Pavel Bárta
14. dubna 2022 • 04:40

Fin z Barcelony, Jalonenův muž pro všechno. Popsal Čechy i komunikaci

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kolega už se představil. Vedle hlavního kouče Kariho Jalonena však u českého týmu pracuje ještě jeden finský trenér. Kalle Kaskinen (48) působil u finských výběrů, ve finské a slovenské lize, v KHL a dokonce v Barceloně, ovšem hokejové. U české reprezentace je veden jako videokouč. „Ale dělám všechno, co je potřeba,“ usmíval se 48letý rodák z Turku po tréninku v Chomutově.



Během přípravy povzbuzuje hráče při cvičeních, která pomáhá připravovat. Při zápasech sleduje hru, stříhá videa. Kalle Kaskinen je Jalonenovým pobočníkem, leccos mu usnadňuje už tím, že mluví stejnou řečí. I proto si ho kouč vyžádal.

„Některé věci spolu napřed probíráme ve finštině. Máme k ruce jakýsi finský playbook, pro Kariho je pak jednodušší a rychlejší pracovat na detailech a až potom to předávat mužstvu,“ líčil finský videokouč.

Znají se dlouho, mají podobnou historii. Ale v jednom trenérském štábu se Kaskinen s Jalonenem sešli poprvé až u české reprezentace. Pocházejí ze stejného města, oba hrávali v útoku, byť na rozdílných úrovních.

Jalonen patřil k mezinárodní špičce, Kaskinen sice reprezentoval v juniorech, na mistrovství Evropy osmnáctek 1992 byl nejlepším střelcem a nejproduktivnějším hráčem Finska. Ale na ligové úrovni hrál jen v nižších soutěžích.

Stejně jako Jalonen dělal pro finský svaz a TPS Turku. Pět let vedl juniorské výběry Finska, před šesti lety při Světovém poháru a na mistrovství světa 2017 byl asistentem Lauriho Marjamäkiho, v Jokeritu zase pravou rukou Erkkiho Westerlunda. U českého celku je chlapíkem pro všechno.

„Jsem něco jako Kariho zvláštní přidělenec, abych pomohl nastartovat tenhle projekt. Všechno se seběhlo rychle

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

MS v hokeji ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program MS v hokeji 2024 Nominace Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud