Tomáš Vrábel
14. července 2015 • 12:18

Reprezentační smlouva pro mládež? Žádné vězení, obhajuje Lener

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svaz se mohl dostat do sporu s nejviditelnějším hokejovým rodičem v Česku. Stačilo, aby 18letý Pavel Zacha postoupil s kanadským juniorským týmem ze Sarnie do dalších bojů play off, které by kolidovaly s mistrovstvím světa do osmnácti let. Kdyby se šampionátu nezúčastnil, musel by zaplatit částku pohybující se kolem 700 tisíc korun, jak spočítal Zacha starší.



Působí to jako okovy, které mladé hokejisty připoutají doma. Už při nástupu do reprezentace do šestnácti let všichni hráči (respektive jejich rodiče) dostanou k podpisu smlouvu se svazem. Tím se zavážou k tomu, že se jejich syn, pokud bude nominován, zúčastní mistrovství světa do 18 let. Pokud ne, tak zpětně uhradí náklady na všechny podstoupené kempy a akce – stejně je bude platit, když nepodepíše.

„Chceme to za to, že jim nabídneme dvanáct reprezentačních akcí ročně, což nás stojí veliké prostředky. Rodič má ale možnost, jestliže je rozhodnutý, že jeho syn půjde do zámoří, tak si ty kempy může platit a smlouvu neakceptuje,“ vysvětlil šéftrenér českého svazu Slavomír Lener .

Pokud hráč/rodiče kontrakt podepíší, je podle něj na šikovnosti agenta, aby domluvil výhodné podmínky se zámořským hokejovým klubem. Buď aby se podílel na pokutě, nebo aby hráče uvolnil. „Takovým příkladem byl letos Daniel Krenželok, který na šampionátu nastoupil a ještě se vrátil do Kanady na pokračující play off. To je produkt kompromisu,“ popsal Lener.

Podle něj si tak český svaz buduje lepší pozici pro vyjednávání. „Od nás tak jde o tlak na kanadské kluby, aby nám hráče uvolnily na mistrovství světa osmnáctiletých, nebo aby se na té částce alespoň finančně podílely. Není to tak, že když hráč podepíše reprezentační smlouvu, tak je za mřížemi,“ zdůraznil Lener. „To i NHL se chová tak, že nám hráče na dvacítku v naprosté většině pustí, nebo nám alespoň za něj zaplatí. My za hráče v kanadských juniorkách nedostali nic, přitom ony vydělávají neskutečné peníze, jde o obrovský byznys,“ uzavřel šéftrenér.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud