Zdeněk Janda
21. května 2019 • 05:00

Gólman pro den D? Stopy vedou k Bartošákovi. Rivalitu nikdo nevnímá

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední test, ale mimořádně ostrý. Finalista posledního šampionátu, který ani v Bratislavě nemíní jenom paběrkovat. V úterý od 12.15 hodin (ONLINE přenos sledujte ZDE) se čeští hokejisté v posledním utkání v základní skupiny utkají se Švýcary. Kdo odchytá poslední prověrku? A co to bude znamenat pro čtvrteční čtvrtfinále? Realizační tým to hýčká jako tajemství. Přesto se zdá, že stopy vedou k Patriku Bartošákovi.



Kalkulačku do ruky a hurá do propočítávání nejrůznějších variant, na koho reprezentace může narazit ve čtvrtfinále. Jasno bude s největší pravděpodobností až dneska pozdě večer. Ve hře je ještě jiná věc. Aby se tým na zápas o všechno nemusel stěhovat.

„Určitě bychom rádi zůstali. Bylo by to mnohem příjemnější,“ řekl za všechny útočník Michael Frolík, jenž září vedle Jakuba Voráčka, oba už v šesti duelech pobrali dvanáct bodů. Tedy takhle: zrovna on, zámořský harcovník, zvyklý na cestování, by z toho až takovou vědu nedělal. Ale odjíždějte na klíčový zápas jinam z haly, kde se vám tak daří…

I proto je důležité, aby dneska Češi uspěli. Pokud si připíšou do tabulky tři body, Košice se jim nejspíš vyhnou.

A kdo proti Švýcarům nastoupí v bráně? Trenéři to nechtěli prozradit. Asistent Robert Reichel, jenž za kouče mluví po většině tréninků, se už tradičně odpovědi vyhnul. „Gólmani rozhodnutí vědí,“ řekl k tomu.

Dozví se ho i veřejnost? „Napište si tam přepokládanou sestavu sami, ne?“ reagoval stroze.

Podle nejrůznějších náznaků se dá předpokládat, že dneska bude chytat Patrik Bartošák, jenž poslední sezonu působil ve Vítkovicích. A co z toho plyne směrem ke čtvrtfinále?

Komentátor Bartošák: Skvělý zážitek. Nemístné vtípky jsem si odpustil
Video se připravuje ...

Oficiálně nic. Pravděpodobně definitivní rozhodnutí o tom, koho postavit v zápasu roku, padne až během středy. „Nic není nahodilého, mám nějaký plán. A jedeme podle něj,“ říká k tomu Zdeněk Orct, kouč gólmanů. Víc neprozradí. Ten o brankářích mluví jako o své rodince, kterou se snaží operovávat, což se mu daří. Nezdá se, že by mezi gólmany vládla nějaká nevraživost.

„Jsem jeden ze tří brankářů národního týmu. Všichni tři gólmani i ostatní hráči jsme tady proto, aby se udělal úspěch. Jsem připravený podřídit se týmu. Medaili dostávají všichni. Doufám, že uděláme co největší úspěch,“ uvedl na toto téma Pavel Francouz. Chlapík, jehož povaha také pomáhá k fungující chemii v brankářském mikrosvětě.

 I když odchytal poslední tři velká čtvrtfinále (na posledních dvou šampionátech a na olympiádě v Koreji), rozhodně si místo v bráně nenárokuje. Dobře si uvědomuje specifickou situaci, která se letos vykrystalizovala. K mužstvu se připojil až v průběhu turnaje. „Přijel jsem na poslední chvíli, nevidím důvod, proč bych měl za každou cenu chytat,“ říká smířlivě Francouz, jenž v sezoně odchytal i dva zápasy za Colorado v NHL.

Na mistrovství odchytal dva zápasy s nulou. Ovšem proti Itálii (8:0) a Rakušanům (8:0), kde na něj v souhrnu šlo 31 střel. Naopak Bartošák čelil mnohem silnějším Švédům (5:2), Rusům (0:3) a Lotyšům (6:3). V záloze je ještě Šimon Hrubec, který si premiéru na mistrovství odbyl proti Norům (7:2).

Podle nejrůznějších indicií se dá vypozorovat, že pokud Bartošák vyloženě nepokazí dnešní utkání se Švýcary, šanci ve zlomovém čtvrtečním čtvrtfinále by mohl dostat on. Pokud by mu náhodou utkání nevyšlo, v záloze je prověřený Francouz.

„Každý by chtěl chytat, to je jasné. Ale já udělám cokoliv, co bude potřebovat tým. Tady musejí jít ega stranou,“ opakuje osmadvacetiletý brankář, jenž odmítl královské peníze v Rusku a vydal se do zámořského dobrodružství. „Neprošel jsem si s týmem celou přípravu, takže to beru tak, že jsem přiletěl tým doplnit. Třeba budu jenom záložní plán. Přizpůsobím se.“

Podobně týmově mluví i Bartošák. „Není tady jednička, dvojka, trojka, jsou tady tři vyrovnaní gólmani. A trenéři se budou rozhodovat na základě momentální formy,“ tvrdí Bartošák, jenž vítá, že všichni brankáři chytají spolehlivě. „Je to hlavně strašně přínosné pro tým. Trenéři mají možnost volby, nemusejí vytěžovat jednoho gólmana víc než druhého. Můžou to rozvrhnout, dají se pošetřit síly. Z hlediska mužstva je to super.“ I on by se chtěl pochpitelně dostat do branky, to je přirozené. „Bylo by to super, ale trenéři se rozhodnou podle aktuální formy. Nevnímám to jako rivalitu gólmanů, vnímám to jako obrovské plus a pozitivum pro celý tým. Kdo bude chytat, to už je jedno.“

„Jsme taková specifická skupinka, která se snaží fungovat nejlíp, jak může. S kluky komunikuju, všechno probíráme. Chováme se k sobě naprosto upřímně, férově,“ opakuje Orct, šéf gólmanské party.

Právě i na něm bude záležet, kam až Češi dotáhnou zatím povedenou bratislavskou jízdu. Den D přijde ve čtvrtek. V Bratislavě, nebo v Košicích? S Bartošákem, nebo Francouzem?

Pokud dneska Češi uspějí, v obou případech to bude nejspíš první varianta.

 

Góly

Domácí: 12:21. Voráček, 20:38. Simon, 26:20. Frolík, 28:27. D. Kubalík, 58:33. Rutta

Hosté: 02:13. Frick, 26:49. Scherwey, 41:47. Scherwey, 56:19. Niederreiter

Sestavy

Domácí: Bartošák (Francouz) – D. Musil, Hronek, Moravčík, Rutta, J. Kolář, Gudas, D. Sklenička – Frolík, Simon, Voráček – Jaškin, Faksa, J. Vrána – D. Kubalík, Jan Kovář, Gulaš – Palát, T. Zohorna, Řepík – H. Zohorna.

Hosté: Berra (27. Mayer) – Josi, Y. Weber, Genazzi, Loeffel, Rod, Diaz, Frick, Fora – Niederreiter, Haas, Andrighetto – Hofmann, Hischier, Fiala – Scherwey, Kurashev, Martschini – S. Moser, Bertschy, Ambühl.

Rozhodčí

Björk (SWE), Romasko (RUS) – Golyak (BLR), Oliver (USA)

Stadion

Ondrej Nepela Arena

Návštěva

9 085 diváků

 

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 7 7 0 0 0 36:7 21
2. Česko 7 6 0 0 1 39:14 18
3. Švédsko 7 5 0 0 2 41:21 15
4. Švýcarsko 7 4 0 0 3 27:14 12
5. Lotyšsko 7 3 0 0 4 21:20 9
6. Norsko 7 2 0 0 5 19:33 6
7. Itálie 7 0 1 0 6 5:48 2
8. Rakousko 7 0 0 1 6 9:40 1

 

 

 

FAKTA MS: Francouz podruhé s čistým kontem. Slováci se do čtvrtfinále nepodívají
Video se připravuje ...

 

Dvojrozhovor: Je to čest nosit jeho číslo na dresu, říká Gudas o tátovi
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud