17. května 2018 • 20:30

Česko - USA 2:3. Národní tým končí na MS. Fantom Kane rozhodl dvěma góly

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Čekání na medaile nebere konce, prodloužil ho americký fantom s číslem 88. Čeští hokejisté ve čtvrtfinále mistrovství světa v Dánsku neuspěli proti Američanům a po porážce 2:3 na turnaji končí. Reprezentační výběr sice v utkání dokázal srovnat ztátu z 0:2 na 2:2, ve třetí třetině však udeřil americký kapitán Patrick Kane a svým druhým gólem v zápase poslal Spojené státy do semifinále. Trenér Josef Jandač se tak loučí s reprezentační lavičkou bez zisku cenného kovu, na který Česko čeká již od roku 2013.



Američané, kteří po prohře s Finskem 2:6 z posledního duelu základní skupiny nastoupili s pozměněným složením útoků, mohli otevřít skóre už ve druhé minutě. Bonino nabil mezi kruhy Atkinsonovi a Francouzovi pomohla horní tyč. Sudí vzápětí nepostřehli Martinezův zásah hokejkou do Jaškinova obličeje. V páté minutě se odrazil puk ke Kubalíkovi, který ale Kinkaida nepřekonal.

Při Martinezově vyloučení střílel Pastrňák, větší šanci ale měli v oslabení Američané. Šulák ztratil puk na modré čáře, ujíždějícího Larkina stihl ještě vychýlit Kubalík a útočník Detroitu musel zakončovat bekhendem, což Francouz vyřešil.

V 11. minutě se už tým kouče Jeffa Blashilla radoval z vedení. Kane se prohnal ve středním pásmu kolem Poláška a z pravého kruhu zamířil přesně k protější tyči. Za 103 vteřin Američané zvýšili. Kombinaci Gaudreaua a Bonina zakončil blafákem do bekhendu nepokrytý Atkinson. Další možnost měl Butcher, na druhé straně prověřili Kinkaida Moravčík a Červenka.

Američané byli nadále nebezpeční. V úvodu druhé části musel Francouz krýt Atkinsonův pokus. Ve 24. minutě uvolnil Chytil ideálně Plekance, který se ale dostal ze střeleckého úhlu. O chvíli později našel Faksa na levém kruhu Řepíka, který pohotově zamířil nad Kinkaidovu vyrážečku a čtvrtou trefou na turnaji snížil.

Soupeř mohl odpovědět, ale před Francouzem se neprosadil dorážející Bonino, vzápětí ani Kane a Coleman. Vyrovnat mohl po Nečasově akci Kubalík, ale Kinkaid zasáhl lapačkou. V 31. minutě při McAvoyově vyloučení Pastrňákovu přihrávku usměrnil z mezikruží k levé tyči Nečas a smazal ztrátu.

Otočit stav mohl po přihrávce Krejčího Pastrňák, ale z levé strany z úhlu trefil boční konstrukci branky. Na druhé straně podobně zamířil Gaudreau, který u mantinelu zachytil Francouzovu rozehrávku, ale do odkryté branky gól nedal.

Ve třetí třetině musel Francouz krýt Gaudreauův pokus, Kinkaid si poradil s Jaškinovým bekhendem. V 47. minutě po akci Šuláka a Faksy minul odkrytou branku v souboji před brankou Červenka a přesnou mušku neměl ani Hyka.

Vzápětí opět udeřil Kane, který využil Hronkova pádu a v úniku střelou o levou tyč vrátil USA vedení. V 49. minutě Kane po efektní otočce trefil tyč. Při Larkinově trestu dorážel Krejčí, ale Kinkaid zachránil pravým betonem.

Právě Larkin měl obrovskou příležitost rozhodnout, když mu riskantně z rohu po otočce přihrávkou naslepo "namazal" Pastrňák, ale Francouz udržel naději skvělým zákrokem lapačkou. Dvě a půl minuty před koncem základní doby sáhla česká střídačka k oddechovému času a následně i hře v šesti.

Při power play se však ihned dostali do útoku Američané - jednu možnost k zakončení uhasil vracející se Krejčí, vzápětí pálil do odkryté branky Lee, ale Pastrňák mu obětavým skokem sebral radost. Na dobré parketě měl pak nabito Kubalík, ale neuspěl a postup slavil soupeř.

Po vyřazení českého národního týmu ve čtvrtfinále potřetí za sebou oznámil zkušený útočník Tomáš Plekanec konec reprezentační kariéry. (více ZDE <<<)

Přehled umístění českých hokejistů na mistrovství světa od roku 2012 (zisku poslední medaile)

 2012 - 3. místo
 2013 - 7. místo
 2014 - 4. místo
 2015 - 4. místo
 2016 - 5. místo
 2017 - 7. místo
 2018 - o umístění se rozhodne po zbývajících čtvrtfinále


Góly

Domácí: 10:36. P. Kane, 12:19. Atkinson, 46:58. P. Kane

Hosté: 24:56. Řepík, 30:55. Nečas

Sestavy

Domácí: Kinkaid (Darling) – Martinez, McAvoy, Butcher, C. Murphy (A), Pionk, Jensen, Hughes – DeBrincat, White, P. Kane (C) – Atkinson, Bonino, J. Gaudreau – Kreider, D. Larkin (A), Lee – Coleman, D. Ryan, T. Thompson – Milano.

Hosté: Francouz (Rittich) – Gudas (A), Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, Polášek – Pastrňák, Krejčí, Jaškin – Řepík, Faksa, Červenka (C) – Hyka, Nečas, D. Kubalík – Horák, Plekanec (A), Chytil – R. Kousal.

Rozhodčí

Kaukokari (FIN), Kubuš (SVK) – McCrank (CAN), Suominen (FIN)

Stadion

Jyske Bank Boxen, Herning, Dánsko (kapacita: 10 800 míst)

Návštěva

4 846 diváků

Názory expertů před utkáním:

Miloš Říha: „Obranu mají USA sice mladou, ale hráči ze zámoří jsou sebevědomí, a jak postupují tím turnajem, tak jsou sebevědomější. Je vidět, že hokejová technika a bruslení, je kvalitní, takže bych to jako slabinu neviděl. Myslím, že obrany obou týmů jsou naprosto stejný.“

Radek Duda: „Amerika je specifická tím, že dala nejvíce gólů na MS. Snaží se hrát hodně do útoku, obrana rychle otáčí puky, rychle se je snaží posílat do přečíslení. Klíčem k úspěchu je neztrácet puky kolem modré čáry, být zformovaní a pohlídat si druhou vlnu.“

Názory expertů po první třetině:

Miloš Říha: „Američani nás přebruslují, hrají klidně, takový svůj hokej. Přístup k hráčům má být rychlejší, daleko dřív. První třetiny jsme ale na mistrovství zatím neměli takové, věřím, že hráči se ještě zvednou. Měli bychom si víc zvednout sebevědomí, vyrovnat se jim pohebym, je to v hlavách.“

Radek Duda: „Takovým hráčům jako Kane, Gaudreau nebo Atkinson nesmíte dát čas a prostor. Jak mají čas, to jim hraje do karet. Když pak ten čas nemají, hraje se do nich tvrdě až trochu sprostě, tak začínají být nervózní a takový hokej jim nesedí. Bruslařsky jsou Američani někde jinde, my jsme pořád o vteřinu dvě pozadu. Pokud bruslí v takovém tempu, jakým bruslí, puk lítá, tak si vytváří spoustu šancí a blbě se to brání.“

Názory expertů po druhé třetině:

Miloš Říha: „Říkali jsme, že do druhé třetiny musí přijít úplně jiný tým a on přišel. Byli jsme daleko aktivnější, jak v obraně, ve středním pásmu, jsme blíž k hráčům, tak v útoku. Měli jsme tam několik přečíslení. Chytl se nám brankář, který chytl tři šance. Mužstvo se začíná zvedat a věřím tomu, že nám pomůžou i poslední tři zápasy ve skupině se slabšími soupeři a dva dny volna. Naopak že Američani budou trochu nervóznější.“

Radek Duda: „Všechno je o pohybu, kluci začali více bruslit. První zhruba tři čtyři minuty druhé třetiny byly takové nijaké. Pavel Francouz je tam podržel, ukázal svou kvalitu, byl jistější než v první třetině. Je vidět, že kluci už mají správný pohyb, vyrovnají se v něm Američanům. Asi nás s tím pohybem vyslyšeli, Pepa (Jandač) jim nezakázal telefony a dívají se na nás.“ (smích)

Názory expertů po třetí třetině:

Miloš Říha: „Rozhodl rozdílový hráč, to bylo patrný a jednoznačný. Ale taky hokejové pravidlo: nedáš, dostaneš. Roman Červenka měl velmi dobrou šanci do prázdné brány. To kdybychom dali, tak by Američané na tom byli přesně jako my, nutili by se, tlačili, my bychom mohli dělat z obrany protiútoky. Taky je hrozná škoda, že přišlo strašně moc střel do předbrankového prostoru a nám chyběl hráč před brankou, abychom ho obětovali. Puků tam chodilo hodně, šancí mohlo být ještě víc.“

Radek Duda: „Bylo to kdo s koho. Hra se přelévala z jedné strany na druhou a bylo jasné, že kdo dá gól, ten vyhraje. Patrick Kane ukázal, v čem je geniální. Přechod hráče jeden na jednoho v jakémkoliv prostoru na ledě dělá rozdíl v hokeji. To zakončení je parádní, bohužel.“

Duda o Kaneovi: Ukázal to, v čem je geniální
Video se připravuje ...

Duda a Říha o Pastrňákově útoku: Od začátku dobře poskládaný
Video se připravuje ...

Říha a Duda: Co rozhodlo pro Ameriku? Rozdílový hráč
Video se připravuje ...

Patrick Kane slaví druhý gól v zápase
Patrick Kane slaví druhý gól v zápase

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud