Pavel Ryšavý
29. dubna 2017 • 11:50

Barometr síly českých týmů: Voráček a spol.? Nej parta od bronzu s Jágrem

Vstoupit do diskuse
0
  • Jaromír Jágr s bronzem z roku 2011 a Jakub VoráčekJaromír Jágr s bronzem z roku 2011 a Jakub VoráčekFOTO: koláž iSport.cz

    Nabrat posily z NHL a hurá za titulem mistra světa, šéf hokejové federace René Fasel vám předává pohár. Krásná vize, čistá a jasná. Jenže? Nefunguje. Potřebujete dát dohromady evropskou partu a posily ze zámoří, jedna musí respektovat druhou, vytvořit tým. Až pak můžete mít vyhráno. „Já cítím, že my tady máme takový pěkný a zdravý mix,“ věří jeden z českých trenérů Václav Prospal. Současný výběr se blíží tomu, který zářil na bronzovém MS v Bratislavě 2011. Podívejte se na porovnání síly jednotlivých českých týmů, které vyrážely na šampionát.

  • MS 2011 (BRONZ)

    Patrik Eliáš Patrik EliášFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Největší hvězdy: Jaromír Jágr , Patrik Eliáš , Martin Havlát

    Síla týmu: 95%
    Hráči z NHL: 10

    Tým byl postavený na zlato. Slabiny? Dlouho to vypadalo, že žádná není. Dopředu měla parta brutální sílu, bavila hokejem, výborně chytal Ondřej Pavelec , skvělý byl Marek Židlický , navíc Jaromír Jágr v top formě. Všechno ale dobře přečetli Švédi v semifinále. To byla jediná prohra na turnaji.

  • MS 2012 (BRONZ)

    Kapitán národního týmu Tomáš Plekanec Kapitán národního týmu Tomáš PlekanecFoto Michal Beránek (Sport)

    Největší hvězdy: David Krejčí , Tomáš Plekanec , Aleš Hemský
    Síla týmu: 70 %
    Hráči z NHL: 6

    Celá defenziva byla evropská, nebyl to vůbec problém. Posily z NHL přijely do útoku a byly hodně vidět, Aleš Hemský se stal nejproduktivnějším hráčem týmu. Válel i veterán Petr Nedvěd . Vydlážděná cesta do finále krachla v semifinále, Česko přetlačili nažhavení Slováci.

  • MS 2013 (ČTVRTFINÁLE)

    Jíří Hudler Jíří HudlerFoto Michal Beránek (Sport)

    Největší hvězdy: Jiří Hudler , Radim Vrbata, Tomáš Plekanec
    Síla týmu: 75 %
    Hráči z NHL: 12

    Jako by se všechno až moc překombinovalo. Kouč Alois Hadamczik neustále lámal někoho z NHL, tým se hodně měnil, měl hodně hvězd, jenže nehrál dobře. Nefungovalo to. V základní hrací době porazil jen Bělorusko, Slovinsko a Norsko. Vypadl ve čtvrtfinále se Švýcarskem.

  • MS 2014 (4. MÍSTO)

    Zklamaný Jaromír Jágr Zklamaný Jaromír JágrFoto Barbora Reichová (Sport)

    Největší hvězdy: Jaromír Jágr, Tomáš Hertl , Jiří Hudler
    Síla týmu: 60 %
    Hráči z NHL: 6

    Až do čtvrtfinále to byly hodně velké nervy, sedm zápasů z osmi vyhrálo nebo prohrálo Česko o gól. Jedině Itálii porazilo 2:0. Od semifinále už ale nedalo ani puk do branky, to byl hlavní problém. Všechno tradičně hodně leželo na Jaromíru Jágrovi, se 4 góly byl nejlepším střelcem týmu.

  • MS 2015 (4. MÍSTO)

    Čeští hokejisté na domácím MS medaili nezískali... Úplně vzadu Jaromír Jágr, před ním Roman Červenka Čeští hokejisté na domácím MS medaili nezískali... Úplně vzadu Jaromír Jágr, před ním Roman ČervenkaFoto Michal Beránek (Sport)

    Největší hvězdy: Jaromír Jágr, Jakub Voráček , Tomáš Hertl
    Síla týmu: 65 %
    Hráči z NHL: 8

    Tady byly cítit velké potíže s obranou. Zatímco Kanada přijela s týmem moderních beků, kteří měli prakticky stejné dovednosti jako útočníci, česká defenziva působila jako starší model. Chyběl výrazný hráč. Čtvrtfinále urval Jaromír Jágr, ale pak zase stejný příběh jako před rokem – dál ani gól.

  • MS 2016 (ČTVRTFINÁLE)

    Roman Červenka s Vladimírem Sobotkou Roman Červenka s Vladimírem SobotkouFoto Michal Beránek (Sport)

    Největší hvězdy: Tomáš Plekanec, David Pastrňák , Roman Červenka
    Síla týmu: 55 %
    Hráči z NHL: 4

    Důležitý šampionát pro budoucnost. Na papíře sice nebyl tým dvakrát silný, bylo v něm plno nováčků. Jenže zase se zkompletovalo jádro na další sezony. Trenér Vladimír Vůjtek odvedl skvělou práci, armáda bez zkušeností hrála výborný hokej. Stopku vystavily v nájezdech Spojené státy.

  • MS 2017 (?)

    David Pastrňák David PastrňákFoto Michal Beránek (Sport)

    Největší hvězdy: Jakub Voráček, David Pastrňák, Tomáš Plekanec
    Síla týmu: 85 %
    Hráči z NHL: 7

    Předsudek, že bez smlouvy v NHL se na mistrovství světa nejede, je pryč. David Pastrňák, Jakub Kindl a Michal Kempný jedou, i když nový kontrakt nemají v kapse. Klíčovou roli mohou mít hráči, kteří se vloni omlátili na šampionátu v Rusku. Zatím je ve výběru 17 stejných jmen.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud