Pavel Ryšavý
22. května 2018 • 12:15

Jsou Švýcaři lepší než Češi? Mají méně hráčů, ale našli ideální model

Autor: Pavel Ryšavý, mir
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není to Kanada. A nebude. O tohle jim ani nejde, Švýcarsko neaspiruje na to, že by se mělo stát hokejovou velmocí číslo jedna. Má jinou cestu. Ne skokovou, ale postupnou. Čistě fakticky, je to země, která v hokejových počtech ničím nepřevyšuje Česko. Nemá víc hráčů v NHL, má horší výsledky u mládeže, disponuje menší mládežnickou základnou, najdete zde menší počet krytých zimáků. A stejně byla během posledních 5 let dvakrát ve finále MS. Přišla na svůj ideální model. „Jsou to pracanti, týmoví hráči se srdcem a touhou,“ popsal Josef Marha. Ten se také mimo jiné rozpovídal o osnově švýcarské výchovy, či o tom, co chybělo ke zlaté medaili.



Na první pohled se opakuje situace z roku 2013. Švýcarsko se vybičovalo k něčemu úchvatnému, prožilo svůj sen. Postoupilo do finále mistrovství světa, ve kterém padlo se Švédskem. Na krku se hráčům houpou stříbrné medaile. Až sem je všechno stejné. Podstatný rozdíl? V čase. Tenkrát se jim tenhle kousek povedlo zopakovat po 73 letech. Mluvilo se o pohádce, občas i shodě náhod. Na další finále se čekalo jen pět let. Ne, na náhodu už nevěřte. Tohle je o práci.

Švýcarsko přijalo svoji roli.

Nezačalo v roce 2013 bláznit, že teď prožene všechny hokejové obry. Dál si jede linku čtvrtfinálového týmu, který umí nadělat paseku. Občas. A občas se tam ani nedostane.

„Dvě stříbra za pět let? Tahle frekvence cenných kovů je něco úžasného. Čekali byste ji od Finů nebo Čechů. Ale od nás, od Švýcarů? To by bylo hodně troufalé,“ říká třeba Dino Kessler, novinář z Blicku. Tady se dá jasně dokumentovat, jak Švýcaři vnímají sami sebe. Ne jako favority, nýbrž někoho, kdo jim může provětrat brka.

Umístění na MSFoto Sport

„Ve skupině jsme prohráli s velkými týmy a šli do čtvrtfinále ze čtvrtého místa,“ hlesl třeba i brankář Leonardo Genoni. Se kterými? S Ruskem, Švédskem a ano, s Českem, 4:5 po nájezdech. Tenhle soupeř má v jeho hlavě pořád zvuk a respekt.

Dá se to chápat. Když obecně porovnáte záběr, sílu, vliv ve společnosti, hokejové know-how, Česko nad Švýcarskem vede. Nenechalo se dostihnout, třeba na posledních sedmi MS do 20 let končí národní tým pravidelně nad Švýcary, ti se dokonce v téhle době prali dvakrát o záchranu.

Jenže v kategorii, která je vidět nejvíc, mají navrch. To, že Česko neskončilo nikdy hůř než osmé, nikdo neřeší. Počítají se medaile. A Švýcaři jsou v posledních letech o dvě stříbra vepředu.

„Asi bych je teď nezačínal srovnávat se Švédskem nebo Kanadou. Oni jsou mužstvo, kterému to občas vyjít může, ale ne každý rok. Tým mají dobrý, není to u nich o žádné náhodě, jen se musí sejít víc věcí dohromady. Hokej tihle kluci ale umí hodně dobře. Ani mě tak moc nepřekvapilo, že se dostali takhle daleko a hráli finále,“ řekl Sportu reprezentační útočník Robert Kousal , který poslední dvě sezony nastupoval za Davos.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud