Tomáš Vrábel
18. ledna 2016 • 20:15

Příliš dětská dvacítka a kudy jde svět. Byli jsme na schůzi repre koučů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokej má deset milionů trenérů, Sport však zajímalo, jak hodnocení probíhá mezi zainteresovanými odborníky. Zavítal na reprezentační komisi, na které koučové jednotlivých českých výběrů analyzovali uplynulé akce. Od šestnáctky po seniorský tým. „Každý ze svého pohledu řekněte, jaké jsou trendy světového hokeje,“ nabádal šéftrenér svazu Slavomír Lener. A konference mohla začít. Stěžejním tématem byla aktivní hra s podporou obránců.



Tato schůze reprezentačních trenérů byla vzhledem k uplynulým akcím nesmírně důležitá. První tým ovládl Channel One Cup, dvacítka neuspěla na MS. Do čela stolu usedli šéftrenér Slavomír Lener a svazový kouč Miroslav Přerost. Ostatní místa zabrali šéfové střídaček českých výběrů. A takový byl průběh...

„Hrály nám všechny reprezentace, každou akci si projdeme. Počítejte, že každý bude mít na hodnocení deset minut. Jde o výtah z toho nejzajímavějšího, a co si jeden od druhého můžete vzít,“ uvedl Lener a předal slovo Jiřímu Kalousovi, jenž zastupoval seniorský národní tým.

Trenér dvacítky Jakub Petr analyzuje hru Finů, kteří šampionát vyhráli
Video se připravuje ...

Ten zhodnotil vítězný Channel One Cup. „Oproti turnaji Karjala jsme měli osm změn, takže většina z týmu už pod námi nastoupila. Shodli jsme se na tom, že díky tomu byla na ledě mnohem víc znát sehranost hráčů a systémové plnění hry,“ začal asistent reprezentačního áčka.

Výkon týmu na turnaji gradoval. Od neschopnosti prosadit se proti Finsku až po vítězství nad Švédskem a Ruskem. U každého utkání popsal Kalous pozitiva i negativa, ty však proti sborné neviděl.

Do řeči mu skočil Lener. „Vypíchni, co se dařilo. Mně se líbil celoplošný forčekink. Uměli jsme se vytáhnout i zatáhnout.“ Kalous odvětil: „Kluci dobře četli hru, kdy mohou vyrazit a kdy ne. Měli jsme to postavené tak, že jak bude sebemenší šance jít dopředu, tak tam půjdeme agresivně. Zároveň jsme se i zajišťovali. Ten forčekink má svá pravidla a kluci je dodržovali.“ Asistent Vladimíra Vůjtka , jenž se omluvil, pak chválil svěřence především za obětavost. V závěru svého bloku na sestřizích znázornil zmíněné efektivní napadání českého týmu.

Dětská dvacítka

Pak se na řadu dostal trenér s nejčerstvějšími zážitky. Jakub Petr, jehož výběr začátkem ledna vypadl z juniorského mistrovství světa, když ve čtvrtfinále prohrál s Amerikou 0:7.

„Nejlepším zápasem na turnaji byl ten s Finskem (4:5). Tentokrát jsme chtěli hrát hodně aktivně a kluky jsme ve středním pásmu až tolik nedrželi, upustili jsme ofenzivní uzdu,“ přiznal Petr. „Obecně nás trápily přesilovky, ve kterých jsme se neprosazovali. Bylo to i tím, že kvůli zranění vypadli Zacha a Tomášek, i Pastrňák měl problémy. Nevymlouváme se, ale kluci to nemohli natrénovat. Stejně tak jsme měli problém v oslabeních.“

Petr rozebral jednotlivé zápasy, velkou část svého prostoru však věnoval vysoké porážce ve čtvrtfinále.

„Chtěli jsme hrát nekrásně, ale velmi efektivně. Plán byl v obranném pásmu při forčeku soupeře puky rychle posouvat ven. I za cenu vyhození za pomocí plexiskel. I ti hráči z extraligy, kteří odehráli solidní turnaj, mají tendence kotouče přidržovat a hledat exkluzivní řešení. Chceme kreativní beky, ale jsou i určité fáze utkání, kde je potřeba hrát na úkor kreativity. Začátek čtvrtfinále tomu odpovídal, podržel nás brankář, pak ale přišly dvě hrubice a Američané jsou nekompromisní. Po přestávce padla branka na 0:3 a v takovém rozpoložení hráčů už se s tím moc nedalo dělat,“ přiblížil kouč českých juniorů.

Nedodrželi jsme plán, smutnil po čtvrtfinálovém debaklu Pastrňák
Video se připravuje ...

Následně srovnal i kvalitu zakončení. „Kluky nechci jmenovat, ale v celém průběhu turnaje to bylo v našem podání takové dětštější.“ Petr přemýšlel i nad tím, jestli neměl změnit psychologickou přípravu. „Ale nevím, co udělat jinak. Zase jsme hráčům nechtěli pouštět všechny klipy z americké hry, protože jsou jako Harlem Globetrotters. Nechtěli jsme kluky dostávat do zbytečně skepse,“ vysvětlil.

Nedaří se přechod mezi seniory

Z hodnocení vyplynulo, že fyzicky se tým na turnaji vyrovnal i těm nejlepším soupeřům. A zdůraznil ještě jeden postřeh. „Na šampionátu dominovali hráči, kteří hrají seniorský hokej, speciálně Finové a Švédové. Navíc mají v klubech důležité role. A Kanaďané, kteří hodně bodují v juniorských soutěžích, až tak nevyčnívali,“ popsal Petr.

Lakatoš o MS do 20 let: Na turnaji jsme ostudu neudělali
Video se připravuje ...

A Lener navázal: „O tom se bavíme neustále. Do osmnácti let jsme týmem v nejlepší čtyřce za poslední roky, pak ale máme problém při přechodu do seniorského hokeje. Ti kluci v extralize ani v první lize nehrají, na rozdíl od Švédů a Finů.“

Po Petrovi hodnotil Robert Reichel svoji osmnáctku, a po hodině se před Nedělním Sportem dveře zasedací místnosti zavřely. Následoval komentář trenérů zbylých reprezentací a hlubší rozbor. Ten by měl určit další směr, kterým by se český hokej měl ubírat.

Co je reprezentační komise?

Jde o schůzku trenérů, kteří vedou české výběry. Mládežnické i ten seniorský. Schází se po každé reprezentační přestávce, v pondělí šlo o jejich třetí setkání v sezoně. První částí je samotné hodnocení uplynulých akcí, každé sezení však má navíc i konkrétní téma. V pondělí probírali aktivní hru s podporou obránců, jindy se třeba zaměřují na zakončení, silné stránky jednotlivých soupeřů a podobně. Výstupy pak jdou dovnitř hnutí třeba přes doškolovací semináře trenérských licencí nebo konkrétní konference s trenéry mládeže.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud