24. května 2019 • 10:29

0,073 sekundy! Místo postupu slzy. Hořký konec, smutnil Švýcar Hischier

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nikdy se nevzdává. Nikdy. Takhle zní zásadní zpráva o kanadské partě na mistrovství světa. V základní skupině porazila Slováky díky gólu Marka Stonea sekundu před koncem 6:5. Čtvrtfinále se Švýcarskem? Vyrovnala 0,073 sekundy před vypršením základní hrací doby a v prodloužení Stone trefil výhru 3:2. Kanada se tak na MS valí dál a v semifinále vyzve Čechy. Švýcarsko se naopak potopilo do slz.



Když hraje Švýcarsko, vždycky slyšíte v hale obrovské zvonce, plus pokřik „Hop Schwitz“. V tuhle chvíli ale všechno zamrzlo. Zvony i hlasivky. Ticho. Hlavy v dlaních. Fanoušci nevěřili. Hráči kroutili hlavou a zírali před sebe. Vážně? To ne! Tohle přece nemůže platit, puk určitě přelezl čáru až po závěrečné siréně.

Ba ne. Český videorozhodčí Pavel Halas poslal kolegům dolů jasný vzkaz: branka byla regulérní, padla před sirénou! Televizní záběry ukazovaly, že puk přešel čáru 0,4 sekundy před koncem.

Švýcarsko dělilo od semifinále MS pouhých 0,073 sekundy. Nakonec ale Kanadě podlehlo 2:3 po prodloužení
Švýcarsko dělilo od semifinále MS pouhých 0,073 sekundy. Nakonec ale Kanadě podlehlo 2:3 po prodloužení

Ovšem oficiální časomíra, kterou mají rozhodčí, ukazovala ještě daleko šílenější číslo. Puk se do branky dostal 0,073 sekundy před limitem. „Simon Moser první pokus soupeře výborně zablokoval, druhá rána už ale prošla a nějak mi proklouzla pod rukou a já už se nestihl otočit včas,“ mrzelo švýcarského gólmana Leonarda Genoniho.

Hrdinou okamžiku se stal Damon Severson, který na modré prásknul do puku, jenž Genonimu propadl a převalil se v poslední možnou chvíli za brankovou čáru. „Můžu vám jenom říct, že jsem viděl puk, jak šel do branky. Ale že bych věděl, kolik času zbývalo do konce? To vůbec. Když jsme pak viděli, že do sirény chybělo tak málo, bylo to něco naprosto úžasného,“ popsal své pocity při vyrovnávací trefě kanadský obránce.

Švýcarsko se snažilo hrát většinu zápasu podobně jako v divokém zápase proti Česku na konci základní skupiny. Nastoupilo s tím, že si to s favoritem rozdá. Jen v poslední části bránilo náskok, tam se zatáhlo. Neubránilo ho. V prodloužení si pak zámořský celek užil obrovskou porci euforie, když dokonal obrat.

„Hrát prodloužení pro nás bylo v tuhle chvíli děsně těžké,“ přiznal švýcarský útočník Nino Niederreiter. „V celém zápase jsme hráli na hranici sebeobětování, skákali jsme do střel, bohužel to bylo málo,“ hlesl. Švýcarsko tak nenaváže na loňský stříbrný zázrak. Tentokrát balí kufry už po čtvrtfinále. „Bojovali jsme jeden za druhého, byli jsme tak blízko. Je to strašně hořký konec. Obrovská škoda, že jsme to nedotáhli do konce,“ smutnila mladá švýcarská hvězda Nico Hischier.

Nastavení rozsekl Stone v 66. minutě, když usměrnil do branky nahrávku Pierra-Luka Duboise a mohl pelášit kolem mantinelu na střídačku. Kanada jde dál. Neumřela. Žije. Popáté v řadě postoupila do semifinále. A oficiální web soutěže vypálil hned ven titulek „Game of Stone‘s“, který odkazoval na seriál „Game of Thrones“ (Hry o trůny). Důvod byl jasný. Útočník Vegas Golden Knights dvěma góly dostal zemi javorového listu do bojů o medaile.

Hokej s Německem smetl ve sledovanosti Ordinaci, Krejzovi i volební debatu! »

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud