26. května 2019 • 18:22

Česko – Rusko 2:3sn. Sympatický výkon, ale čekání na medaili trvá

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čekání na medaili z mistrovství světa trvá. Čeští hokejisté neuspěli ani na šampionátu v Bratislavě. V utkání o bronz proti Rusku sice předvedli výborný výkon, za 70 minut včetně prodloužení vyslali na brankáře Andreje Vasilevského rovných 50 střel. Ujali se však jen pokusy Michala Řepíka a Dominika Kubalíka. O výhře Ruska v samostatných nájezdech rozhodl Ilja Kovalčuk, z českých hráčů se nikdo neprosadil.



Přesně po 13 minutách překonal gólmana Šimona Hrubce tečující Michail Grigorenko. Už za 41 vteřin ale vyrovnal Michal Řepík a ještě do první přestávky otočil skóre Dominik Kubalík. Na začátku druhé třetiny kontroval Arťom Anisimov. V nájezdech neuspěl ani jeden ze čtyř českých exekutorů, Hrubce naopak překonal vedle Kovalčuka také Nikita Gusev.

Rusové po osmi vítězstvích v turnaji odvrátili hrozbu druhé porážky za sebou a po loňském šestém místě si zajistili medaili. Posledním cenným kovem českých hokejistů zůstává bronz, který získali na MS 2012 v Helsinkách a Stockholmu.

Rusové byli v úvodní desetiminutovce lepší a chvílemi uzamkli český tým před Hrubcem, který dostal podruhé na turnaji příležitost. Dobrou šanci nevyužil Ovečkin, v páté minutě si pak při šanci soupeře připsal klíčový obranný zákrok Faksa. Z křídla prověřil Hrubcovu pozornost bek Zajcev.

VIDEO | Sestřih utkání Rusko - Česko

V čase 13:00 už Rusové slavili: Grigorenko tečoval na kruhu pokus Sergačova, před Hrubcem navíc ještě clonil Dadonov a puk se doplazil za brankovou čáru. Jenže přišla blesková odpověď - Sklenička parádní nahrávkou vyslal do sóla na útočné modré čáře Řepíka a ten s přehledem vyrovnal střelou mezi betony.

Vrátit vedení na ruskou stranu mohli Grigorenko a Kovalčuk, Vasilevskij vytáhl dobré zákroky při šancích Simona a Gudase, ale po rychlé akci "plzeňského" útoku a Kovářově nahrávce ho propálil Kubalík.

Rusové vlétli do druhé třetiny a už po 39 sekundách bylo vyrovnáno. Anisimov vypálil z úhlu a Gudasova nešťastná teč nasměrovala puk mezi Hrubcovy betony. Vzápětí Ovečkin zakončoval sám před Hrubcem, který ho ale vychytal.

Na druhé straně se blýskl Vasilevskij při teči Hynka Zohorny a zakončení Jana Kováře ze vzduchu. Poté znovu přišlápli plyn Rusové, šance Kaprizova ale skončila nepřesným zakončením a Gusev zazvonil na horní tyčku. Kontroval Řepík, okolo poloviny základní hrací doby měli velké šance i beci Rutta a Musil.

Velký smutek zavládl na české střídačce po prohraném zápase o bronz
Velký smutek zavládl na české střídačce po prohraném zápase o bronz

Závěrečné minuty před přestávkou patřily opět sborné. Malkin ale nemířil přesně a ve dvou šancích nepohnul vyrovnaným skóre ani Dadonov.

Ve třetí třetině zahrozil jako první Hronek, z dobré pozice ale přestřelil. Poté se provinil Kolář, ale přišla velká šance českého týmu, když si Frolík dobře počkal na najíždějícího Faksu, jenže ten zakončil pouze do míst, kde byl připravený Vasilevskij. Krátce po skončení Kolářova trestu ho nepropálil po dobré souhře ani Simon.

Právě Simon měl další možnost v 52. minutě, navrch měl ale i v tomto případě strážce ruské branky. Jen co se hra přesunula na druhou stranu, provinil se jako první Rus v utkání proti pravidlům Grigorenko. V početní výhodě pálil ostře Kubalík, šanci měl i Kolář, sborná se ale ubránila.

Necelé tři minuty před koncem základní části mohl rozhodnout Kučerov, bekhend ale namířil zblízka mimo. Pak jeli ještě dva na jednoho Faksa s Palátem, Faksovo zakončení znovu zastavil Vasilevskij. Ruský gólman měl pak ještě obrovské štěstí při šanci Kováře.

V prodloužení prováhal obrovskou šanci Hronek, Hrubec pokryl zakončení Orlova a znovu Hronek nezakončil po povedené stahovačce kvůli obětavé teči Gavrikova. V závěru odmítl rozhodnutí Gusev, jehož skvěle uvolnil Kučerov, ale Gusev minul prázdnou branku. Neuspěli ani Kubalík a Hronek. Jasná převaha 50:31 na střely ale nakonec nebyla Čechům nic platná.

Nájezdy začal neúspěšně Vrána, Kovalčuk slavil po bekhendovém blafáku. Pak neproměnili Kubalík, Kučerov a ani Kovář. Když Gusev se štěstím překonal Hrubce, musel Hronek dát, což se mu nepodařilo.

Góly

Domácí: 13:00. Grigorenko, 20:39. Anisimov, . Kovalčuk

Hosté: 13:41. Řepík, 18:34. D. Kubalík

Sestavy

Domácí: Vasilevskij (Georgijev) – Orlov, N. Zajcev, Sergačjov, Gavrikov, Chafizullin, Zadorov, Zub – Grigorenko, Malkin (A), Dadonov – Ovečkin (A), Kuzněcov, Kaprizov – N. Gusev, Anisimov, Kučerov – Kovalčuk (C), Andronov, S. Plotnikov – Barabanov.

Hosté: Hrubec (Bartošák) – D. Sklenička, Rutta, J. Kolář, Gudas (A), D. Musil, Hronek, Zámorský – H. Zohorna, T. Zohorna, Řepík – D. Kubalík, Jan Kovář, Gulaš – Frolík (A), Simon, Voráček (C) – Palát, Faksa, Jaškin – J. Vrána.

Rozhodčí

Gouin (CAN), Kaukokari (FIN) – Malmqvist (SWE), Oliver (USA)

Stadion

Ondrej Nepela Arena

Návštěva

9085 diváků

Smutek na "Staromáku", semifinále MS v hokeji sleduje i primátor Hřib
Video se připravuje ...

Kouč Hynek: Rozhodl druhý gól Kanady. Uvidíme, kdo půjde proti Rusům do branky
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Skupina B
Články odjinud