21. května 2020 • 10:24

Finále MS až v červnu? IIHF chce dát ligám šanci odehrát sezonu v klidu

Autor: tps
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští reprezentační hokejisté už vědí, že zápasy základní skupiny na příštím MS odehrají v Minsku a soupeřem jim budou Rusko, Švédsko, Švýcarsko, Slovensko, Dánsko, Bělorusko a Velká Británie. Otázkou však zůstává, kdy se turnaj bude konat. IIHF zvažuje jeho posunutí o dva týdny. Začalo by se tedy hrát 21. května a světový šampion by poprvé v historii byl znám až v červnu.



Rusko místo Kanady. Tahle změna ovlivnila výběr soupeřů pro český tým v základní skupině MS, které příští rok budou hostit Minsk a Riga. Svěřenci nového trenéra Filipa Pešána měli původně podle žebříčku IIHF narazit na zámořský celek, ale Bělorusko jako jeden z pořadatelů využilo svého práva udělat korekci ve složení skupin tak, aby bylo atraktivnější z marketingového hlediska.

Sborná tedy bude hrát v Bělorusku, kam zavítá víc ruských fanoušků. Vedle českého týmu změří síly i se Švédskem, Švýcarskem, Slovenskem, Dánskem, Běloruskem a Velkou Británií. V Rize druhou skupinu vytvoří Kanada, Finsko, USA, Německo, Lotyšsko, Norsko, Itálie a Kazachstán.

Jste pro dvoutýdenní odložení MS? Zapojte se do nových diskuzí na iSport.cz >>>

„Na šampionátu chceme uspět a soupeře si proto nevybíráme, poradit si musíme s každým,“ uvedl pro ČTK Pešán. „Pokud jde o změnu ve složení skupiny, zásadní rozdíl mezi Kanadou a Ruskem nevidím. Další komentáře by byly předčasné, protože v současné době nevíme, jak bude vypadat příští sezona NHL, a od toho se budou odvíjet i soupisky, s nimiž jednotlivá mužstva na mistrovství světa přijedou.“

Zatím totiž není ani jisté, kdy mistrovství světa začne. Původní termín byl 7. až 23. května, ale IIHF počítá s tím, že mezinárodní kalendář sezony upraví a s ním posune i start elitního turnaje o dva týdny. V Minsku a Rize by se tedy začalo 21. května a nový šampion by byl znám až 6. června, nejpozději v historii (dosavadní „rekord“ drží loňská Bratislava, kde se finále hrálo 26. května).

Důvodem je dát národním ligám šanci dohrát příští sezonu co nejkomfortněji. „Je už teď zřejmé, že některé soutěže začnou později,“ říká René Fasel, šéf IIHF.

Hokejisté budou hrát skupinu MS 2021 v Minsku, narazí třeba i na Slováky.
Hokejisté budou hrát skupinu MS 2021 v Minsku, narazí třeba i na Slováky.

V Německu zvažují, že nový ročník odstartují až v říjnu, tedy o pět týdnů později, pokud by hrozilo, že by se v září ještě muselo hrát před prázdnými tribunami. Navíc všude v Evropě vládne obava, že na podzim udeří druhá vlna COVID-19 a s ní může přijít další odkládání zápasů a posouvání programu.

NHL už téměř napevno počítá s tím, že příští sezonu začne na začátku prosince, protože ta současná se protáhne hluboko do léta. Za jisté se pokládá zrušení Utkání hvězd i maximální napěchování herního rozpisu, například zrušení týdenního volného týdne, tzv. bye weeku.

Tohle všechno může ovlivnit, kolik hráčů ze zámoří by dorazilo na světový šampionát. Pokud by se měl hrát v původním termínu, tak téměř jistě bez posil z NHL. Odklad o dva týdny určitou naději dává.

Další zvažovanou změnou mezinárodního programu je zrušení únorové reprezentační přestávky, jejíž součástí bývají mj. Švédské hry.

Všechny tyto návrhy musí IIHF schválit na virtuálním, mimořádném zasedání 24. června v Curychu, které nahradí zrušené setkání v rámci neuskutečněného MS 2020.

V září je na programu další kongres IIHF v Petrohradě, kde se měl volit nový předseda, Council IIHF i celá organizační struktura. Jelikož je pravděpodobné, že ne všichni delegáti budou moct přicestovat, je ve hře návrh volební setkání odložit a prodloužit dosavadní mandát hokejového vedení (včetně Reného Fasela) do roku 2021. I tuto změnu musí posvětit červnové zasedání v Curychu.

Los MS 2021

Skupina A (Minsk) Skupina B (Riga)
Rusko, Švédsko, ČESKO, Švýcarsko, Slovensko, Dánsko, Bělorusko, Velká Británie Kanada, Finsko, USA, Německo, Lotyšsko, Norsko, Itálie, Kazachstán

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Titulní strana, deník Sport, 21. května Titulní strana, deník Sport, 21. květnaFoto Sport

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud