1. listopadu 2011 • 16:21

Je to ostuda mladších hráčů, přiznal Hadamczik po nominaci Nedvěda

Autor: Martin J. Křížek
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
SESTŘIH: Dallas - Vegas 2:1. Faksa rozhodl o postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čekalo se, že překvapí nějakým mladíkem. Místo toho vytáhl z rukávu jednoho z nejstarších. Trenér národního hokejového mužstva Alois Hadamczik povolal na nadcházející turnaj Karlaja i v prosinci již 40letého libereckého kapitána Petra Nedvěda. „Je to smutné, ale je to tak. Extralize pořád vládnou tihle veteráni,“ komentoval své rozhodnutí kouč.



Přestože Nedvěd po 17. kole suverénně nejproduktivnějším hokejistou, jeho nominace je velkým překvapením. Vždyť hokejista, který na začátku 90. let reprezentoval i Kanadu, s níž získal na v roce 1994 v Lillehammeru stříbrnou olympijskou medaili, zažívá comeback po dlouhých 15 letech! Naposledy se představil v národním týmu v roce 1996 na Světovém poháru.

„Sledoval jsem samozřejmě výsledky i ostatních hráčů, ale ta oslnivá forma Petra mě donutila k tomu, abych zavolal právě jemu.“ Jeho první věta prý zněla: „Překvapils mě.“ Záhy dodal: „Ale překvapils mě mile,“ pochvaloval si kouč. Nedvěd je podle něj nadšený a chce hrát.

Hadamczika vedl k jeho téměř šokujícímu rozhodnutí ještě jeden fakt: „Zemřeli nám tři hráči, z toho dva centři. I proto jsem se rozhodl pro něj jako středního útočníka."

Jakou přesně roli bude ostřílený matador v týmu zastávat trenér sdělí po prvních trénincích. Hráči se budou před odletem do Švédska příští čtvrtek sehrávat v pražské O2 aréně.

Petr Nedvěd rozhodl v nájezdechFoto Jaroslav Legner (Sport)
Naplánovány jsou dva tréninky v úterý a ve středu dopoledne. „Počkejte až budeme na ledě, pak vám budu schopen sdělit více,“ řekl Hadamczik. Už nyní však přiznal, že s Nedvědem určitě počítá jako s jedním z pilířů přesilovkové formace.

Hadamczik naznačil, že na jednotlivé podniky Euro Hockey Tour nechce brát hráče pouze účelově. Počítá s tím, že všichni nominovaní mají šanci probojovat se až na mistrovství světa. To nevyloučil ani u Nedvěda. „Když by byl zdraví a měl takovou formu, aby ho opravňovala k tomu na šampionát jet, tak je to samozřejmě možné.“

Generální sekretář Martin Urban zároveň vyloučil možné komplikace s tím, že Nedvěd již v minulosti reprezentoval i Kanadu. „Je to takzvané pravidlo dvojího pasu.

Znamená to, že aby Petr mohl jet na mistrovství, musí hrát čtyři roky předtím u nás. A do toho by se měl vejít.“ Na Euro Hockey Tour však může s klidem reprezentovat už teď, neboť ono pravidlo se vztahuje pouze na turnaje pořádané IIHF.

Český trenér zároveň přiznal, že jinou uspokojující alternativu vlastně ani neměl. „Jsem rád, že spousta mladých kluků dostává v klubech šanci, ale střední generace musí být vyzvána k tomu, aby se mnohem více prosazovala. Protože hráči, kteří projdou reprezentační dvacítkou by pak měli být v 25 letech v reprezentaci a táhnout jí,“ postěžoval si kouč na fakt, že extralize stále vládne generace brzkých čtyřicátníků.

„Je to ostuda mladších hráčů, že jsou tihle matadoři stále nejlepší. I kdybyste přelepili hokejistům jmenovky, stejně byste poznali Straku, Bonka, Peterka, Ujčíka, Burgra… Jsou totiž prostě o třídu výš,“ dodal Hadamczik.

Takhle rozhodl kapitán Liberce o vítězství svého týmu v prodloužení nad Třincem.
Takhle rozhodl kapitán Liberce o vítězství svého týmu v prodloužení nad Třincem.

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud