1. června 2021 • 19:49

Odpočinek opor experty překvapil. Může dojít k obratu jako na MS 2010?

Autor: Matěj Setíkovský
Vstoupit do diskuse
6
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úleva. Jistota postupu zajistila, že tlak z českých hokejistů před utkáním se Slovenskem spadnul. A stejné to bylo i ve studiu MS na iSport.cz, kde ani tak nepanovala extrémně optimistická nálada směrem ke čtvrtfinále. Trenér Marek Sýkora a redaktor deníku Sport Miroslav Horák byli velmi překvapeni odpočinkem šesti opor národního týmu. „Mohli si zahrát bez nervů a rozehrát se. Nejsme v ideálním rozpoložení. Tenhle krok nechápu,“ říkal k rozhodnutí trenérů Horák. Opory chyběly i Slovákům a zápas tak spíše připomínal přípravu. Češi vítězstvím 7:3 můžou získat sebevědomí, shodovali se oba experti.



Šimon Hrubec, Filip Hronek, Jakub Vrána, Dominik Kubalík, Jan Kovář a Jiří Sekáč. To jsou jedna z největších jmen současného výběru. Klíčový brankář, elitní bek i kapitán dostali volno, aby si odpočinuli. „Nechal bych hrát všechny. Možná bych dal větší prostor hráčům ze třetí a čtvrté formace, ale vyloženě odpočívat bych hráče nenechal,“ přidal svůj nesouhlas především s posazením pětice bruslařů trenér Marek Sýkora.

Pohled obou expertů se dá pochopit. Vždyť Češi své výkony za celou skupinu nedokázali stabilizovat. Základní cíl v podobě postupu sice splnili, ale žádná hitparáda. K postupu družině Filipa Pešána víc pomohla především historická blamáž Švédů na MS než vlastní výkony. 

Krkolomný postup do čtvrtfinále připomněl poslední zlatý úspěch českého hokeje. Na MS 2010 se tým Vladimíra Růžičky také hodně trápil a podobně jako letos několikrát uniknul možnému vyřazení. Tehdy pomohl proslov Jaromíra Jágra, který odstartoval neuvěřitelný úspěch mužstva, jenž postrádalo řadu hráčů z NHL.

Horák sice předpokládá, že pomohl proslov kapitána Jana Kováře před třetí třetinou utkání se Švédskem, které nakonec Pešánův tým otočil na 4:2. Ale Marek Sýkora vidí problém jinde: „Hráči, kteří se v Německu v roce 2010 vzchopili a rozhodli o úspěchu, byli lepší než naši špičkoví hráči v téhle době. To se nebojím říct, jejich výkonnost byla vyšší.“

Jedna z úvodních otázek moderátora studia Tomáše Zetka směřovala k tématu českých výkonů. „Zlepšují se?“ ptal se Sýkory, který ho však rázným ne utnul. „Nevidím tam zlepšující se trend,“ pokračoval Sýkora. „Tým má být podle složení ofenzivní, ale neprezentuje se tak. Nedominuje dostatečně. Málo střílíme. Všichni stále čekáme, kdy to přijde.“

Svůj pohled na věc přidal i Horák. „Přijde mi, že i kdyby měl český národní tým padesát střel, tak jen tři až čtyři budou nebezpečné. Až mě překvapilo, jak Češi zvládli s Dány nájezdy. Já se bál, že při nich budou jezdit do rohu, kde se odehrává většina naší hry,“ hodnotil s nadsázkou slabou ofenzivu a především zakončení redaktor Sportu. „Je to takový paskvil, ze kterého zatím nemá nikdo radost,“ dodal pak k celkovému představení na turnaji.

„Slabou koncovku vidím jako problém celého českého hokeje. Je to vidět ve všech kategoriích a nakonec i v české extralize a musí se to projevit i v národním mužstvu,“ dodal Sýkora. 

Sýkora o slovenských hráčích: V Minsku Stümpelova manželka napadla tu moji!
Video se připravuje ...

Ale tým bez opor chtěl oba experty vyvést z omylu, protože proti rovněž oslabeným Slovákům začal velmi dobře brankou Filipa Zadiny po 29 sekundách. Slovákům kvůli odpočinku chyběli Marek Ďaloga, Marek Hrivík, Branislav Konrád, Miloš Roman a Michal Ivan.

Zbytek zápasu měli Pešánovi svěřenci pod kontrolou a i díky premiérovým brankám na mistrovství světa od Matěje Blümela, Michaela Špačka, Matěje Stránského a Libora Hájka zvítězili 7:3. Slováky tak v tabulce přeskočili na třetím místě a ve čtvrtfinále si zahrají s Finskem.

„Hráli jsme docela pohledně. Zápas byl lehce v přátelském duchu. Dali jsme hodně gólů, což je důležité,“ říkal po skončení duelu Sýkora. Zároveň ale už v průběhu třetí třetiny varoval před tím, aby hráče vysoké vítězství neuchlácholilo podobně jako přesvědčivá výhra nad Ruskem (4:0) na Českých hrách před startem šampionátu.

„Nekousali jsme si nehty, nepotili jsme se,“ začal vesele s narážkou na pondělní dramatickou výhru nad Dány (2:1 po náj.) Horák. „Řada hráčů, kteří nebyli dostatečně produktivní, dali gól. Jiní asistovali a zvedli si sebevědomí. Splnilo to účel, byl to takový přípravný zápas - ale v rámci mistrovství,“ hledal pozitiva na českém vítězství.

Experti se však na závěr studia shodli, že utkání přineslo před klíčovým čtvrtfinálovým kláním více otázek, než jich zodpovědělo. Především měli na mysli tu okolo odpočívajících hvězd reprezentace. „Teď je otázka, jak se ve čtvrtek projeví fakt, že dnes nehráli renomovaní hráči především z NHL,“ zamýšlel se v závěru studia Horák.

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 7 5 1 0 1 28:10 17
2. Švýcarsko 7 5 0 0 2 27:17 15
3. Česko 7 3 2 0 2 27:18 13
4. Slovensko 7 4 0 0 3 17:22 12
5. Švédsko 7 3 0 1 3 21:14 10
6. Dánsko 7 2 1 1 3 13:15 9
7. Velká Británie 7 1 0 1 5 13:31 4
8. Bělorusko 7 1 0 1 5 10:29 4

Vstoupit do diskuse
6

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud