Jan Denemark
Premium
27. února 2022 • 13:20

Slafkovský musel zlepšit taktiku, říká kouč. Finsko dává peníze do mládeže

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prosadil se do NHL, chytal v domácí finské, švédské i ruské lize. Fredrik Norrena (48) se po odložení brankářských betonů vydal tradiční cestou, stoupl si na lavičku jako trenér. V posledních dvou ročnících cepuje juniory TPS Turku, takže měl přímý dohled nad vývojem slovenských supertalentů, Juraje Slafkovského a Samuela Kňažka. Z olympiády v Pekingu oba přivezli bronz. „Takové představení jsem od nich nečekal,“ smekl v rozhovoru pro iSport Premium a prozradil, v čem byl s mladíky ze Slovenska problém či proč je finská výchova tak úspěšná.



V NHL nastoupil za Columbus v rovné stovce zápasů, s finskou reprezentací byl na několika velkých akcích. Teď mu roste pod rukama ve finské juniorce v Turku možná budoucí velká hvězda zámořské ligy. Juraj Slafkovský zářil na nedávno skončených Hrách. „Potenciál má nesmírný,“ říká o něm Fredrik Norrena.

V bronzovém slovenském týmu byli hned dva vaši svěřenci, vedle Juraje Slafkovského ještě Samuel Kňažko. Povězte, jak se před dvěma lety ladil jejich příchod do Turku?
„To byla práce předchozího generálního manažera a trenéra juniorského týmu. Dozvěděli se o konceptu výběrových týmů, z nichž jeden se utvořil i na Slovensku, a na jednom mezinárodním turnaji ve Finsku viděli tento výběr hrát. Tam si kluků poprvé všimli a začali jednat, hned bylo jejich cílem je přivést. Juraj a Sam přišli jako mladí hráči, lákala je i možnost působit u nás, ve Finsku, kde je práce s mladými hráči vyhlášená. V té době jsem ale působil u mužského celku, takže úplně přesné detaily jejich příchodu neznám.“

Jako trenér je však znáte dobře a dlouho. Bude jim v budoucnu patřit NHL?
„Oba mají velkou šanci se do ní propracovat. Potenciál je nesmírný. A samozřejmě, Slafkovský má s jeho velikostí a bruslením obrovskou budoucnost, pokud bude nadále tvrdě pracovat a rozvíjet svou hru.“

A rozvíjí jí? Je to tréninkový dříč?
„Je s ním snadné pracovat po fyzické stránce, ale je pravda, že tu byl jeden problém

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud