5. listopadu 2014 • 10:50

Hvězdy KHL povolalo jen Rusko. Kouč Slovenska Vůjtek se zlobí

Autor: vrb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
Speciální Sport Magazín před MS v hokeji: program, soupisky i rozhovor s Rulíkem
VŠECHNA VIDEA ZDE
Na programu je první reprezentační přestávka sezony. Trenéři chtějí ladit sestavy na nadcházející mistrovství světa v Praze a Ostravě, ale ta největší evropská hokejová soutěž KHL svůj program nepřerušila. Někteří hráči dostali od klubů Kontinentální ligy povolení a v národním týmu se objeví, ale třeba Slovensko má v kádru jediného hráče KHL. A to je pro něj komplikace. Zatímco Rusové budou mít na turnaj Karjala ze soutěže celý tým včetně největších hvězd Kovalčuka a Radulova.


Kouč českého týmu Vladimír Růžička již dopředu avizoval, že na první turnaj Karjala hráče z KHL povolávat nebude a dá šanci mladým. To Vladimír Vůjtek, kterého se slovenským týmem čeká Německý pohár, měl s nominací bez hráčů KHL potíže.

„Nechceme dělat hráčům problémy v klubech, i když bychom je podle pravidel mohli dostat. V tom případě by však hrozilo, že daní hráči by ztratili svou pozici v týmech a mělo by to negativní důsledek na jejich další působení v klubech,“ řekl Vůjtek, který si z KHL vybral jen Švarného, který však v Minsku příliš nenastupuje. „Nominace není podle mých představ, ale na druhou stranu je to šance pro mladé,“ dodal trenér.

Severské reprezentace nebudou mít na úvodním klání Euro Hockey Tour ani polovinu celku z Kontinentální ligy. Švédové nominovali deset hráčů z KHL, ale bez nejproduktivnějšího krajana v Kontinentální lize Linuse Omarka. Finové jsou na tom podobně: devět hráčů z největší evropské soutěže, ovšem chybět jim bude Juhamatti Aaltonen – dlouhodobá opora reprezentace, bronzový medailista z olympiády v Soči a nejlepší Fin v bodování KHL.

Kouč Suomi navíc po zveřejnění nominace vyhověl připomínkám Nižnému Novgorodu a vyškrtl Sakariho Salminena. Toho nahradil Harri Pesonen hrající ve Švýcarsku.

Nováčci před turnajem Karjala: Zahrát si na MS je sen
Video se připravuje ...

Růžička již dopředu hlásil, že povolá mladé mužstvo, jehož věkový průměr je přes 24 let. „Chceme dát prostor klukům, kteří hráli dobře už před mistrovstvím světa a pak s námi byli v létě,“ vysvětlil.

Růžička: Snad odejdeme se vztyčenou hlavou

V neděli tak ruským hvězdám Kovalčukovi, který se k reprezentaci připojí po čtvrtečním zápase, a Radulovovi budou čelit mladíci jako například Polášek, Vitásek, Roth, Jank, Mozík či Kempný. „Tlak bude velký, ale chceme jednoznačně uspět a chceme vyhrát. Věřím klukům, že se o to postarají a odejdou z ledu se vztyčenou hlavou,“ dodal Růžička.

Šéf trenér svazu Slavomír Lener potvrdil, že nominace mladých hráčů byla záměrná. „Je to naše filozofie, proto je v týmu spousta kluků do 23 let. Všichni spolu trénovali v létě, teď mají prostor se ukázat.“

V neděli, kdy český tým čeká Rusko, budou mít mladíci dostatečný prostor ukázat své kvality. Ale bude to nesmírně těžký úkol proti takovým hvězdám. 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině A se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud