23. ledna 2015 • 11:06

Ručinský se vrací do reprezentace! Růžička ho vyzkouší proti Rusku

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třiačtyřicetiletý hokejový veterán Martin Ručinský se vrací do české reprezentace. Útočník Litvínova se objevil v nominaci na dvojzápas s Ruskem v rámci Euro Hockey Tour. Kouč Vladimír Růžička o něm uvažuje v souvislosti s domácím světovým šampionátem v Praze. Na soupisce pro duely proti Rusku v Karlových Varech (5. února) a v pražské O2 areně (7. února) je i 11 hráčů z KHL, v týmu není žádný nováček.



Olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa Ručinský naposledy reprezentoval v únoru 2006 na olympijských hrách v Turíně. Může se stát nejstarším hráčem v historii české reprezentace. Zatím patří tento primát Jaromíru Jágrovi , jemuž v duelu o třetí místo na loňském květnovém mistrovství světa v Minsku bylo 42 let, tři měsíce a 10 dní. Ručinský oslaví letos 11. března už 44. narozeniny.

"Martin hraje velice dobře, sleduji ho. V zápasech Litvínova, které jsem viděl, mi přišlo, že byl nejlepší hráč na hřišti. Šampionát je daleko, v případě jeho nominace bude důležitý jeho zdravotní stav. U něj není důležité jen to, co předvádí na ledě, ale i jeho úloha v kabině," řekl už v prosinci Růžička . S 38 body za 13 branek a 25 asistencí z 38 zápasů je Ručinský aktuálně šestý v produktivitě extraligy.

Po pauze se vrací do výběru také obránce Rostislav Klesla z Třince. Dvaatřicetiletý juniorský mistr světa z roku 2001 neoblékl dres národního týmu od světového šampionátu v Rusku konaném v květnu 2007. Růžička začíná s blížícím se domácím šampionátem sázet na zkušenější hráče.

"Na minulých turnajích jsme chtěli vidět, jak na tom hráči v mezinárodní konfrontaci jsou, protože extraliga nebo evropské ligy jsou něco jiného než hrát za národní mužstvo proti Švédsku, Finsku a Rusku. Teď chceme už brát zkušenější hráče, vše už bude více směřovat k mistrovství světa," řekl Růžička po lednovém návratu z inspekční cesty po zámořské NHL.

Francouz: Ručinský by repre posílil, kabinu umí i sprdnout
Video se připravuje ...

Celkem zařadil Růžička devět hokejistů, kteří v této sezoně v týmu ještě nebyli. V duelech proti Rusku tak využije například útočníky Jiřího Novotného z Jaroslavle a Petra Koukala z Jokeritu Helsinky, zadáky Petra Čáslavu z Pardubic a Martina Ševce ze Skelleftey či brankáře Alexandra Saláka z Novosibirsku.

Novotný, Ševc i Salák byli na loňském mistrovství světa v Minsku, Čáslava se vrací poprvé od prosince 2013 a Koukal od září stejného roku. Na první start po téměř dvou letech se může těšit také forvard Martin Adamský z Třince (naposledy v únoru 2013). Milan Gulaš z Färjestadu byl loni v přípravě na mistrovství světa v Minsku, byl i s týmem v dějišti, ale nakonec se do kádru nevešel.

Z Kontinentální ligy Růžička pozval stejně jako v prosinci také gólmana Jakuba Kováře z Jekatěrinburgu, beky Ondřeje Němce z CSKA Moskva, Lukáše Krajíčka z Dinama Minsk a Jana Koláře z Vladivostoku a útočníky Romana Červenku z Petrohradu, Vladimíra Sobotku z Omsku, Jana Kováře z Magnitogorsku a Martina Zaťoviče z Togliatti. KHL se stejně jako při listopadové Karjale nebude přerušovat. Růžička na první akci odtud nevzal žádného hráče, nyní už je zařadil.

Český tým bude proti lídrovi Euro Hockey Tour bojovat o první vítězství v sezoně. V tabulce série je po listopadovém turnaji Karjala a prosincovém Channel One Cupu poslední s pouhými dvěma body za dvě porážky až v nastavení. Na třetí Finsko ztrácí osm a na vedoucí sbornou 11 bodů. Na Karjale měli Češi tým prakticky bez zkušeností, na Channel One Cup přibyli ostřílenější hráči, přesto Růžička otestoval dalších pět debutantů.

Výběr kouče Růžičky a jeho asistentů Jaroslava Špačka a Ondřeje Weissmanna se na třetí akci sezony, jejímž vrcholem bude květnové mistrovství světa v Praze a Ostravě, sejde v pondělí 2. února v Letňanech, kde bude trénovat do čtvrtka. Do Karlových Varů odjede tým jen na zápas a pak se přesune do O2 areny.

V novém formátu po zrušení turnajů EHT v Česku a Švédsku čeká první dvojutkání také Švédy s Finy, kteří se utkají v pátek 6. února ve Västeras a o dva dny později ve Stockholmu.

Nominace českých hokejistů na zápasy Euro Hockey Tour s Ruskem v Karlových Varech a Praze (5. a 7. února):

Brankáři: Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL), Alexander Salák (Novosibirsk/KHL),

obránci: Michal Kempný (Kometa Brno), Rostislav Klesla (Třinec), Petr Čáslava (Pardubice), Ondřej Němec (CSKA Moskva/KHL), Lukáš Krajíček (Dinamo Minsk/KHL), Jan Kolář (Vladivostok/KHL), Petr Zámorský (Espoo/Fin.), Martin Ševc (Skelleftea/Švéd.), Jakub Krejčík (Örebrö/Švéd.),

útočníci: Jakub Klepiš , Martin Adamský (oba Třinec), Ondřej Roman, Vladimír Svačina (oba Vítkovice), Martin Ručinský (Litvínov), Lukáš Radil (Pardubice), Dominik Simon (Plzeň), Roman Červenka (Petrohrad/KHL), Jiří Novotný (Jaroslavl/KHL), Vladimír Sobotka (Omsk/KHL), Martin Zaťovič (Togliatti/KHL), Petr Koukal (Jokerit Helsinky/KHL), Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL), Radek Smoleňák (MODO Hockey/Švéd.), Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.)

Nedvěd a Ručinský tipují: Kdo z naganských vítězů vydrží nejdéle?
Video se připravuje ...

Čeští hokejisté (zleva) Tomáš Kaberle, Pavel Kubina, Jaromír Jágr, Petr Čajánek a Martin Ručinský naslouchají instrukce kouče Vladimíra Růžičky ve čtvrtfinále MS ve Vídni proti USA v roce 2005
Čeští hokejisté (zleva) Tomáš Kaberle, Pavel Kubina, Jaromír Jágr, Petr Čajánek a Martin Ručinský naslouchají instrukce kouče Vladimíra Růžičky ve čtvrtfinále MS ve Vídni proti USA v roce 2005

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud