3. listopadu 2016 • 13:42

Do hokejové Síně slávy byli uvedeni Bednář, Paleček, Špaček a Adamec

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Síň slávy českého hokeje dnes rozšířily další čtyři osobnosti. Do elitní společnosti byli v Praze uvedeni mistři světa z roku 1972 Vladimír Bednář a Josef Paleček, olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný světový šampion Jaroslav Špaček a in memoriam bývalý rozhodčí Quido Adamec. Aktuálně je tak v Síni slávy 126 členů.



"Trojici v hráčské kategorii jsme vybírali asi ze čtrnácti kandidátů a schvalovali jí všichni žijící členové Síně slávy," řekl předseda návrhové komise Bohuslav Ebermann.

Oceněnou čtveřici musely podpořit dvě třetiny z nich, což se bezpečně stalo. "Z 60 žijících členů se hlasování zúčastnilo 48, za což jsme rádi," doplnil Ebermann, který v čele komise letos nahradil Dominika Haška .

Bednář, Paleček, Špaček i Adamec, za nějž ocenění převzala dcera Ivana Roučková, se pocty dočkají i před dnešním zápas české reprezentace v Plzni. "Je krásné, když takové ocenění přijde ve městě, kde jsme začínali. Asi to bude emotivní," uvedl Špaček, jenž je se západočeským hokejem stejně jako Bednář řadu let spjatý.

Dvaačtyřicetiletý Špaček se podílel na triumfu na OH v Naganu 1998, mistrem světa je z let 1999, 2001 a 2005. Z olympiády v roce 2006 v Turíně si přivezl bronz. Bývalý hráč Plzně, Slavie, Färjestadu a v NHL Floridy, Chicaga, Columbusu, Edmontonu, Buffala, Montrealu a Caroliny v reprezentaci ve 118 duelech vstřelil osm branek.

"Člověk si to možná neuvědomuje, ale je to velká pocta. A může se ohlédnout za svou kariérou, která začala na zimáku v Plzni. V kamenné Síni slávy jsem osobně byl a člověka napadne, že by rád byl její součástí. Jsem za to vážně moc rád. Byl to s hokejem kus života. A tohle je snad i potvrzení, že člověk pro český hokej něco udělal," řekl ČTK Špaček, který je v současnosti jedním z asistentů Josefa Jandače u reprezentace.

Osmašedesátiletý Bednář má ve sbírce vedle zlata z MS v Praze i bronz z olympijských her ze Sappora ze stejného roku a byl třetí na MS 1969 a 1970. V národním týmu sehrál bývalý obránce Plzně či Jihlavy 65 utkání a vstřelil čtyři branky.

"Jsem rád, že jsem se do síně dostal. Je to asi zakončení mé hokejové kariéry. Více dosáhnout nemůžu," uvedl Bednář, jenž byl společně s Palečkem posledním členem zlatého kádru z MS 1972, který ještě nebyl do Síně slávy uveden.

"Je příjemné, že to bude plzeňský večer a je fajn, že je u toho i Pepík Paleček, se kterým jsme vyhráli mistrovství Evropy dvacetiletých. A byl jsem i u toho, když jsme do Plzně přivedli Jardu Špačka z Rokycan," dodal Bednář, jenž v současnosti ještě trénuje v Třemošné.

O rok mladší Paleček má vedle zlata z roku 1972 stříbro ze šampionátu v roce 1974, o rok dříve dosáhl na MS bronz. Bývalý hráč Pardubic či Jihlavy za reprezentaci odehrál 62 duelů a vstřelil 16 gólů. Jako trenér působil v Pardubicích, Liberci a Karlových Varech, v roli asistenta byl na MS u stříbra v roce 2006 a u bronzů v letech 2011 a 2012.

"I já jsem rád, že si na mě vzpomněli, a abych řekl pravdu, tak jsem to nečekal a nedoufal jsem v to. Je fantastické být ve společnosti takových osobností a je to pro mě čest," řekl Paleček, jenž už v současnosti hokej jen sleduje v Pardubicích. Trénovat se podle všeho už nechystá. "Doufám, že se mi jako hráči i trenérovi něco podařilo a něco za mnou zůstalo. O hokej se ale zajímám i nadále," dodal Paleček.

Adamec je od roku 2005 členem Síně slávy Mezinárodní hokejové federace. V nejvyšší československé soutěži působil v letech 1952 až 1969, na mezinárodní úrovni rozhodoval patnáct sezon a zúčastnil se v letech 1955 až 1965 sedmi světových šampionátů. Zemřel v roce 2007 ve věku 82 let.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud