25. května 2019 • 22:12

Česko - Kanada 1:5. Zlatý sen je pryč, soupeř školil v produktivitě

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nevzdali se, ale do brány finále dokázali udělat jen jednu díru. Čeští hokejisté nestačili v semifinále mistrovství světa na Kanadu a prohráli 1:5. Národnímu týmu se sice povedlo zlomit gólové prokletí v boji o finále, ale jediný gól Tomáše Zohorny na kanadské střelce nestačil. Vzpruhu nepřinesla ani výměna gólmana Patrika Bartošáka za Pavla Francouze. O bronzové medaile se výběr kouče Miloše Říhy utká v neděli od 15.45 s Ruskem.



Góly

Domácí: 05:18. Mark Stone, 20:10. Nurse, 25:06. Dubois, 46:26. Turris, 53:00. Chabot

Hosté: 53:59. T. Zohorna

Sestavy

Domácí: M. Murray (Hart) – Nurse, Severson, Chabot, Stecher, Theodore, Fabbro, P. Myers – Marchessault, Dubois, Mark Stone (A) – Cirelli, Couturier (A), S. Reinhart – McCann, Turris (C), Mantha – Henrique, D. Strome, Joseph – Jost.

Hosté: Bartošák (26. Francouz) – D. Musil, Hronek, Moravčík, Gudas (A), Rutta, J. Kolář, Zámorský – Frolík (A), Simon, Voráček (C) – Palát, Faksa, Jaškin – D. Kubalík, Jan Kovář, Gulaš – J. Vrána, T. Zohorna, Řepík – H. Zohorna.

Rozhodčí

Mikko Kaukokari (FIN), Jeremy Tufts (USA) – Gleb Lazarev (RUS), Hannu Sormunen (FIN)

Stadion

Ondrej Nepela Arena

Návštěva

9085 diváků

Výběr trenéra Miloše Říhy prohrával v 26. minutě už 0:3 a Patrika Bartošáka nahradil v brance Pavel Francouz. Góly Kanady zařídili Mark Stone, jenž otevřel skóre v šesté minutě, Darnell Nurse a Pierre-Luc Dubois. Pojistku přidal ve třetí třetině Kyle Turris. Pak zvýšil ještě Thomas Chabot, o čestný úspěch českého týmu se postaral Tomáš Zohorna. Zbylých 40 střel pochytal brankář Matt Murray, který skvělým výkonem oslavil dnešní 25. narozeniny.

Kanada si zahraje o zlato počtvrté za posledních pět šampionátů. V letech 2015 a 2016 zvítězila, její útok na zlatý hattrick pak zhatili ve finále MS 2017 Švédové. Loni v Dánsku byli zástupci kolébky hokeje čtvrtí.

V prvním semifinále od roku 2015 Češi brzy prohrávali. Josephův pokus ještě kryl Bartošák, jenže v šesté minutě ho překonal Stone tečí patkou hole po rychlé Stecherově přihrávce.

Po chvilce fauloval Marchessault a český výběr si zahrál první přesilovku zápasu. Ranou z první zkusil štěstí Gulaš, jenže Murray načal svůj velký večer. Nepřekvapila ho ani následná Palátova teč.

Už v plném počtu přišla slibná teč Frolíka, ale Murray byl opět ve střehu. Jaškinovi o chvilku později utekl v rozhodující chvíli puk. Hrál se vyrovnaný a rychlý hokej, šancí pak ale do první přestávky příliš nebylo. Bek Theodore pálil z dobré pozice, Bartošák puk vyrazil betonem.

Druhá třetina začala pro Čechy šokem, když inkasovali už po 10 sekundách od zahajovacího buly. Couturier vypálil, Bartošák puk vyrazil přímo Nurseovi do cesty a kanadský bek objel branku rychleji, než se od tyčky k tyčce stihl přesunout strážce české branky.

 

Další šanci Kanady zlikvidoval Bartošák, vzápětí na druhé straně pálil dobře Jaškin. Na začátku 26. minuty doklepl puk zblízka osamocený Dubois a Francouz naskočil do hry místo Bartošáka.

Prvním Kanaďanem, jemuž čelil, byl Mantha. Jeden z nejlepších střelců turnaje, který nehrál čtvrtfinále kvůli trestu, ale nemířil přesně. Zažehnout jiskru naděje mohl Palát, na konci povedené akce mu ale kotouč při bekhendovém blafáku sklouzl z hole.

Joseph si pak vyjel do dobré palebné pozice, Francouzova lapačka mu ale radost překazila. Palát měl další možnost a Murray se štěstím uhájil svou branku od pohromy. Ještě před přestávkou neuspěli Tomáš Zohorna a dorážející Řepík.

Ve třetím dějství měli šance Frolík a Kubalík, jenž zakončoval pohotově z první, jenže Murray vytáhl další fantastický zákrok a vytěsnil kotouč nad horní tyčku. Bezchybný byl i při pokusech Gudase a Jaškina. Na druhé straně definitivně rozhodl Turris, jenž dokončil Manthovu skvělou individuální akci.

Právě Manthu pak tváří v tvář vychytal Francouz. Odmazat nulu na českém kontě mohl Tomáš Zohorna, dvě jeho velké příležitosti během pár vteřin ale opět zlikvidoval Murray. Hronek sebral jistý gól Couturierovi, který střílel do takřka prázdné branky, jenže vzápětí skóroval Chabot. Čisté konto pak sebral Murraymu z úniku Tomáš Zohorna. Pak už přišly jen krátké pěstní výměny názorů.

SE SIMONOU na MS: Prohru sledoval i Jágr. Rusko je ještě zklamanější, můžeme toho využít, říká legenda
Video se připravuje ...

Smutek na "Staromáku", semifinále MS v hokeji sleduje i primátor Hřib
Video se připravuje ...

Dvořákovi a jejich dvacátý první šampionát. Kamarádí se s Voráčkem, Hadamczik kvůli nim meškal
Video se připravuje ...

Český kapitán Jakub Voráček byl po semifinálové prohře s Kanadou hodně zklamaný
Český kapitán Jakub Voráček byl po semifinálové prohře s Kanadou hodně zklamaný

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Skupina B
Články odjinud