Miroslav Horák
5. listopadu 2015 • 11:17

Vůjtek ve Švédsku: Znám to tu, před 40 roky jsem tady hrával

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE ŠVÉDSKA | Návrat na místo činu? Dá se říct. Ale těch let… Vladimír Vůjtek se v Örnsköldsviku vrátil myšlenkami o pěknou řádku roků zpět. Jako hráč v destinaci, kde sídlí slavný MODO Hockey, hrával.



„Jestli se nemýlím, tak jsem tady kdysi hrával, ale to už je čtyřicet let!“ pousmál se nový kouč národního týmu. „S Vítkovicemi jsme tam byli asi pětkrát, s Trenčínem taky, nejspíš tam bude už nová hala. Nevím, jestli to tam poznám,“ sděloval 68letý kouč po příletu do Örnsköldsviku.

Nejspíš nová hala? Ano. Fjällräven Arena s kapacitou 7600 diváků je stará pouhých devět let, vypadá komfortně. Dnes večer od 19.15 v ní Vůjtek povede reprezentaci do vstupního utkání na turnaji Karjala. Proti domácím Švédům.

Po jediném společném tréninku, na němž se sešli všichni hráči. Což není moc příjemné pro nové trenérské vedení. „Mají to tak všichni kromě Rusů. Tak to bývá na všech turnajích, Liga mistrů do toho zasáhla. Už si na to zvykáme a víme, že nemůžeme spoléhat na to, že to do těch kluků dostaneme po taktické stránce, spíš jim musíme vysvětlit, co budeme hrát na tabuli. Je otázka, jak rychle to vstřebají a přenesou do akce,“ netuší sám Vůjtek, jak to bude vypadat v reálu.

Chce vyhrát, to je jasné. Ukázat se hned na začátku. Sympatické je, že tak nemíní činit za každou cenu. Nehodlá přetěžovat předpokládané lídry na úkor ostatních. „Necháme hrát všechny čtyři lajny i přesilovky a oslabení, abychom kluky v těch situacích viděli. Takhle do jednoho fungují i ve svých klubech, takže jsou na to zvyklí. Chceme poznat všechny kluky ve všech herních situacích,“ plánuje Vůjtek.

Karjala bude zajímavá o to víc, že ani konkurence neředila dosažitelnou kvalitu druhojakostním artiklem. „Doufám, že na Karjale potvrdíme, že jde český hokej nahoru a uděláme slušný výsledek. Švédsko, Finsko i Rusko postavily silné výběry, nemíní nikoho zkoušet, berou to nejsilnější, chtějí výsledky. Bude to pro nás velký test,“ tvrdí útočník Michal Birner.

Čeští hokejisté na tréninku před prvním zápasem na Karjale
Čeští hokejisté na tréninku před prvním zápasem na Karjale

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud