14. května 2016 • 21:15

Slovensko prohrálo na MS s Kanadou 0:5, Kazachstán sestupuje

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenská reprezentace na světovém šampionátu v Rusku překvapení nepřipravila. S favorizovanou Kanadou prohrála 0:5, obhájci zlata si tak zajistila účast ve čtvrtfinále. Skupina A už zná svého sestupujícího. Po porážce 1:2 s Lotyšskem je jím Kazachstán.



Sestupující Kazachstán už nedožene Norsko

Hokejisté Kazachstánu prohráli ve svém šestém zápase na mistrovství světa v Moskvě s Lotyšskem 1:2 a jsou prvním sestupujícím z elitní skupiny. Kazaši mají před závěrečným soubojem s Dánskem na kontě jen dva body a na sedmé Norsko ztrácejí tři body, vzájemný souboj s ním ale prohráli.

Utkání dvou týmů, které byly před jeho začátkem usazeny na konci tabulky skupiny A, ale vedle udržení bojovaly i o teoretickou šanci na postup do čtvrtfinále, rozhodl gól Marise Bičevskise v 55. minutě. Kazachstán tak počtvrté za sebou po postupu mezi elitu hned sestupuje.

"Pro nás to byl klíčový zápas a my jsme neměli žádný prostor pro chybu. Dřeli jsme tvrdě, ale soupeř odvedl dobrou práci a využil naše chyby v obraně," uvedl obránce Kazachů Maxim Semjonov.

Výrazně aktivnější byli od začátku Lotyši, skóre však otevřel soupeř. V 5. minutě překonal gólmana Merzlikinse Ivanov, který se dostal do dobré pozice a v koncovce nezaváhal.

Kolesnik v kazašské brance si v první třetině připsal 12 zákroků, neinkasoval však ani při dvou početních výhodách soupeře. Ve slibné příležitosti na něj nevyzrál ani zlínský útočník Bukarts.

Krátce před polovinou zápasu si premiérovou početní výhodu zahrál i Kazachstán a druhý gól měl na hokejce Dawes, Merzlikins však předvedl skvělý zákrok. V 36. minutě Lotyšsko vyrovnalo a pomohla mu k tomu Savčenkova chyba v rozehrávce.

Třetí třetina byla z pohledů šancí i počtu střel obou celků nejvyrovnanější, lehce navrch však měli Lotyši a v 55. minutě se dočkali i druhého gólu, když zpoza branky vyjel Bičevskis a přiblížil Kazachy sestupu z elitní skupiny.

"Ani dokážu popsat, jak šťastný jsem. Velkou práci odvedl před brankou Miks (Indrašis). Viděl jsem tam prostor, do kterého bych se mohl dostat, a tak jsem to prostě zkusil," řekl Bičevskis.

Tým kouče Nazarova nedokázal prohru odvrátit ani v závěrečné power play a tak se i v ruské metropoli, kde Kazachy podporuje početná skupina fanoušků, zopakuje scénář z předešlých let - tým po postupu okamžitě sestoupí.

Naopak Lotyšsko po prvním tříbodovém zisku na turnaji postoupilo na páté místo o bod za čtvrté Švýcarsko a udrželo se tak ve hře o čtvrtfinále. Švýcaři však mají zápas k dobru.

"Je to pro nás velká zkušenost. Museli jsme bez ohledu na cokoliv vyhrát a dokázali jsme to. Jdeme ale dál. Poprvé na turnaji jsme vyhráli a doufám, že ještě zabojujeme o postup do play off," dodal Bičevskis.

Kazachstán - Lotyšsko 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 5. Ivanov - 36. Daugavinš, 55. Bičevskis (Indrašis, Cibulskis). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Fraňo - Lederer (oba ČR), Chartrand-Piche (Kan.). Vyloučení: 5:2. Bez využití. Diváci: 7305.

Kazachstán: Kolesnik - Trjasunov, Semjonov, Savčenko, Lipin, Korabejnikov, Lakiza, Kairov - Dawes, Bochenski, Boyd - Starčenko, Rymarev, Ivanov - Solarjov, Puškarjov, Šin - Krasnoslobodcev, Grenc, Markelov. Trenér: Andrej Nazarov.
Lotyšsko: Merzlikins - Sotnieks, Galvinš, Cibulskis, Jerofejevs, M. Širokovs, Freibergs, Siksna - Keninš, Girgensons, A. Širokovs - Daugavinš, Džerinš, Bukarts - Abols, Indrašis, Meija - Pavlovs, Bičevskis, Skvorcovs. Trenér: Leonids Beresnevs.

MATCH OVERVIEW LEGACY
14. 5. • 19:15
Kazachstán
Kazachstán
1:2
ONLINE
14. května
19:15
Lotyšsko
Lotyšsko
Góly

Domácí: 04:37. Ivanov

Hosté: 35:14. Daugavinš, 54:49. Bičevskis

Sestavy

Domácí: Kolesnik (Polujetkov) – Semjonov, Trjasunov, Lipin, Savčenko, Lakiza, Korabjenikov, Kairov – Dawes, Boyd, Bochenski – Starčenko, Ivanov, Rymarev – Šin, Solarjov, Puškarjov – Markelov, Grents, Krasnoslobodcev. Trenér Nazarov.

Hosté: Merzlikins (Masalaskis) – Galvinš, Sotněks, Cibulskis, Jerofejevs, M. Širokovs, Freibergs, Kulda, Siksna – A. Širokovs, Girgensons, Kenins – Bukarts, Dzerinš, Daugavinš – Indrašis, Meija, Abols – Pavlovs, Bičevskis, Skvorcovs. Trenér Beresněvs.

Rozhodčí

Björk (SWE), Fraňo (CZE) – Chartrand-Piche (CAN), Lederer (CZE)

Stadion

VTB Ice Palace, Moskva

Z V VP PP P Skóre B
1. Česko 7 5 1 1 0 27:12 18
2. Rusko 7 6 0 0 1 32:10 18
3. Švédsko 7 3 2 0 2 23:18 13
4. Dánsko 7 2 2 1 2 17:22 11
5. Norsko 7 2 1 0 4 13:22 8
6. Švýcarsko 7 1 1 3 2 20:26 8
7. Lotyšsko 7 1 0 3 3 13:22 6
8. Kazachstán 7 0 1 0 6 15:28 2

Kanada má 15. výhru na MS v řadě

Hokejisté Kanady si na mistrovství světa připsali celkově již patnáctou výhru za sebou. V utkání základní skupiny B v Petrohradu si obhájce titulu snadno poradil se Slovenskem, které porazil 5:0. Kanada má tak jistý postup do čtvrtfinále play off. Zámořský favorit vyhrál již první třetinu 2:0 a v poklidu zvládl i zbytek zápasu. Gól a nahrávku si připsal útočník Derick Brassard, nulu vychytal Cam Talbot.

Zápas se od samého začátku odvíjel podle očekávání. Kanaďané byli na ledě výrazně aktivnějším týmem a bylo jen otázkou času, kdy najdou recept na překonání Júliuse Hudáčka. Ten vychytal Domiho i důrazné Perryho s Brassardem.

Slováci udrželi bezbrankový stav do 12. minuty, kdy si právě Hudáček vybral slabší chvilku. Brassard po vyhraném buly nahrál Riellymu, ten si na modré čáře našel střeleckou pozici a jeho pokus propadl Hudáčkovi do sítě. "Myslím, že jsem měl trošku štěstí, ale jsem za ten gól samozřejmě rád," řekl obránce Morgan Rielly ke své první trefě na turnaji.

V polovině 19. minuty si pak na Sekerovo posunutí puku podél zadního hrazení počkal Marchand a okamžitě nabil ideálně mezi kruhy, kam najížděl Duchene. Na jeho rychlou střelu bez přípravy neměl slovenský gólman nejmenší šanci zareagovat.

"Odevzdali jsme jim velkou spoustu puků. Nedokázali jsme se vypořádat s jejich rychlostí, silou a intenzitou jejich hry. Přestože jsme v některých pasážích hráli vcelku dobře, oni jsou opravdu zkušeným týmem a vědí, kdy mají zapnout naplno. Tak také dosáhli na ty dva góly, které v první třetině vstřelili," připustil zkušený slovenský bek Andrej Sekera.

Ve druhé třetině se ještě mohli Slováci vrátit do zápasu, když přišla jejich největší šance - Dravecký byl před ležícím Talbotem sám, jenže v pádu orazítkoval pouze horní tyč. Slova se tak ujali opět vyslanci kolébky hokeje - na konci přesilovkové kombinace Stone našel na brankovišti Halla a ten nastavenou holí přidal třetí gól.

Druhou část pak Kanaďané zakončili stejně jako tu první - vstřelenou brankou. Scheifele si před Hudáčkovým brankovištěm pohrál s Jurčem a do protipohybu slovenského gólmana přízemní ranou zvýšil už na 4:0.

Třetí dějství mělo při rozhodnutém stavu poklidný průběh. Kanaďané si v klidu užívali kombinačního hokeje, zatímco Slováci se snažili ušetřit trošku sil na neděli, kdy vyzvou Finsko. I tak Kanada stihla v 51. minutě ještě jednu gólovou trefu, kterou Brassardovi připravil kapitán Perry. Talbotovi k vychytání druhého čistého konta na turnaji stačilo 18 zákroků.

"Nic jsme nevypustili a právě o tom to bylo - snažit se zůstat neustále soustředěný a být pořád ve hře. Klukům nemám moc co vytknout z toho, jak zahráli v defenzivě, ale také v útoku. Moc vyložených šancí soupeři nedopřáli. A když už přece jen nějakou, skvěle to tam čistili před případnými dorážkami. Byla velká zábava za nimi hrát," ocenil Talbot.

Kanada - Slovensko 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 12. Rielly (Brassard), 19. Duchene (Marchand), 34. Hall (Stone, McDavid), 39. Scheifele (Reinhart, Stone), 51. Brassard (Perry, Murray). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Olenin - Lazarev (oba Rus.), Kaderli (Švýc.). Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. Diváci: 5512.

Kanada: Talbot - Tanev, Rielly, Ceci, Murray, Matheson, Dumba - Stone, Scheifele, Domi - Perry, Brassard, Hall - Gallagher, O'Reilly, Jenner - Duchene, McDavid, Marchand - Reinhart. Trenér: Bill Peters.
Slovensko: J. Hudáček - Sekera, Marinčin, Švarný, Meszároš, Mikuš, Graňák, Jaroš - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Daňo, Réway, Bakoš - Dravecký, Marcinko, Bartánus - Skalický, Lušňák, Cehlárik. Trenér: Zdeno Cíger.

MATCH OVERVIEW LEGACY
14. 5. • 19:15
Kanada
Kanada
5:0
ONLINE
14. května
19:15
Slovensko
Slovensko
Góly

Domácí: 11:09. Rielly, 18:30. Duchene, 33:56. Hall, 38:35. Scheifele, 50:27. Brassard

Hosté:

Sestavy

Domácí: Talbot (Pickard) – Tanev, Rielly, Ceci, Murray, Dumba, Matheson, Hutton – Stone, Scheifele, Domi – Perry, Brassard, Hall – Gallagher, O'Reilly, Jenner – Duchene, McDavid, Marchand – Reinhart

Hosté: J Hudáček (Konrád) – Marinčin, Sekera, Meszároš, Švarný, Graňák, Mikuš, Jaroš – L. Hudáček, Viedenský, Jurčo – Daňo, Réway, Bakoš – Bartánus, Marcinko, Dravecký – Cehlárik, Skalický, Lušňák

Rozhodčí

Piechaczek (GER), Olenin – Lazarev (oba RUS), Kaderli (SUI)

Stadion

Sportovní palác Jubilejnyj, Petrohrad

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 7 7 0 0 0 29:6 21
2. Kanada 7 6 0 0 1 34:8 18
3. Německo 7 4 0 1 2 22:20 13
4. USA 7 3 0 1 3 22:18 10
5. Slovensko 7 2 1 0 4 15:23 8
6. Bělorusko 7 2 0 0 5 16:32 6
7. Francie 7 1 1 0 5 11:23 5
8. Maďarsko 7 1 0 0 6 12:31 3

Vše o šampionátu v Rusku čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud