Pavel Ryšavý
4. května 2018 • 19:30

Čaloun o tajemství hokejových střelců. Pro koho byl komunistická pí**?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokej se může měnit, procházet vlnami, ale jejich role bude vždycky hlavní. Střelec, svým způsobem samotář, druh hokejisty, u kterého hned pitváte, když je třikrát v řadě na suchu. „Střelec je specifický hráč, ví, kam se má postavit, čte hru před brankou a předvídá, co se může dít. To je důležité, aby dostal nahrávku do volného prostoru,“ říká bývalý hokejový kulomet Jan Čaloun. Pro iSport.cz se rozpovídal i o tom, co se honí v hlavě hokejového snajpra, když to zrovna nejde. Který slavný spoluhráč mu pomohl, když mu bylo nejhůř? Pro kterého trenéra byl komunistická p...? A proč mu syn řekl, že byl dřevák? Vše o MS v hokeji 2018 ZDE>>>.



Když mu to pálilo, byl k nezastavení. „Nekoukal jsem nikdy na gólmana, nezajímal mě. Díval jsem se do prostoru, kde je místo na puk, to byl můj terč,“ vzpomíná na svoje gólová čísla Jan Čaloun. Když mu bylo 20 let, zvládl za Litvínov i 45 gólů během jedné sezony, 43 jich nasázel na farmě San Jose, 38 ve Finsku. Má zlato z Nagana i z MS v roce 1999.

Co potřebuje dnes hokejový střelec, aby uměl rozhodovat zápasy?
„Všechno vychází z tréninku, drilu a zkušeností. Ale samozřejmě, taky tuhle věc v sobě musíte mít danou. Stačí, když si vzpomenu na Milana Hejduka , dostal puk mezi kruhy, z 10 střel dal 9 gólů.“

Má takových hráčů Česko stejně jako dřív?
„Lidi jsou pořád stejní, jen se změnila kolem nich doba. V televizi bylo dřív kulové, místo mobilů telefonní budky. Nalámali jste si klacky ze stromů a šli mydlit hokej, nebo nějakou parodii hokeje. Mně táta doma svařil branku a pořád jsem chodil střílet, do jednoho místa a do bekhendu, dokola to samé. Lituju dnešní generaci, že nehraje hokej pořád jako my, hraje ho jen na tréninku, lákadel je kolem hrozně moc.“

Dá se střelec vychovat?
„Zásadní je jedna věc. Když si vzpomenu na tréninky ve Finsku, nikdo nás nedělil na to, jestli jste střelec, nebo ne. Dělali jste cvičení na koncovku, všichni, ale hlavně naplno. To samé jsem zažil v Americe, oni to dělali taky všechno naplno, od toho to začíná. Pak přijde česká mentalita, hustíte do kluků v mládeži, ať dělají věc naplno, ale v tréninku to kolikrát nevidíte. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud