26. května 2019 • 14:21

Pocta legendám! Slováci Pálffy a Šatan vstoupili do Síně slávy IIHF

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalí útočníci Žigmund Pálffy s Miroslavem Šatanem ze Slovenska, Jörgen Jönsson ze Švédska a Mike Modano ze Spojených států amerických vstoupili do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Stejné pocty se dostalo na slavnostním ceremoniálu před vyvrcholením mistrovství světa v Bratislavě i někdejší kanadské útočnici Hayley Wickenheiserové.



"Je to velmi pěkná pocta, která se určitě nepoštěstí každému. Jsem rád, že si to Mezinárodní hokejová federace takto vyhodnotila a přijala nejen mě samotného, ale navíc i se spoluhráčem Žiggem (Pálffym), s kterým jsme vyhráli titul mistra světa," řekl Šatan.

Oceněn byl také in memoriam v kategorii budovatelů bývalý reprezentační útočník Sovětského svazu a Kazachstánu a trenér národního týmu Kazachstánu Boris Alexandrov. Cenu Paula Loicqa za přínos světovému hokeji získal posmrtně Jim Johannson, bývalý útočník a především dlouholetý manažer reprezentace USA i amerického týmu do 20 let. Cenu Richarda "Bibiho" Torrianiho pro hokejistu ze země mimo světovou špičku obdržel bulharský brankář Konstantin Mihajlov.

Sedmačtyřicetiletý Pálffy je mistrem světa z roku 2002 z Göteborgu, o rok později získal ve Finsku bronz. Startoval na třech olympijských hrách, pěti mistrovstvích světa a Světovém poháru v roce 1996. V dresu Československa se představil i na Kanadském poháru v roce 1991. V roce 2003 vyhrál kanadské bodování MS.

V NHL odehrál za New York Islanders, Los Angeles a Pittsburgh 684 zápasů s bilancí 713 bodů 329 branek a 384 asistencí. V play off přidal ve 24 duelech devět gólů a 10 přihrávek. Po odchodu ze zámořské ligy si udělal v sezoně 2006/07 ze zdravotních důvodů roční pauzu, po níž se k hokeji vrátil v dresu rodné Skalice. Znovu pak nehrál v ročníku 2010/11 a ukončil kariéru v roce 2013.

Žigmund Pálffy s novináři po uvedení do Síně slávy IIHF
Žigmund Pálffy s novináři po uvedení do Síně slávy IIHF

"Jsem strašně dojatý, že může člověk něčeho takového dosáhnout. Jsou to neskutečné pocity a já za to všechno vděčím svému otci, který už bohužel není mezi námi. Myslíme na něho. Byl jsem trošku nervózní, když jsem měl slovo. Chtěl jsem toho říct o něm ještě víc... Každopádně to byl on, kdo mě přivedl k hokeji. A já jsem za to neskutečně rád," uvedl Pálffy.

O tři roky starší Šatan byl dlouholetým kapitánem národního týmu, s nímž dosáhl na zlato z MS v roce 2002, dvakrát i na stříbro (2000 a 2012) a jednou na bronz (2003). V roce 2009 získal s Pittsburghem Stanleyův pohár. V letech 2000 a 2002 byl nejproduktivnějším hráčem MS.

V NHL stihl bývalý hráč i Edmontonu, Buffala, Islanders a Bostonem 1050 duelů a nasbíral 735 bodů za 363 gólů a 352 přihrávek. V 86 utkáních bojů o Stanleyův pohár vstřelil 21 gólů a u 33 asistoval. Hráčskou kariéru ukončil po MS 2014, tři roky poté se stal generálním manažerem slovenské reprezentace.

Při ceremoniálu si připomněl největší úspěch slovenského hokeje. "Vybavily se mi pocity, které jsme prožívali, když jsme vyhráli zlato. Vždy, když to na videu někdo pustí, tak se na to rádi koukáme a připomínáme si to. To se asi nikdy nezmění," podotkl Šatan.

Šestačtyřicetiletý Jönsson má ve sbírce 11 medailí z OH a MS, z toho dvakrát vyhrál olympiádu (1994 a 2006) i šampionát (1998 a 2006) vyhrál. O tři roky starší Modano získal v roce 2002 stříbrnou medaili na olympijských hrách v Salt Lake City a triumfoval v roce 1996 na Světovém poháru a o tři roky později s Dallasem získal Stanleyův pohár.

Čtyřicetiletá Hayley Wickenheiserová se stala legendou ženského hokeje, čtyřikrát vyhrála olympiádu a sedmkrát mistrovství světa.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud