Ani napodruhé v turnaji nezvládli Češi rozjetého soupeře, který nakonec došel až do finále a tentokrát prohráli 1:2. V bráně zářil veterán Martin Gerber, který pochytal 33 střel českého mužstva, překonal ho pouze obránce Zdeněk Kutlák, který ve 46. minutě uzavřel skóre. "První dvě třetiny jsme byli moc hodní kolem brány, Švýcary to vůbec nebolelo. Jejich gólman je navíc zkušený a co vidí, pochytá. Ve třetí třetině jsme se ale zvedli, kopli jsme do toho a měli jsme šance, bohužel pro nás pozdě. Pořád ale byly šance, aby se to otočilo. Kdybychom hráli celých šedesát minut jako poslední třetinu, zvládli jsme to. Teď už se s tím ale nedá nic dělat, už holt bude volno,“ řekl brankář Ondřej Pavelec.

  • Česko - Švýcarsko 2:5 (MS 2013)

    Švýcaří se radují z Niederreiterova góluFoto Barbora Reichová (Sport)

    Už v tomto utkání ukázali Švýcaři svůj turnajový potenciál, Česko doslova spláchli. I když se mužstvo pod vedením Aloise Hadacmczika dokázalo do zápasu vrátit a díky dvěma trefám Jiřího Hudlera vyrovnalo do konce druhé části hry skóre na 2:2, bylo to málo. Moser, Bodenmann a Suri se ve třetí části zapsali na listinu střelců a stanovili konečné skóre. „Je to zklamání, ale jinak si myslím, že jsme byli lepší. Líp jsme bruslili, byli jsme víc na puku. Je to smutný, protože po první třetině jsme věřili, že je to náš zápas, byli jsme na koni. Ale když si necháme dát čtyři góly... V koncovce jsme jaloví. Ale do brány už jsme chodili, v tom jsme se oproti minulým zápasům zlepšili,“ sdělil střelec Hudler.

  • Česko - Švýcarsko 2:3 (MS 2010)

    Brankář Tomáš Vokoun chycený do vlastní sítě.Foto Pavel Mazáč, Sport

    Prohra která pomohla. I díky tomuto nevydařenému boji se český tým s Vladimírem Růžičkou na střídačce dokázal na turnaji nevídaně semknout a zakončit ho překvapivým zlatem. Cesta za ním ale byla bolestivá. Proti Švýcarům parta kolem Jaromíra Jágra a Tomáše Vokouna ani jednou nevedla, úspěšnými střelci za Čechy byli Jan Marek a Miroslav Blaťák. „Zatímco Švýcarsko kombinovalo, my jsme to tahali jak Vovka Zábrodský v 50. letech. Takhle už na světě nikdo nehraje!“ zlobil se po utkání bývalý reprezentační kouč Josef Augusta.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud